Παρουσίαση των 80χρόνων δράσης της ΦΕΛ
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην συνεδριακή αίθουσα της γενικής γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2024
80 χρόνια λειτουργίας μετράει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν την αποχώρηση Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί. «Η ιδρυτική πράξη ήταν έτοιμη από το 1942 αλλά οι γερμανικές αρχές κατοχής έκαναν περίπου δύο χρόνια για να την εγκρίνουνεοπότε την ενέκριναν λίγο πριν φύγουνε. Στα 80 χρόνια η φιλοτελική εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πλούσιο έργο για τη διάδοση και την ανάπτυξη του φιλοτελισμού» τόνισε ο πρόεδρος της ΦΕΛ Μιχάλης Βαΐτης μιλώντας στην κάμερα του «Ν» .
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της γενικής γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τιμηθούν τα 80 χρόνια δράσης της ΦΕΛ. Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης μαζί με την Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου. Η εκδήλωση είχε την στήριξη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις που αφορούν και το ιστορικό ίδρυσης της Εταιρείας και την επισήμανση των γραμματοσήμων «Ελεύθερη Λέσβος» 1944, που ήταν μια από τις πρώτες δράσεις της Φιλοτελικής Εταιρείας, που πρότεινε στην Νομαρχία τότε την επισήμανση γραμματοσήμων, για να γιορταστεί το γεγονός της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς.
Δηλώσεις
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Μιχάλη Άνθιμος Δήσσος τόνισε: «Εμείς, σαν Περιφέρεια Βορειού Αιγαίου, συμμετάσχουμε στηρίζοντας αυτή την εκδήλωση, και την έκθεση, που γίνεται στην πινακοθήκη του Δήμου Μυτιλήνης. Πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή την εκδήλωση και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή σφραγίζουμε ειδικά γραμματόσημα που είναι για την σημερινή ημέρα, που στο πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσουν μια μεγάλη αξία. Ευχόμαστε στη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου να έχει άλλα τόσα χρόνια λειτουργίας και πραγματικά να τους θαυμάζουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο και να είμαστε συμπαραστάτες».
Η Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλης τόνισε: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί γιορτάζουν τα 80 χρόνια, από την ίδρυσή της ΦΕΛ και δίνεται μια πιο πανηγυρική εικόνα στις εκδηλώσεις.
Όμως οι φιλοτελιστές της Λέσβου πολλά χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται σε αυτό το τομέα. Στηρίξαμε αυτή τη συγκεκριμένη διοργάνωση γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι ο φιλοτελισμός είναι κάτι που μας φέρνει πολύ ωραίες αναμνήσεις.
Εμείς όταν ήμασταν μικρά παιδιά, σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο βέβαια, πάντα είχαμε ένα άλμπουμ όπου μαζεύαμε γραμματόσημα εκείνης της εποχής από τους μετανάστες στους δικούς μας στην Αυστραλία, στην Αφρική, στην Αμερική. Και είναι κάτι που πέρα από μια όμορφη συνήθεια είναι και ένα κομμάτι που μαθαίνει στους ανθρώπους την ιστορία του τόπου γιατί κάθε περίοδος στην οποία αναφέρονται τα γραμματόσημα και θα το δείτε και στην έκθεση που έχουν στήσει τα παιδιά είναι θεματικές οι ενότητες που έχουν και μαθαίνουμε πράγματα που η επίσημη ιστορία δεν μας λέει. Μαθαίνουμε συνήθειες εποχής, σπουδαία γεγονότα εποχής». Η ίδια αναφερόμενη στην Φιλοτελική θεματική έκθεση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης τόνισε: «Υπάρχει ένα αφιέρωμα στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει ένα αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Λέσβου. Και κάθε γραμματόσημα είναι ένα έργο τέχνης που μας δίνει μια πολύ σημαντική πληροφόρηση να το προσέξουμε πολύ.
Θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες τις οποίες πρέπει να συνηθίζουν τα παιδιά μας και ως Δήμος και ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού στηρίζουμε μια τέτοια προσπάθεια και τους ευχαριστούμε γι' αυτό».
