× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Θεοκτίστης στην Κώμη

Με ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Θεοκτίστης στο Ναό της στην Κώμη, παρουσία πιστών που συμμετείχαν στη θεία λειτουργία και στο παραδοσιακό κέρασμα κολλύβων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2024

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Θεοκτίστης στην Κώμη
' χρόνος ανάγνωσης

Το πρωί του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου, με αίσθημα βαθιάς ευλάβειας, τελέστηκε η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοκτίστης στην Κώμη για τη μνήμη της Αγίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου. Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την Αγία Θεοκτίστη και να συμμετάσχει στο παραδοσιακό κέρασμα κολλύβων που ακολούθησε τη λειτουργία, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση.

Η Αγία Θεοκτίστη είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον ορθόδοξο κόσμο για την αφοσίωσή της στον Θεό και την υποδειγματική ζωή της. Γεννημένη το 740 μ.Χ. στη Λέσβο, η Αγία ανατράφηκε με χριστιανικές αρχές και από νεαρή ηλικία ξεχώριζε για την ευσέβεια και την αφοσίωσή της στη χριστιανική πίστη. Ωστόσο, στα 18 της χρόνια, απήχθη από πειρατές και μεταφέρθηκε στην Πάρο, όπου και κατάφερε να δραπετεύσει και να αφιερωθεί στον ασκητισμό. Βρήκε καταφύγιο στο δάσος, όπου έζησε απομονωμένη για πολλά χρόνια, παραδιδόμενη στην προσευχή και την άσκηση. Ο αυστηρός, αλλά γαλήνιος τρόπος ζωής της την κατέστησε μια από τις πιο σεβαστές μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την παράδοση, η ζωή της Αγίας Θεοκτίστης παρέμεινε άγνωστη μέχρι τη συνάντησή της με τον κυνηγό Συμεών, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την αυστηρότητα και την ταπείνωσή της. Ο ίδιος διέσωσε τον βίο της, ο οποίος μαρτυρά την πνευματική της δύναμη και τον βαθύ ασκητισμό της. Η Αγία κοιμήθηκε εν ειρήνη και το σώμα της βρέθηκε αργότερα από μοναχούς, οι οποίοι το ενταφίασαν με ευλάβεια.Μετά τη θεία λειτουργία, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν κόλλυβα, σύμβολο ανάμνησης της Αγίας και της μακράς παράδοσης του μνημόσυνου στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Χίος εγκαταλείφθηκε στις φλόγες»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή χταποδιού στις Νέες Κυδωνίες

Καλοκαιρινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αϊβαλί της Λέσβου»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χίο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

Χρήση της εφαρμογής Digispect για ταχεία συλλογή και επεξεργασία δεδομένων
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το ελληνικό πλήρωμα με τη Μηλένα «έσπασε τα χρονόμετρα»

Στον τελικό του σκιφ γυναικών σημειώθηκε διπλή ελληνική επιτυχία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Οι εθελοντές έκαναν τη διαφορά στη φωτιά στα Κεραμειά

Η άμεση επέμβαση των μικρών οχημάτων οδήγησε σε γρήγορη κατάσβεση – Ανθρώπινη αμέλεια η πιθανή αιτία
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η φωτογραφία του Μιχάλη Μπάκα έγινε τατουάζ φλαμίνγκο

Μια Μυτιληνιά από την Πάτρα τίμησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη δουλειά του περιβαλλοντολόγου φωτογράφου
ΓΕΥΣΗ

Με γκιουζλεμέδες το Κυριακάτικο αντάμωμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μυστεγνιωτών έβαλαν τα μανίκια ψηλά και έπιασαν δουλειά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Πιερρακάκης στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ξεναγήθηκε στις εκθεσιακές ενότητες από τον Διευθυντή και τα στελέχη του Μουσείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στο χωριό Λάμπου Μύλοι

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα