× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαγική βραδιά στο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά

Χριστίνα Πουλίτση και Ευανθία Ρεμπούτσικα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με την τιμητική παρουσία του Ραχμί Κότς στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων της Περιφέρειας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/10/2024

Μαγική βραδιά στο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά
' χρόνος ανάγνωσης

Στο επιβλητικό και γεμάτο ιστορία Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στη Γέρα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου μια αξέχαστη αφιερωματική συναυλία που γέμισε το κοινό με συγκίνηση και θαυμασμό. Η διεθνούς φήμης υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση και η βραβευμένη μουσικός και συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα χάρισαν στους παρευρισκόμενους μια μουσική εμπειρία υψηλής αισθητικής και συναισθηματικής δύναμης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του διάσημου Τούρκου επιχειρηματία Ραχμί Κότς, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής "Εταιρείας Αρχιπέλαγος", Νίκος Σηφουνάκης, καλωσόρισε τους επισκέπτες ευχαριστώντας θερμά τον Περιφερειάρχη για την πολύτιμη συνεισφορά του.

Η βραδιά άνοιξε με την εξαιρετική παρουσία της Χριστίνας Πουλίτση, η οποία με την εξαιρετική φωνητική της δύναμη απέδειξε γιατί θεωρείται μια από τις κορυφαίες υψίφωνους της διεθνούς σκηνής. Με τη φωνή της να αγγίζει τις πιο λεπτές αποχρώσεις του συναισθήματος, η Πουλίτση χάρισε στο κοινό στιγμές υψηλής τέχνης, ερμηνεύοντας γνωστές άριες και κλασικά έργα με απόλυτη τεχνική ακρίβεια και ερμηνευτική ένταση. Κάθε της εμφάνιση επί σκηνής ήταν γεμάτη πάθος, ενώ η φωνή της γέμισε τον χώρο με μια εκλεπτυσμένη δύναμη που άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, με το χαρακτηριστικό της ύφος και το βιολί της, προσέφερε στο κοινό μελωδίες γεμάτες συναίσθημα και νοσταλγία. Η ταλαντούχα συνθέτρια, γνωστή για τις συγκινητικές συνθέσεις της, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που συνδύαζε την παράδοση με τον μοντέρνο ήχο, προσκαλώντας το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι που συγκίνησε βαθιά τους παρευρισκόμενους. Οι χαρακτηριστικές της μελωδίες, γεμάτες από τη μαγευτική της σφραγίδα, έκαναν τη βραδιά ακόμα πιο ξεχωριστή.

Μετά τη συναυλία, και οι δύο καλλιτέχνιδες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη μοναδική βραδιά. Η Χριστίνα Πουλίτση σημείωσε πως ήταν μεγάλη της χαρά να ερμηνεύσει σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, που συνδυάζει την ιστορία με τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε στη σημαντική απήχηση που είχε η βραδιά στο κοινό της Λέσβου, τονίζοντας πως «η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, πέρα από σύνορα και πολιτισμούς». Από την πλευρά της, η Ευανθία Ρεμπούτσικα μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της για την ευκαιρία να παρουσιάσει τις συνθέσεις της σε έναν τόσο σημαντικό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση που της δόθηκε να συμμετάσχει σε αυτήν τη βραδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής "Εταιρείας Αρχιπέλαγος", κατά την εναρκτήρια ομιλία του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Περιφερειάρχη για την υποστήριξη της συναυλίας, τονίζοντας τη σημασία του να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις σε χώρους με βαθιά ιστορική σημασία, όπως το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά. Η αναγνώριση της προσπάθειας του να διατηρηθεί ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού ήταν κεντρικό σημείο της βραδιάς, με την παρουσία και τη στήριξη του Ραχμί Κότς να υπογραμμίζει τη διεθνή σημασία του πολιτιστικού διαλόγου.

Η συναυλία αυτή, με την εξαιρετική απόδοση της Χριστίνας Πουλίτση και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, δεν αποτέλεσε απλώς μια καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά μια γιορτή της μουσικής και του πολιτισμού. Η ιδιαίτερη τοποθεσία του Μουσείου Ελαιοτριβείο Βρανά πρόσθεσε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στη βραδιά, ενώ η δύναμη της μουσικής ένωσε όλους τους παρευρισκόμενους, χαρίζοντας τους μια μοναδική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα και υψηλή τέχνη.

Ο Περιφερειάρχης μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Ήταν ένα διήμερο επιχειρηματικής και πολιτιστικής μυσταγωγίας, με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες ανεβάζουν το επίπεδο των νησιών μας σε όλους τους τομείς και με προσκεκλημένους σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Είναι το επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή, μια προσπάθεια εξωστρέφειας και αλλαγής σελίδας των νησιών μας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί αυτές τις ημέρες αλλά και τις επόμενες, η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο έχει μπει στα «σπίτια» , συζητιέται και εικόνες από τις ομορφιές της κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, της Τουρκίας και όχι μόνο. Αυτή την Λέσβο και αυτό το Βόρειο Αιγαίο θέλουμε. Της ευημερίας και της ανάπτυξης και βλέπουμε μόνο μπροστά πλέον.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Κότς για την αποδοχή της πρόσκλησης μας να τον τιμήσουμε, τον φίλο μου Υφυπουργό κ. Γκίκα, τον συμφοιτητή μου και φίλο Γιώργο Προκοπίου , τον συντοπίτη μας Θοδωρή Τρύφωνα, τον Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη και όλους τους Έλληνες και Τούρκους αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες που έδωσαν το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις.

Άφησα τελευταίο και με αφορμή το τέλος των φετινών εκδηλώσεων εξωστρέφειας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον άνθρωπο που εργάζεται καθημερινά νυχθημερόν για να διοργανώσει και να φέρει εις πέρας όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Και τα Φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο που είχαν φέτος τεράστια απήχηση αλλά και αυτές οι εκδηλώσεις έχουν την σφραγίδα της συζύγου μου Δήμητρας, την οποία ευχαριστώ για την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη στην προσπάθεια για εξωστρέφεια που κάνει η Περιφερειακή Αρχή».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στο Παλαιοχώρι

Έκθεση στο μουσείο για το χωριό τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στην Ερεσό

Την Κυριακή 17 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με κατάνυξη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μιστεγνά

Τίμησαν τη γιορτή και την παράδοση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Παναγιούδα γιορτάζει την ιστορία και την παράδοσή της

Βραδιά πολιτισμού, μουσικής και μνήμης στις 23 Αυγούστου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

Παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «μύθος» της Νυφίδας στον Πολιχνίτο

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε μια ξεχωριστή βραδιά σήμερα, Πέμπτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βοήθεια σε παιδιά της Χίου, με πρόσκληση της Περιφέρειας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ψυχολογικές συνέπειες της πυρκαγιάς στους ανήλικους κατοίκους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθη 21χρονος στη Λήμνο για ναρκωτικά

Μετέφερε κάνναβη και κοκαΐνη έναντι αμοιβής, σύμφωνα με την Αστυνομία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το τελευταίο αντίο σε έναν αλύγιστο αγωνιστή

Έφυγε πλήρης ημερών ο Γρηγόρης Καραγιάννης από την Κάπη -Κατοχή και Αντίσταση, Εμφύλιος και σύγχρονη Ελλάδα — έζησε και έδρασε με ανιδιοτέλεια, αφήνοντας πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη μνήμης και αξιοπρέπειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίστηκε οδηγός μοτοσικλέτας

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Πέτρας – Μολύβου