× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φιλόδημος SOS» για 10 έργα στη Λέσβο!

Αιχμηρή παρέμβαση του συνδυασμού «Με Πυξίδα τον Πολίτη» κατά του Υπουργού Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας το νέο πρόγραμμα «ελεγχόμενο, ρουσφετολογικό και πελατειακό»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2020

«Φιλόδημος SOS» για 10 έργα στη Λέσβο!

Ήταν Δεκέμβριος όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Με Πυξίδα τον Πολίτη» πραγματοποιούσαν παρέμβαση ως προς το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με την κατάργηση -από μεριάς Κυβέρνησης- του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος», στο οποίο είναι ενταγμένα έργα των δυο Δήμων της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, η παράταξη επανέρχεται εκπέμποντας SOS για τον «Φιλόδημο», επειδή -όπως επισημαίνει- «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!». Αποκαλύπτει μάλιστα πως τελικά ο «Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω κορονοϊού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του».

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» οι δύο Δήμοι της Λέσβου έχουν εντάξει 10 έργα, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα αριθμούν 502, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. «Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων των οικισμών της Νότιας περιοχής Δ.Ε. Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ, με απόφαση ένταξης Α.Π.41739 /30-05-2019 Υπουργού Εσωτερικών Α. Χαρίτση, ύστερα από αιτήματα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ.
  2. Προμήθεια μηχανημάτων έργων με χρηματοδότηση 580.320
  3. Εξοπλισμός και αναβάθμιση παιδικών χαρών με χρηματοδότηση 350.000 ευρώ.
  4. Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση 550.000 ευρώ.
  5. Εργασίες αναβάθμισης και επισκευής Δημοτικού Γηπέδου Αγιάσου με χρηματοδότηση 588.283. ευρώ.
  6. Χρηματοδότηση 2.587.000 ευρώ για την ενίσχυση των δύο νέων δήμων της Λέσβου (για τα οποία πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους δύο Δήμους)
  7. Χρηματοδότηση 1.000.000 για την ενίσχυση των 12 νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4.600 το Μάρτιο του 2019.(πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους)
  8. Χρηματοδότηση για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  9. Χρηματοδότηση πυροπροστασίας Σχολικών Μονάδων
  10. Χρηματοδότηση για ράμπες και χώρους υγιεινής για πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε Σχολικές Μονάδες.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» σημείωνει αναλυτικά:

«Για το ίδιο θέμα είχαμε καταθέσει ερώτημα και ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να ζητήσουμε από τον Υπουργό την απόσυρση του σχεδίου του για κατάργηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»
Ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα γιατί όπως μας είπε είχε προφορική διαβεβαίωση από τον κ. Θεοδωρικάκο ότι τίποτε δεν θα αλλάξει με το ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

Τελικά ο Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω κορονοϊού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αντικατάσταση από τον Υπουργό Εσωτερικών του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», με αδιαφανείς διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης» αντέδρασαν Δήμαρχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ. Επιπλέον γίνεται από όλους μας αντιληπτό πως η ματαίωση έργων, ιδιαίτερα στα νησιά μας, θα αυξήσει την ανεργία που ήδη βρίσκεται σε άνοδο λόγω και των έκτακτων μέτρων για το κορονοϊό.

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να αξιώσουμε να μη γίνει καμία απένταξη έργου, που όπως αναφέραμε είναι απολύτως απαραίτητα για το νησί μας.

Ιδιαίτερα δε για τα αποχετευτικά δίκτυα βιολογικού καθαρισμού Νοτίων Προαστίων Μυτιλήνης, η απένταξή τους θα σημαίνει τη ματαίωσή του για πολλά χρόνια εις βάρος των χιλιάδων συντοπιτών μας, κατοίκων Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Αγίας Μαρίνας, Βίγλας, Νεάπολης, Πληγωνίου, Αεροδρομίου, Κρατήγου, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν για εκκενώσεις βόθρων ενώθα συνεχιστεί η επιβάρυνση των παραλιών μας.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ανδρεαδέλλη Βασιλική
Ζερβού Μαρία
Μαλλιαρός Δημήτρης
Χιωτέλλη Εριφύλη»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες