Μια σημαντική συζήτηση για τουριστικό προϊόν της Λέσβου
Επιτυχημένη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου που έβαλε επί τάπητος μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/11/2024
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύσκεψη έγινε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με στόχο να γίνει μια αποτίμηση της τουριστικής σεζόν του 2024 η οποία είχε πάρα πολλά θετικά μηνύματα αλλά και κάποια παρατράγουδα που θα πρέπει να θεραπευτούν. Το 2024 δείχνει να είναι η χρονιά που η Λέσβος ήρθε αντιμέτωπη με τα όρια της επιτυχίας της, όρια που καλείται να υπερβεί.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου. Το πιο θετικό στοιχείο σε αυτή ήταν πως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έγινε πραγματική συζήτηση. Όσο κι αν τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν δείχνουν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης του νησιού είναι σημαντικό ότι πως όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση του τουρισμού δείχνουν να κατανοούν πως πρέπει να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό για να κρατηθεί η τουριστική κίνηση στα επίπεδα του 2024.
Ίσως μάλιστα θα πρέπει να αποτραπεί να φορτωθεί το νησί με περισσότερους τουρίστες την περίοδο αιχμής αν δεν δημιουργηθούν νέες υποδομές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτη Χατζηκυριάκο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου οι Τουρίστες που έφθασαν στην Λέσβο από Ευρώπη, Τουρκία και ηπειρωτική Ελλάδα ήταν περισσότεροι από 300.000.
Επίσης είναι φανερό πως οι υποδομές του νησιού αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό πολλές φορές έφθασε στα όρια του. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ανάπτυξης των υποδομών για να μπορεί το νησί να εξυπηρετεί περισσότερους επισκέπτες σε περιόδους αιχμής.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ακούστηκε πως μετά από δεκαετίες ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου αποφάσισαν να αλλάξουν τα στρώματα στα κρεβάτια τους. Όμως υπήρξαν και ξενοδοχειακές μονάδες η Τουριστική Υπηρεσία διαπίστωσε πως δεν είχε γίνει απεντόμωση. Το σύνηθες παράπονο που εξέφρασε ο εμπορικός κόσμος της Μυτιλήνης ήταν πως οι Τούρκοι τουρίστες δεν οδηγούνται στην αγορά για να κάνουν τα ψώνια τους και οδηγούνται σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Η απάντηση που δόθηκε σε αυτό το επιχείρημα είναι πως όταν η αγορά κλείνει στις 1.30 ουσιαστικά στέλνει μόνη της τους τουρίστες σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.
Να σημειωθεί πως σε γειτονικά νησιά (βλέπε Χίος, Λήμνος, Σάμος) τα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνουν τις ώρες λειτουργίας τους με βάση τις ανάγκες της τουριστικής κίνησης (τουλάχιστον για την περίοδο αιχμής).
Το Τελωνείο Μυτιλήνης σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος την φετινή χρονιά και σίγουρα είναι από τις κρατικές δομές που χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό για μην φθάνουν τα στελέχη του στα όρια τους. Όμως στα όρια του φαίνεται πως βρέθηκε και το λιμάνι της Μυτιλήνης που σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος της εξυπηρέτησης των Τούρκων τουριστών. Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον για ταξίδια απευθείας στην Πέτρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Ίσως μια καλύτερη προώθηση της Πέτρας και του Μολύβου, αλλά και του Πλωμαρίου να μπορέσουν το 2025 και τα επόμενα χρόνια να μειώσουν το βάρος που σηκώνει η Μυτιλήνη.
Παράπονα υπήρξαν από τουρίστες και για χαλασμένες υποδομές σε παραλίες της Λέσβου (ντουζιέρες, καμπίνες αλλαγής ρούχων) που η επισκευή τους έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμη και η κοπή χόρτων ήταν ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίσθηκε με καθυστέρηση στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Μυτιλήνης, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης. Βέβαια η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι θα απαιτεί να καταβάλλονται στους Δήμους αυξημένα ποσά σε δημοτικούς φόρους και τέλη, ώστε να μπορούν να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό.
Υποδομές και σχεδιασμός για την ανάπτυξη
Θεσμικά θέματα έθεσε η Ξενοδόχος Ευγενία Δρεκόλια η οποία μίλησε για την ανάγκη αλλαγή του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού σε ότι αφορά την Λέσβο. Επίσης σημείωσε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι ιδιωτικές υποδομές (ξενοδοχεία) αλλά και οι δημόσιες υποδομές και πρόσθεσε είναι μεγάλο μειονέκτημα το ότι η Λέσβος δεν έχει μεγάλα ξενοδοχεία.
Ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς τόνισε πως οι αφίξεις στην Λέσβο με πτήσεις τσάρτερ φέτος έφθασαν στα επίπεδα του 2015. Αλλά παρά τους πανηγυρικούς τόνους συνεχίζει η Λέσβος να είναι ουραγός στις διεθνείς αφίξεις μεταξύ όλων των σημαντικών τουριστικών προορισμών της χώρας. Ο κ. Καραμπλιάς υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά να δημιουργηθεί φορέας τουρισμού. Αρκεί σε αυτόν να εργάζονται τεχνοκράτες που θα μπορέσουν να σχεδιάσουν και να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν της Λέσβου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ο οποίος σημείωσε πως το νησί έφθασε στα όρια των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης τουριστών και απαιτείται παραπέρα ανάπτυξη τους για να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ όλων των πλευρών κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λύνονται γρήγορα τα προβλήματα που εμφανίζονταν. Κι αυτό φάνηκε στα πολύ θετικά μηνύματα που υπήρξαν από την πλειοψηφία των επισκεπτών. Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή σημείωσε πως θα ήταν λάθος να πέσει όλο το βάρος στην Τουρκική τουριστική αγορά και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγορών. Σε ότι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είπε πως θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και συνεργασία. Ως παράδειγμα ανέφερε πως τον Οκτώβριο έρχονταν Τούρκοι στην Λέσβο που δεν μπορούσαν να βρουν εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις για να τους εξυπηρετήσουν καθώς οι περισσότερες έκλεισαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας μεταξύ άλλων τόνισε πως το 2024 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και είπε πως θα πρέπει να γίνεται στοχευμένη προβολή.