Ξεχειλίζει η οργή στη Λέσβο για την κατάσταση στην Υγεία
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην σημερινή κινητοποίηση κατήγγειλαν τη συστηματική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την εγκατάλειψη των νησιών από την κυβέρνηση
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/11/2024
Με δυναμική κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου, κάτοικοι και φορείς της Λέσβου καταδίκασαν την απελπιστική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας του νησιού, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων υγείας. Στην Παναιγιακή κινητοποίηση συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου,με τους ομιλητές να εκφράζουν την οργή τους για τις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και βασικών υποδομών, καταγγέλλοντας πως οι δομές της υγείας στο νησί βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε την αδυναμία πρόσβασης των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ομάδων στις βασικές υπηρεσίες υγείας, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις γιατρών οδηγούν τους ασθενείς είτε σε ατελείωτες αναμονές είτε στην αναγκαστική προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι τιμές είναι εξωφρενικές για τα εισοδήματα των περισσότερων κατοίκων. «Η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε — και το κράτος πρόνοιας είναι πλέον μια λέξη χωρίς νόημα για τους πολίτες των νησιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Μαρία Μαδιτινού, πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, μίλησε για τη δραματική έλλειψη στις δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης και εξετάσεων, τονίζοντας ότι πολλές γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις στοιχειώδεις γυναικολογικές εξετάσεις. «Είναι απαράδεκτο να αφήνονται οι ζωές μας στη μοίρα τους, χωρίς καν να μπορούν να πραγματοποιηθούν μαστογραφίες. Η πολιτική αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως οι ζωές μας έχουν μικρή αξία για την κυβέρνηση», σημείωσε.
Αντίστοιχα επικριτικός ήταν και ο Νίκος Τσαγκαρέλλης, μέλος της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, που κατήγγειλε πως η πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας, κομμάτι-κομμάτι, αποσκοπεί να καταστήσει την υγεία ένα ακόμα εμπόρευμα, προσιτό μόνο στους λίγους. «Είναι εμφανές ότι το σχέδιο είναι να μετατραπούν οι δημόσιες δομές σε υποκατάστατα ιδιωτικών επιχειρήσεων, εξαναγκάζοντας τον πολίτη να πληρώνει για το κάθε τι», τόνισε.
Από τη μεριά της η Μαρίας Κομνηνάκα, βουλεύτρια του ΚΚΕ για τη Λέσβο, κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες για την πολιτική εξαθλίωσης των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά. «Οι ζωές των νησιωτών είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας για το κράτος, καθώς επικρατεί μόνο η λογική των περικοπών και της εμπορευματοποίησης. Απαιτούμε άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας — τίποτε λιγότερο από αυτό που είναι δικαίωμα τους», είπε.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση απαίτησαν μόνιμες και αξιοπρεπείς προσλήψεις, πλήρη στελέχωση των δομών υγείας και επιστροφή σε ένα μοντέλο φροντίδας που δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και όχι στο κέρδος. Κατέστησαν σαφές πως δεν θα ανεχθούν άλλο την παραμέληση και ζητούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του νοσοκομείου Βοστάνειου και των περιφερειακών κέντρων υγείας, για να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε νοσοκομεία εκτός νησιού ή στον ιδιωτικό τομέα για στοιχειώδη περίθαλψη.
Η κινητοποίηση στη Λέσβο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παναιγιακής διαμαρτυρίας για την υγεία, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική κρατική παρέμβαση, καθώς η απογοήτευση και η αγανάκτηση των νησιωτών για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας κλιμακώνεται.