× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Υπουργείο Ναυτιλίας κωφεύει στις εκκλήσεις των νησιωτικών επιχειρήσεων

Εγκληματικές καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με αιτήσεις απλήρωτες από το 2022, οδηγούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις σε οικονομικό στραγγαλισμό

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 18/10/2024

Το Υπουργείο Ναυτιλίας κωφεύει στις εκκλήσεις των νησιωτικών επιχειρήσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Η διαρκής αδιαφορία και οι εγκληματικές καθυστερήσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στη διαχείριση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έχουν φέρει τις νησιωτικές επιχειρήσεις στα όρια της απόγνωσης. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, και ακόμα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος στην καταβολή των χρημάτων για τις αιτήσεις της β' φάσης του 2022, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2023 παραμένει κλειστή.

Πρόκειται για μια κατάσταση που ξεπερνά κάθε όριο λογικής και αντοχής. Οι επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών, που παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες της γεωγραφικής τους απομόνωσης, βλέπουν την κυβέρνηση να τους γυρίζει την πλάτη σε μια στιγμή που η οικονομική τους επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή. Η αδιαφορία αυτή αποτελεί προκλητική παραβίαση της δέσμευσης του κράτους απέναντι στις νησιωτικές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος μεταφορών που επιβαρύνει τις νησιωτικές επιχειρήσεις, έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο. Η αδυναμία του Υπουργείου να το διαχειριστεί σωστά αποδεικνύει μια αδιαμφισβήτητη έλλειψη οργάνωσης και ευθύνης.

Οι νησιωτικές οικονομίες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι απλά μια γραφειοκρατική δυσλειτουργία, αλλά μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να μην στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Η αναβλητικότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: οι αρμόδιοι αγνοούν τις ανάγκες των νησιωτών και παραμελούν την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των νησιωτικών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για στήριξη των νησιωτικών περιοχών φαίνονται κενές, καθώς οι πρακτικές της αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν είναι προνόμιο· είναι ζωτικής σημασίας μέτρο για την επιβίωση των νησιωτών. Η παρατεταμένη καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών δεν αποτελεί μόνο προδοσία των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και πλήγμα στην ίδια τη νησιωτική ταυτότητα της χώρας μας.

Να σημειωθεί ότι ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζητώντας την επίλυση του προβλήματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κυριακή θα αναχωρήσει το Blue Star Paros από Πειραιά

Δείτε πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των δρομολογίων του πλοίου τις επόμενες ημέρες
Κυριακή θα αναχωρήσει το Blue Star Paros από Πειραιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολονυχτία των τρακτέρ στο Σύνταγμα

Αγρότες από όλη τη χώρα στρατοπέδευσαν έξω από τη Βουλή ζητώντας μείωση κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές και αλλαγές στο πλαίσιο αποζημιώσεων
Ολονυχτία των τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμπανάκι για την ευλογιά πριν μπει ο Μάρτιος

Προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβολιασμό και ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας
Καμπανάκι για την ευλογιά πριν μπει ο Μάρτιος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξοντωτικά πρόστιμα για λίγες ρίζες ελιές

Αντιδράσεις για τις περικοπές έως 12 συντάξεων σε μικροπαραγωγούς που δεν δήλωσαν αγροτικό εισόδημα
Εξοντωτικά πρόστιμα για λίγες ρίζες ελιές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η νέα ΚΑΠ απειλή για τους αγρότες

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο χτυπά καμπανάκι για τις αλλαγές που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η νέα ΚΑΠ απειλή για τους αγρότες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, το 2023, τα νησιά της Περιφέρειας είδαν αύξηση του ΑΕΠ αλλά το χάσμα μεγαλώνει με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία

Δείτε εδώ τί συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου στην Ιβηρική χερσόνησο
Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»

Σταθερά ανοδική η πορεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης
Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Γεωτεχνική Αιγαίου έγινε 20 ετών

Αισιοδοξία για το μέλλον και δέσμευση για ποιοτικές υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου και της Λήμνου
Η Γεωτεχνική Αιγαίου έγινε 20 ετών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη

Με εμπειρία σε οργανωμένη αποθήκη
Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη
ΝΕΑ

Νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου στο Βόρειο Αιγαίο

Εκδόθηκε η προκήρυξη της Περιφέρειας – Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 15 Μαρτίου
Νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου στο Βόρειο Αιγαίο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ξενοδόχοι, ταξίδεψαν τη Λέσβο στη Γαλλία

Συμμετείχαν στην τουριστική έκθεση της Μιλούζ από 6 έως 8 Φεβρουαρίου. Στόχος η δρομολόγηση απευθείας πτήσης το καλοκαίρι του 2027
Οι ξενοδόχοι, ταξίδεψαν τη Λέσβο στη Γαλλία