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ Χαρά Πασχαλίδου δήλωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τα 80 χρόνια της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου.
Παράγει πολύ σπουδαίο έργο και στην τοπική κοινωνία αλλά και γενικά για τα γραμματόσημα. Το γραμματόσημο ξέρετε ότι ταξιδεύει παντού. Ελπίζουμε να τα εκατοστίσουν, να είναι πάντα πολύ δυνατοί και να συνεισφέρουν με τις κινήσεις που κάνουν και τις δράσεις που οργανώνουν και με τα σχολεία και γενικά στο σύνολο του νομού.
Κάναμε μια έκδοση σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Εταιρεία. Ελπίζουμε να ταξιδέψει παντού και να μεταφέρει το μήνυμα των γραμματοσήμων και του εορτασμού. Η Φιλοτελική Εταιρεία εδώ, η τοπική, είναι από τις πιο μεγάλες που έχουμε».
80χρόνια δράσης για την ΦΕΛ
Παρουσιάζοντας την δράση της ΦΕΛ στα 80 χρόνια πορείας ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Γιώργο Γουγούλας τόνισε
Στις οκτώ δεκαετίες της δράσης της, η ΦΕΛ διοργάνωσε πανελλήνιες και τοπικές φιλοτελικές εκθέσεις. Εξέδωσε περιοδικό τη ΦΕΛ με πλούσια ύλη και εξαιρετική εικονογράφηση.
Ενώ πάντοτε βρέθηκε κοντά σε όλους εκείνους, ιδιαίτερα στους νέους και νέες, που επιθυμούν να γνωρίσουν πιο βαθιά την ψυχική εφορία αλλά και τις γνώσεις που προσφέρει ο φιλοτελισμός. Το Σωματείο ασχολείται μόνο με την προαγωγή του ελληνικού γραμματοσήμου και την ανάπτυξη της γραμματοσημοφιλίας.
Αποκλείεται δε απολύτως η ανάμιξη σε αυτού στην πολιτική. Δηλαδή, εδώ μας κάνει να υποθέσουμε ότι η παλιά εταιρεία είχε εμπλακεί, δυστυχώς, στον κλίμα του εμφυλίου και είχε συκοφαντηθεί και διαβληθεί και για αυτόν τον λόγο, έτσι πιστεύω εγώ, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.
Η ενασχόληση με τις σειρές των γραμματοσήμων μιας άλλης εποχής δίνει την ευκαιρία στον φιλοτελιστή να ταξιδέψει σε άλλες περιόδους της ιστορίας και να μάθει μέσω των γραμματοσήμων τα ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις που παραλείπονται εσκεμμένα ή μη από τα κλασικά μαθήματα ιστορίας που διδασκόμαστε όλοι.
Τα γραμματόσημα κρύβουν μνήμες και ιστορίες πολλές φορές ξεχασμένες και σκόπιμα παραγκωνισμένες λόγω πολλών και διαφορετικών παραγόντων.
Λίγες μονάχα μέρες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τη Λέσβο ιδρύεται η Φιλοτελική Εταιρεία.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1944 η Λέσβο γιορτάζει ελεύθερη πλέον από τον γερμανικό ζυγό. Η Φιλοτελική Εταιρεία που όπως αναφέραμε νωρίτερα έχει ιδρυθεί πριν από ελάχιστες μέρες εκφράζοντας καθολική επιθυμία να εορταστεί το χαρμόσυνο μήνυμα της απελευθέρωσης και φιλοτελικά πρότεινε στον τότε Νομάρχη Λέσβου την έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων με επισήμανση τριών αξιών από τα ως τότε χρησιμοποιούμενα της λεγόμενης κατοχικής σειράς των τοπίων.
Στη συνέχεια προτάθηκε επιπρόσθετα και η επισήμανση μιας ακόμη σειράς. Μιας ακόμη αξίας, της τέταρτης. Έτσι η επισημασμένη σειρά αποτελείται από τέσσερα γραμματόσημα.
Δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση: