× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναγκαία η επένδυση στο μέλλον με νέους όρους και συνθήκες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2020

Αναγκαία η επένδυση στο μέλλον με νέους όρους και συνθήκες

Για την ανάγκη ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για την Ευρώπη, μίλησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς πληθαίνουν οι νεκροί και τα κρούσματα του κορωνοϊού, φέρνοντας πίσω μνήμες Παγκοσμίου Πολέμου και τους αντίστοιχους συνειρμούς, ακόμα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολίτες στις ΗΠΑ, ξυπνούν, πλέον, και ξαναζούν κάθε μέρα, την επομένη του «Περλ Χάρμπορ», με ευθύνη, αυτή τη φορά, τον αυτοκρατορικό τύπο διακυβέρνησης που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας νέα ήθη και κανόνες στην υγεία, την οικονομία, τον πολιτισμό, τον στρατό και την διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, καταστρατηγώντας σε καθημερινή βάση, δημοκρατικές αρχές, πολιτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην χθεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Λευκού Οίκου παρενέβη, ξανά, για να αποκλείσει ερώτηση δημοσιογράφου προς τον επιδημιολόγο σύμβουλό του για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ την περασμένη εβδομάδα καθαίρεσε τον πλοίαρχο του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ, Μπρετ Κρόζιερ, επειδή απηύθυνε έκκληση με ανοιχτή επιστολή προς την εφημερίδα Chronicle του Σαν Φρανσίσκο για τα νοσούντα μέλη του πληρώματος.

Θερμό ήταν το χειροκρότημα των ναυτών στον πραγματικό ήρωα των σύγχρονων καιρών της πληγείσας από την πανδημία, την υστεροβουλία και την αλαζονεία, υπερδύναμης, που μοιάζει, τώρα, ανίσχυρη με τον Τραμπ να εξακολουθεί να βρυχάται ενώ υποβάλλεται, συνεχώς, σε προσωπικά τεστ για τον ιό Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε αφενός παγκόσμια εκεχειρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι αφετέρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της ενδοοικογενειακής βίας καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών σε συνθήκες καραντίνας και περιορισμού της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, οι ύπατοι αρμοστές για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) ζήτησαν υπηρεσίες υγείας και φροντίδας για όλους, ανεξαρτήτως, φυλής, φύλου, χρώματος, υπηκοότητας και καταγωγής.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντίδρασης μας στην πανδημία του Covid-19. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την παγκόσμια μάχη» είπαν σήμερα οι Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες και Μαρία Γκράτσια Τζιαμαρινάρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα που να διασφαλίζουν ότι κάθε άνθρωπος στην εθνική τους επικράτεια, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό στάτους του, να συμπεριλαμβάνεται και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του Covid-19».

Αυτές οι εκκλήσεις έχουν, δυστυχώς, διπλή ανάγνωση και εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες.

Η πρώτη είναι απλή και ξεκάθαρη. Θεωρεί πως μόνο με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης μπορούν οι λαοί ανταποκριθούν στις επιστημονικές οδηγίες και προϋποθέσεις για τον περιορισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας και σε αυτή την ερμηνεία αναγκαία συνθήκη είναι η προστασία όλων με νέους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης στην οικονομία, σεβασμό στο εργασιακό και φυσικό περιβάλλον, μακριά από κάθε είδους εκμετάλλευση και κατάχρηση, που επιτείνει την κρίση σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή την ερμηνεία τείνει να δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη και η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση -παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου προς τα ευρωομόλογα ή κορωνοομόλογα- να επενδύσει στο μέλλον της Ευρώπης, την καλύτερη επόμενη μέρα με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, ρίχνοντας στη μάχη κατά της πανδημίας και των συνεπειών της, τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η δεύτερη, ωστόσο, ανάγνωση, όπως αυτή που έγινε στην Βρετανία ενώ είχε προηγηθεί το πολύνεκρο έγκλημα στον Πύργο του Γκρένφελντ ή στην Ουάσιγκτον από τον πολιτικό μέντορα του Τζόνσον, ρέπει προς την αποκαλούμενη ρατσιστική ιατρική ή αλλιώς την ευγονική, που επιτάσσει την αντιμετώπιση των αποκαλούμενων- ανάλογα με τη συγκυρία και την κυρίαρχη αντίληψη ασθενέστερων στρωμάτων (λόγω φυλής, φύλου, ηλικίας, εισοδήματος, προέλευσης, καταγωγής κ.ο.κ) ως επιβλαβών ή αποβλήτων του δικού της τέλειου συστήματος.

«Αν η Αμερική αντιμετωπίζει γρίπη ή έχει κρυολογήσει, τότε από κάποιον έγχρωμο ή μετανάστη, την έχει κολλήσει» ήταν η επικρατούσα αντίληψη του σαθρού ρατσιστικού αφηγήματος που πούλησε στις ΗΠΑ, ο μεγιστάνας μεσίτης της Νέας Υόρκης που κατάφερε να εκλεγεί και επιθυμούσε δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο κτίζοντας τείχη στο Μεξικό και διαλύοντας το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας του.

Τραγική ειρωνεία στη δεύτερη κατηγορία σκέψης, η εσπευσμένη νοσηλεία του Βρετανού πρωθυπουργού- στην εντατική από χθες το βράδυ- λόγω του κορωνοϊού και η διασπορά του Covid-19 σε αμερικανικό έδαφος- ΗΠΑ και βάσεις- με ταχύτερους ρυθμούς από τα προσφιλή fake news του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ήταν αυτό για τη συγκάλυψη των νεκρών από την Κίνα ή για την επιστροφή της κανονικότητας στην οικονομία και την εργασία μέχρι το Πάσχα του 2020.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος