ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Περισσότερος συνεργατισμός το κλειδί για την επιβίωση των συνεργατικών εγχειρημάτων
Ο καθηγητής Αντρές Ρουτζέρι μίλησε στο «Ν» για την αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία και την ανάπτυξη της σε όλο τον κόσμο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/10/2024
Η οικονομική κρίση του 2001 στην Αργεντινή οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι που έμεναν άνεργοι αποφάσισαν να ανακτήσουν τις επιχειρήσεις αυτές, δηλαδή να τις λειτουργήσουν ξανά. Σε αυτή την διαδικασία μπήκαν οι εργαζόμενοι 150 επιχειρήσεων. Σήμερα οι «ανακτημένες» επιχειρήσεις στην χώρα ανέρχονται σε 430. Παράλληλα στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν νέες συνεργατικές επιχειρήσεις από κινήματα πόλης και περιφέρειας. Οι συνεταιρισμοί αυτοί δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της ανακύκλωσης, της υφαντουργίας και της αγροτικής παραγωγής. Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων εργάζονται περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι. Αυτό το δίκτυο συνεργατικών επιχειρήσεων στην Αργεντινή ονομάζεται δίκτυο λαϊκής οικονομίας και αντιστοιχεί στο δίκτυο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που λειτουργεί δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Το δίκτυο της λαϊκής οικονομίας της Αργεντινής προσπαθεί να αναπτύξει μια αντικαπιταλιστική λογική στην οικονομία. Ωστόσο ταυτόχρονα επιδιώκει να κερδίσουν το στοίχημα της επιβίωσης τα μέλη του στις παρούσες συνθήκες.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στο «Ν» ο Αντρές Ρουτζέρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και συντονιστής του Workers economy international meetings. Ο κ. Ρουτζέρι είναι γνωστός στην Λατινική Αμερική από την συμβολή του στην δημιουργία του Παν-λατινοαμερικάνικου συντονισμού αλληλέγγυας συνεργατικής οικονομίας. Είναι επίσης γνωστός στην Ελλάδα από πολλές εκδηλώσεις στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη και σε Πανεπιστήμια της Αθήνας.
Την μετάφραση στην συνέντευξη από τα Ισπανικά στα Ελληνικά και αντίστροφα έκανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αστικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κρίστη Πετροπούλου.
Ο κ. Ρουτζέρι είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 6 - 9μμ, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μικράς Ασίας 2 Μυτιλήνη με θέμα: «Ανακτημένες επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Μια εμπειρία αυτοδιαχείρισης και ένα παγκόσμιο δίκτυο».
Ο κ. Ρουτζέρι στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της 4ης συνάντησης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Βαρκελώνη. Όπως μας είπε κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεργατικές και ανακτημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Δύο ήταν οι συμμετοχές στις συνάντηση αυτή από την Ελλάδα (ΒΙΟΜΕ και Παγκάκι).
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ανακτημένες επιχειρήσεις στην Αργεντινή αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι αυτό της ιδιοκτησίας της παραγωγικής μονάδας που έχουν επαναλειτουργήσει. Φυσικά οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να δημιουργούν και άλλου τύπου προβλήματα στις συνεργατικές επιχειρήσεις σημείωσε ο κ. Ρουτζέρι.
Το βασικό εργαλείο για να ξεπεραστούν αυτού του τύπου τα προβλήματα είναι να υπάρχει μια ισχυρή συλλογικότητα που θα λειτουργεί τις ανακτημένες επιχειρήσεις. Επίσης αναγκαίο είναι να υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο συλλογικοτήτων και οργανώσεων που θα στηρίζουν πολιτικά αλλά και οικονομικά τις ανακτημένες επιχειρήσεις.
Ρωτήσαμε τον κ. Ρουτζέρι ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Λέσβο και εκείνος μας είπε: «Δεν ξέρω αν μπορώ να δώσω μια καλή συμβουλή. Διότι δεν γνωρίζω τις συνθήκες που επικρατούν στην Λέσβο. Η εμπειρία που έχει βγει από όλες τις συναντήσεις που έχω συμμετάσχει είναι πως απαιτείται πολύ εργασία και προσπάθεια για να στηριχθεί κάθε συνεργατικό εγχείρημα από τα μέλη του. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κάθε συνεταιρισμός να συνεργάζεται με άλλους συνεταιρισμούς και να φτιάχνει δίκτυο με αυτούς ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται. Έτσι κάθε συνεταιριστικό εγχείρημα μπορεί να σταθεί για περισσότερο χρόνο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη: