× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φιλόδημος SOS» για 10 έργα στη Λέσβο!

Αιχμηρή παρέμβαση του συνδυασμού «Με Πυξίδα τον Πολίτη» κατά του Υπουργού Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας το νέο πρόγραμμα «ελεγχόμενο, ρουσφετολογικό και πελατειακό»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2020

«Φιλόδημος SOS» για 10 έργα στη Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ήταν Δεκέμβριος όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Με Πυξίδα τον Πολίτη» πραγματοποιούσαν παρέμβαση ως προς το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με την κατάργηση -από μεριάς Κυβέρνησης- του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος», στο οποίο είναι ενταγμένα έργα των δυο Δήμων της Λέσβου.

Σήμερα, η παράταξη επανέρχεται εκπέμποντας SOS για τον «Φιλόδημο», επειδή -όπως επισημαίνει- «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!». Αποκαλύπτει μάλιστα πως τελικά ο «Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω κορονοϊού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» οι δύο Δήμοι της Λέσβου έχουν εντάξει 10 έργα, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα αριθμούν 502, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. «Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων των οικισμών της Νότιας περιοχής Δ.Ε. Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ, με απόφαση ένταξης Α.Π.41739 /30-05-2019 Υπουργού Εσωτερικών Α. Χαρίτση, ύστερα από αιτήματα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ.
  2. Προμήθεια μηχανημάτων έργων με χρηματοδότηση 580.320
  3. Εξοπλισμός και αναβάθμιση παιδικών χαρών με χρηματοδότηση 350.000 ευρώ.
  4. Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση 550.000 ευρώ.
  5. Εργασίες αναβάθμισης και επισκευής Δημοτικού Γηπέδου Αγιάσου με χρηματοδότηση 588.283. ευρώ.
  6. Χρηματοδότηση 2.587.000 ευρώ για την ενίσχυση των δύο νέων δήμων της Λέσβου (για τα οποία πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους δύο Δήμους)
  7. Χρηματοδότηση 1.000.000 για την ενίσχυση των 12 νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4.600 το Μάρτιο του 2019.(πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους)
  8. Χρηματοδότηση για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  9. Χρηματοδότηση πυροπροστασίας Σχολικών Μονάδων
  10. Χρηματοδότηση για ράμπες και χώρους υγιεινής για πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε Σχολικές Μονάδες.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» σημείωνει αναλυτικά:

«Για το ίδιο θέμα είχαμε καταθέσει ερώτημα και ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να ζητήσουμε από τον Υπουργό την απόσυρση του σχεδίου του για κατάργηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»
Ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα γιατί όπως μας είπε είχε προφορική διαβεβαίωση από τον κ. Θεοδωρικάκο ότι τίποτε δεν θα αλλάξει με το ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

Τελικά ο Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω κορονοϊού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αντικατάσταση από τον Υπουργό Εσωτερικών του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», με αδιαφανείς διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης» αντέδρασαν Δήμαρχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ. Επιπλέον γίνεται από όλους μας αντιληπτό πως η ματαίωση έργων, ιδιαίτερα στα νησιά μας, θα αυξήσει την ανεργία που ήδη βρίσκεται σε άνοδο λόγω και των έκτακτων μέτρων για το κορονοϊό.

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να αξιώσουμε να μη γίνει καμία απένταξη έργου, που όπως αναφέραμε είναι απολύτως απαραίτητα για το νησί μας.

Ιδιαίτερα δε για τα αποχετευτικά δίκτυα βιολογικού καθαρισμού Νοτίων Προαστίων Μυτιλήνης, η απένταξή τους θα σημαίνει τη ματαίωσή του για πολλά χρόνια εις βάρος των χιλιάδων συντοπιτών μας, κατοίκων Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Αγίας Μαρίνας, Βίγλας, Νεάπολης, Πληγωνίου, Αεροδρομίου, Κρατήγου, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν για εκκενώσεις βόθρων ενώθα συνεχιστεί η επιβάρυνση των παραλιών μας.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ανδρεαδέλλη Βασιλική
Ζερβού Μαρία
Μαλλιαρός Δημήτρης
Χιωτέλλη Εριφύλη»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τα Μιστεγνά τιμούν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Τελέσθηκε εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας απόψε στη Σκάλα Μιστεγνών
Τα Μιστεγνά τιμούν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος
ΧΩΡΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος», εμπνευσμένο από τη διαδρομή του Μανταμαδιώτη κομμουνιστή
Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 19:30, μπροστά από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης παραδόθηκε στα παιδιά και στους κατοίκους του χωριού
Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες
ΧΩΡΙΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι

Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης και Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι

Ιερά Λειτουργία, περιφορά της εικόνας, έφιπποι συμμετέχοντες και παραδοσιακό γλέντι την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι
ΓΕΥΣΗ

Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση του Taste Lesvos με επίκεντρο τη γαστρονομική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου
Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης

Η παράταξη «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» κάνει λόγο για ανεπάρκεια στη διαχείριση της ύδρευσης και θέτει σειρά ερωτημάτων για τη βλάβη στη Σουράδα
Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Μια συναυλία με λαϊκά, μπαλάντες, επιτυχίες των ’90s και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο της Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης