«Τσιμέντο να γίνουν», οι αγροτικοί δρόμοι του Δημου Μυτιλήνης
Συζήτηση για την πολύπαθη αγροτική οδοποιία του Δήμου έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγιναν διαπιστώσεις και για τις καταστροφές στην παραγωγή εξαιτίας της ανομβρίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2024
Στο μικροσκόπιο του δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης μπήκε κατά την τελευταία συνεδρίαση λογοδοσίας για άλλη μια φορά το θέμα της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου και των εργασιών που είναι σε εξέλιξη.
Το θέμα έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης με ερώτημά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κώστας Φραγκόπουλος. Ο κ. Φραγκόπουλος στην εισήγησή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη λέγοντας ότι σε κάποιες περιοχές γίνεται καλή δουλειά ωστόσο ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τις τσιμεντοστρώσεις που είχε συμφωνηθεί να γίνουν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στις κοινότητες του Δήμου. Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκόπουλος η απόφαση που είχε ληφθεί ήταν να τσιμεντροστρωθούν κεντρικοί αγροτικοί δρόμοι σε κάθε κοινότητα.
Στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας αναφέρθηκε στις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καθώς και στο σχέδιο των τσιμεντοστρώσεων. Όπως σημείωσε η αποκατάσταση των χωμάτινων δρόμων έχει σχεδόν τελειώσει ενώ υλοποιούνται παράλληλα και τεχνικά έργα ώστε να μην χαλάσουν με την πρώτη νεροποντή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλες αυτές οι εργασίες σε όλες τις δημοτικές ενότητες έγιναν σε στενή συνεργασία με τους προέδρους με αυτεπιστασία. «Από εκεί και πέρα και επειδή πάντα κάτι μπορεί να ξεφύγει, μαζέψαμε τα αιτήματα των πολιτών και δώσαμε εργολαβίες για να γίνουν και οι υπόλοιποι δρόμοι».
Σε ότι αφορά στις τσιμεντοστρώσεις ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να δοθεί ένα μικρό σχετικά ποσό για να γίνουν οι παρεμβάσεις αυτές και να φτιαχτεί ένας τουλάχιστον δρόμος σε κάθε οικισμό με υπόδειξη του προέδρου.
«Ο προγραμματισμός μας για το 2025 είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα για το σκοπό αυτό και γενικότερα κάθε χρόνο να κάνουμε παρεμβάσεις με τσιμέντο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι δεν θα χαλάνε με την πρώτη βροχή».
Βέβαια επισήμανε ο κ. Καρασάββας, τα μπετά που έπεσαν φέτος είναι πολύ λίγα και πολλά χωριά έμειναν απέξω. Ειδική αναφορά έκανε στα χωριά Πηγή και Κώμη της Δ.Ε. Λουτρόπολης θερμής τα οποία παίρνουν τσιμέντο ως ανταποδοτική συμφωνία για την όχληση από νταμάρι της που λειτουργεί στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αγροτική οδοποιία έγινε ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα της ανομβρίας που πλήττει τη Λέσβο με δραματικές επιπτώσεις στον Λεσβιακό ελαιώνα. Όπως αναφέρθηκε πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από φορείς του νησιού ώστε να αποζημιωθούν οι τεράστιες απώλειες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι στο 30% αν όμως συνεχιστεί η ξηρασία θα αυξηθούν σημαντικά.