Πώς οι νησιώτες μπορούν να σχεδιάσουν για τον τόπο τους και την ανάπτυξη;
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου, θα παρουσιάσει τη χρησιμότητα και τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/11/2024
Εκδήλωση και ανοιχτό εργαστήριο με θέμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό σε νησιωτικές περιοχές και μικρές πόλεις διοργανώνει το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
H εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισαγωγή στην έννοια, τη χρησιμότητα και τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στη συνέχεια, μέσα από ένα ανοιχτό εργαστήριο θα γίνει διαδραστική γνωριμία με τις αρχές και τη μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού, ώστε να φανεί πώς μπορεί αυτός να λειτουργήσει στην πράξη.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι μια διαδικασία σχεδιασμού του χώρου που φέρνει στο επίκεντρο τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους εκ των προτέρων και να συνδιαμορφώσουν την πρόταση. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός που αφορά ειδικότερα το μέλλον των νησιωτικών περιοχών και των μικρών πόλεων θα πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των κατοίκων και να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες του νησιωτικού περιβάλλοντος ή της μικρής αστικής κλίμακας.
Κεντρικός στόχος είναι να ενεργοποιηθούν δημοκρατικά οι τοπικές κοινότητες και να εμπλακούν με ενεργό τρόπο στη συνδιαμόρφωση ενός οράματος για το μέλλον τους, το οποίο να είναι βιώσιμο και να τις εκφράζει.
Την εισαγωγή στο θέμα και τον συντονισμό του συμμετοχικού εργαστηρίου θα κάνει ο Άγγελος Βαρβαρούσης, ερευνητής και διδάσκων στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αποανάπτυξη: Οικολογία, Οικονομικά και Πολιτικές» στο ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος μαζί με τον Πάνο Πετρίδη συνέγραψαν το «Εγχειρίδιο συμμετοχικού σχεδιασμού για μικρά νησιά. Η εμπειρία από τη Σαμοθράκη και άλλα νησιά» (εκδόσεις Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης), που αποτελεί καρπό ενός πολύμηνου προγράμματος στο νησί του Βορείου Αιγαίου και το οποίο έθεσε το πλαίσιο συζήτησης για τη δημόσια διαβούλευση και τον συμμετοχικό σχεδιασμό σε μικρά νησιά.