Απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, ακρίβεια και το άσπρο‑μαύρο!
Η εκπομπή «Τα παιδία παίζει» της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/10/2024

Στην εκπομπή "Τα Παιδία Παίζει" με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ, η επικαιρότητα εστιάστηκε στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τη στάση της κυβέρνησης. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προσφυγή του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερακάκη, κατά της απεργίας που προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Παρά την προσπάθεια να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, η κίνηση αυτή φαίνεται να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς, αλλά ενίσχυσε τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου ξεκίνησε την εκπομπή με μια γρήγορη αναφορά στις καθυστερήσεις λόγω προγραμματισμένων καλεσμένων, ενώ στη συνέχεια ο Θράσος Αβραάμ ανέλυσε την "απεργιακή" επικαιρότητα. «Είναι απεργιακή η ημέρα, με κινητοποιήσεις αγωνιστικού περιεχομένου», ανέφερε ο δημοσιογράφος, φέρνοντας στο προσκήνιο τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στον επισιτισμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών, όπου ο Θράσος Αβραάμ ανέλυσε πως η ΔΟΕ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, πλήρωση των κενών θέσεων στα σχολεία και ενάντια στις συγχωνεύσεις. Ωστόσο, η πρωτοφανής κίνηση του Υπουργείου Παιδείας να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ενίσχυσαν τη συμμετοχή των απεργών.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε "μπούμερανγκ" για τον Υπουργό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θράσος Αβραάμ, αφού η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε την απεργία εκ νέου, καλύπτοντας όχι μόνο τους δασκάλους αλλά και τους καθηγητές. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν πολυπληθείς, ενώ στη Λέσβο, η πορεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μέχρι την πλατεία Σαπφούς ήταν μαζική. «Είναι πρωτόγνωρο να γίνεται προσφυγή για μια εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία», τόνισε ο Θράσος Αβραάμ, υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις συνήθως γίνονται για πολυήμερες κινητοποιήσεις.
Η συζήτηση εστίασε επίσης στη δυσαρέσκεια των πολιτών, με τον Θράσο Αβραάμ να επισημαίνει ότι "τα προβλήματα παραμένουν", όπως η έλλειψη δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αγίου Ευστρατίου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπάρχει μαθηματικός στο σχολείο ή στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης που γονείς πρότειναν ακόμα και την πληρωμή του εκπαιδευτικού από τους ίδιους.
Η Μαρία Χατζηγεωργίου συνέδεσε το ζήτημα της απεργίας με το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις. «Η κοινωνική αντιπολίτευση, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι δάσκαλοι, οι φοιτητές, είναι αυτοί που ασκούν πραγματική πίεση στην κυβέρνηση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνώντες ανησυχούν για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην κοινωνία.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορές στην ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, με τον Θράσο Αβραάμ να επισημαίνει το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο "μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά" εδώ και τρία χρόνια. Στην ανάλυσή του, επεσήμανε πως παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάκαμψη, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα και την ενέργεια να είναι πλέον ανυπόφορες για πολλούς.
Συνοψίζοντας, η εκπομπή ανέδειξε τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής, με την απεργία των εκπαιδευτικών να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Η πίεση που ασκεί η κοινωνία φαίνεται να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που φοβάται η κυβέρνηση, και όπως φάνηκε από τις κινητοποιήσεις, η κοινωνική αντίδραση μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.