Καταστροφικές οι επιπτώσεις των μεγάλων φραγμάτων
Το παράδειγμα της Βραζιλίας δείχνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία αυτών των έργων που συνδέονται με την εκμετάλλευση του νερού και της ενέργειας από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/10/2024
Η Paula Davoglio Goes δικηγόρος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα λατινοαμερικανικών σπουδών στο UNAM (Εθνικό Πανεπιστήμιο Μεξικού) και συντονίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνησης των ανθρώπων που πλήττονται από τα φράγματα στη Βραζιλία (MAB), μίλησε στο «Ν» για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον και τους ανθρώπους τα μεγάλα φράγματα που κατασκευάζονται στην Βραζιλία. Επίσης μίλησε για την δράση που αναπτύσσει το κίνημα MAΒ.
Την μετάφραση στην συζήτηση που είχαμε με την Paula Davoglio Goes έκανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αστικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κρίστη Πετροπούλου.
Αφορμή για την συζήτηση αυτή αποτέλεσε η εκδήλωση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, από τις 6.00 ως τις 9.00 το βράδυ στην αίθουσα β' του Κτηρίου Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Ιστορία και αγώνες του κινήματος των ανθρώπων που πλήττονται από τα φράγματα στη Βραζιλία. Συζήτηση για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ενέργειας».
Η Paula Davoglio Goes εξήγησε στην κάμερα του «Ν» πως η κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων οδηγεί σε ξερίζωμα από την γη τους μεγάλου αριθμού κατοίκων που συνήθως είναι μικρές αυτόχθονες κοινότητες ανθρώπων που ζουν από γεωργικές δραστηριότητες. Στις ίδιες περιοχές οι κατασκευαστικές εταιρείες εγκαθιστούν μεγάλο αριθμό εργατών και παράλληλα με την κατασκευή των φραγμάτων γίνονται εξορύξεις. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών συνήθως αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στις πόλεις καθώς έχουν χάσει κάθε πηγή εισοδήματος που είχαν.
Τα μεγάλα φράγματα κατασκευάζονται για συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες νερού και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εκμεταλλεύονται μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπως και όλα τα στάδια διανομής και εμπορίας του νερού και της ενέργειας. Αυτή η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών, όπως είναι το νερό και η ενέργεια, έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πανάκριβα για τον λαός Βραζιλίας.
Το κίνημα MAB μία από τις δράσεις που αναπτύσσει είναι να ενημερώνει τους κατοίκους των περιοχών που δημιουργούνται τα μεγάλα φράγματα για τα δικαιώματα τους και να τους βοηθάει να τα διεκδικήσουν. Επίσης τους βοηθάει στην διαδικασία μετεγκατάσταση τους σε νέες περιοχές δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν ομαλά την ζωή τους.
Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ: