Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των καθαριστριών στα σχολεία
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κατσαβέλλης έθεσε το ζήτημα της μετακίνησης καθαριστριών και των προβλημάτων καθαριότητας στα σχολεία, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Λευτέρη Κοτσώνη και τον Δήμαρχο να αναπτύσσουν τις ενέργειες της δημοτικής αρχής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/11/2024
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου, ο δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κατσαβέλλης ανέφερε το ζήτημα που ανέδειξε με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου με την έλλειψη σταθερής καθαριότητας στα σχολεία λόγω της μετακίνησης καθαριστριών από σχολείο σε σχολείο για την κάλυψη κενών. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαβέλλη, η τακτική αυτή δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις στις σχολικές μονάδες, καθώς η απομάκρυνση καθαριστριών, ακόμη και για λίγες ώρες, καθιστά ανεπαρκή την καθαριότητα και εντείνει τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και προσωπικό.
Ο κ. Κατσαβέλλης ζήτησε ενημέρωση για τον τρόπο που σκοπεύει ο Δήμος να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς και διευκρινίσεις για το εάν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής. Ο ίδιος ανέφερε το έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών που αναδεικνύει τις ελλείψεις και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος για την καθημερινή λειτουργία των σχολείων.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Λευτέρης Κοτσώνης, απαντώντας, ανέφερε ότι φέτος ο Δήμος προχώρησε σε αύξηση των καθαριστριών πλήρους απασχόλησης κατά 16 άτομα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως το προσωπικό ξεκίνησε τη φετινή σχολική χρονιά με 20 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 72 μερικής, πλησιάζοντας τα 92 άτομα συνολικά, συν δύο επιπλέον θέσεις που αναμένεται να αναβαθμιστούν σε πλήρους απασχόλησης.
Ο κ. Κοτσώνης παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει μετακινήσεις καθαριστριών σε ορισμένα σχολεία, αλλά τόνισε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη κάλυψης έκτακτων περιστατικών, όπως ασθένειες, και όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης εξωτερικών συνεργείων, για την οποία απαιτούνται επιπλέον πόροι. Στόχος του Δήμου είναι να αποφευχθεί η προσφυγή σε εξωτερικά συνεργεία, τα οποία αυξάνουν το οικονομικό βάρος. Ο κ. Κοτσώνης ανέφερε πως οι μετακινήσεις αφορούν κυρίως γειτονικά σχολεία και γίνονται σε συνεννόηση με τη σχολική κοινότητα, ενώ, όπως είπε, «κανένα σχολείο δεν αφήνεται χωρίς επαρκή καθαριότητα».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας υποστήριξε ότι το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία είναι πολυδιάστατο και απαιτεί μόνιμες λύσεις σε κρατικό επίπεδο. Επεσήμανε ότι φέτος ο Δήμος διαθέτει επιπλέον 300.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του για να ενισχύσει τις καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, φτάνοντας τις 20 θέσεις, ενώ αναμένουν την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη συμπλήρωση με δύο ακόμα.
Ο κ. Χριστόφας εξήγησε ότι ο Δήμος ξεκίνησε τεχνική μελέτη για τη χαρτογράφηση των αναγκών σε προσωπικό καθαριότητας, βασισμένη στα τετραγωνικά μέτρα και τον μαθητικό πληθυσμό κάθε σχολείου. Η μελέτη αυτή θα υποβληθεί στο Υπουργείο με αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των σχολικών μονάδων χωρίς την ανάγκη έκτακτων μετακινήσεων. Υπογράμμισε ότι, παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, το κράτος είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στα σχολεία.
«Οι Δήμοι δεν μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες μόνοι τους», τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η σταθερή χρηματοδότηση για να εξασφαλιστούν θέσεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφα, η μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας αποτελεί κύριο αίτημα της δημοτικής αρχής, ώστε να μπορούν οι καθαρίστριες να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των σχολικών μονάδων χωρίς προσωρινές λύσεις.