Ήταν Δεκέμβριος όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Με Πυξίδα τον Πολίτη» πραγματοποιούσαν παρέμβαση ως προς το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με την κατάργηση -από μεριάς Κυβέρνησης- του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος», στο οποίο είναι ενταγμένα έργα των δυο Δήμων της Λέσβου.
Σήμερα, η παράταξη επανέρχεται εκπέμποντας SOS για τον «Φιλόδημο», επειδή -όπως επισημαίνει- «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!». Αποκαλύπτει μάλιστα πως τελικά ο «Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω κορονοϊού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του».
Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» οι δύο Δήμοι της Λέσβου έχουν εντάξει 10 έργα, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα αριθμούν 502, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» σημείωνει αναλυτικά:
«Για το ίδιο θέμα είχαμε καταθέσει ερώτημα και ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να ζητήσουμε από τον Υπουργό την απόσυρση του σχεδίου του για κατάργηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»
Ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα γιατί όπως μας είπε είχε προφορική διαβεβαίωση από τον κ. Θεοδωρικάκο ότι τίποτε δεν θα αλλάξει με το ΦΙΛΟΔΗΜΟ.
Τελικά ο Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω κορονοϊού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του.
Στην αντικατάσταση από τον Υπουργό Εσωτερικών του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», με αδιαφανείς διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης» αντέδρασαν Δήμαρχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ. Επιπλέον γίνεται από όλους μας αντιληπτό πως η ματαίωση έργων, ιδιαίτερα στα νησιά μας, θα αυξήσει την ανεργία που ήδη βρίσκεται σε άνοδο λόγω και των έκτακτων μέτρων για το κορονοϊό.
Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να αξιώσουμε να μη γίνει καμία απένταξη έργου, που όπως αναφέραμε είναι απολύτως απαραίτητα για το νησί μας.
Ιδιαίτερα δε για τα αποχετευτικά δίκτυα βιολογικού καθαρισμού Νοτίων Προαστίων Μυτιλήνης, η απένταξή τους θα σημαίνει τη ματαίωσή του για πολλά χρόνια εις βάρος των χιλιάδων συντοπιτών μας, κατοίκων Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Αγίας Μαρίνας, Βίγλας, Νεάπολης, Πληγωνίου, Αεροδρομίου, Κρατήγου, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν για εκκενώσεις βόθρων ενώθα συνεχιστεί η επιβάρυνση των παραλιών μας.
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ανδρεαδέλλη Βασιλική
Ζερβού Μαρία
Μαλλιαρός Δημήτρης
Χιωτέλλη Εριφύλη»