× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργούν την Πέμπτη οι γιατροί του ΕΣΥ

Απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Μυτιλήνης στις 11.00 το πρωί. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/10/2024

Απεργούν την Πέμπτη οι γιατροί του ΕΣΥ
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία που πραγματοποιείται την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου καλεί η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Τα τέσσερα κύρια αιτήματα που θέτει η Ένωση σε αυτή την απεργία είναι:
-Μόνιμες, μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ.  Διπλασιαμός μισθών στο ΕΣΥ, μονιμοποίηση των επικουρικών.
-Επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας υγείας του νησιού ώστε να μπορούμε να εφημερεύουμε με ασφάλεια.
-Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.
-Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ανατροπή του νόμου για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση»

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η κυβέρνηση ΝΔ έχει επιδοθεί από καιρό σε κλιμάκωση της επίθεσης στη δημόσια δωρεάν υγεία υλοποιώντας με τους πιο αδίστακτους όρους την χρόνια επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεών του για εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης. Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, το φιάσκο των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας, DRGs, ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και διάλυση των δημόσιων δομών απεξάρτησης με προοπτική τη δημιουργία νέων ασύλων-αποθηκών ψυχών. Ολα αυτά επικάθονται στην ήδη χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, παραμέληση και σκοπούμενη κακοδιοίκηση των δομών της δημόσιας Υγείας.
Στο νησί μας το νοσοκομείο στέκεται όρθιο μόνο λόγω των τεράστιων προσπαθειών του προσωπικού που υπερεργάζεται για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα, βλέπουμε κλινικές (πχ παθολογική και πρόσφατα και η ψυχιατρική) να νοσηλεύουν ασθενείς πάνω από τη δύναμή τους σε άτυπα ράντζα. Στις καταγγελίες των ειδικευόμενων γιατρών για την κατάσταση που επικρατούσε το καλοκαίρι στο ΤΕΠ (αντίστοιχη είναι και τώρα), δεν δόθηκε καμία απάντηση από την διοίκηση του ΓΝΜΒ. Στα Κέντρα Υγείας η κατάσταση της υποστελέχωσης είναι ακόμα πιο έκδηλη με το ΚΥ Αντισσας να φτάνει τον περασμένο μήνα ένα βήμα πριν τη λειτουργική κατάρρευση και το κλείσιμο των εφημεριών. Φυσικά η απάντηση απ’ την ΥΠΕ μετά από μήνες αδιαφορίας ήταν τα εντέλλεσθε σε νοσηλευτικό προσωπικό από ΚΥ Καλλονής, με αντίστοιχη αποδυνάμωσή του και η εκδικητική αναστολή αδειών όλου του προσωπικού του ΚΥ Άντισσας.
Πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία αλλά και στον κόσμο του νησιού ότι η παραπάνω κατάσταση δεν διαμορφώνεται έτσι κατά τύχη, είτε ακόμα λόγω αδιαφορίας ή και ανικανότητας. Τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές επιλογές με σκοπό την διάλυση του ΕΣΥ και την αντικατάστασή του από ένα καθεστώς όπου “όποιος έχει γιατρεύεται και όποιος δεν έχει αφήνεται στην μοίρα του”. Η παραπάνω πολιτική δεν διστάζει να θυσιάσει ζωές (όπως έκανε και την περίοδο της πανδημίας), πόσο μάλλον τις εργασιακές μας συνθήκες μπροστά στα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία.

Πώς προχωράμε;
Έχουμε συμφέρον αλλά και καθήκον να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Διαχρονικά έχει φανεί ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να βάλει φρένο στην αιματοβαμμένη αναδιάρθρωση για τα κέρδη των λίγων. Η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης Γιατρών μας δίνει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε και να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο και τα μέσα της πάλης μας. Είναι ανάγκη τα σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία να συντονιστούν πανελλαδικά με βάση τις αποφάσεις μαζικών συνελεύσεων ώστε να χαραχθεί κοινός βηματισμός μαχητικών κινητοποιήσεων και απεργιακής κλιμάκωσης. Φιλοδοξούμε η πανυγειονομική απεργία στις 17/10 να μην είναι μία από τα ίδια και γι αυτό σας καλούμε να εργαστούμε μαζί στην κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω. Να γίνει ο αγώνας για μια υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων υπόθεση όλων μας. Για να αντιπρατάξουμε στη λογική της διαχείρισης ανθρώπινων ζωών με όρους κόστους/οφέλους το δικαίωμα στην δημόσια, δωρεάν, ποιοτική περίθαλψη για όλους/ες. Για να περάσουμε από την επικίνδυνη μιζέρια της υποστελέχωσης σε ένα σύστημα υγείας με περίσσεια επαγγελματιών που θα μπορούν να προλαμβάνουν ιατρικά προβλήματα στην κοινότητα και να αντιμετωπίζουν κρίσεις. Να συντονιστούμε με την τοπική κοινωνία και τους φορείς εργαζομένων άλλων κλάδων για να αγωνιστούμε ενάντια στις πολικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης που γεννάνε αρρώστια.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία 17/10. Συγκέντρωση 11:00πμ στην πύλη του νοσοκομείου.
Μόνιμες, μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ.  Διπλασιαμός μισθών στο ΕΣΥ, μονιμοποίηση των επικουρικών.
 Επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας υγείας του νησιού ώστε να μπορούμε να εφημερεύουμε με ασφάλεια.
Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.
Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ανατροπή του νόμου για την “Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση”
**Το επόμενο διάστημα και ενόψει των επερχόμενων απεργιακών ραντεβού το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου θα πάρει πρωτοβουλίες για σύγκλιση νέας Γενικής Συνέλευσης και για σύσκεψη συντονισμού με φορείς του νησιού για διοργάνωση κινητοποιήσεων στα Κέντρα Υγείας και μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο για την κατάσταση της περίθαλψης στο νησί».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

25 αθλητές, 20 μετάλλια και πολύτιμες εμπειρίες στο κλειστό στάδιο Άνω Λιοσίων
Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
ΧΩΡΙΑ

Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της

Η Γεωργία Πιτσιλάδη, μιλά για το θάνατο του γιου της εξαιτίας της γραφειοκρατίας, Παναγιώτη Bασιλέλη και συγκλονίζει
Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βράχια, κύματα και κακοκαιρία, τι λέει ο Κώστας Αρώνης για τη Λέσβο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας του νησιού μιλά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της χειμερινης περιόδου και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπισή τους
Βράχια, κύματα και κακοκαιρία, τι λέει ο Κώστας Αρώνης για τη Λέσβο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση από το Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης
Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχεται βροχερή εβδομάδα με ζέστη και νοτιάδες στη Λέσβο

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς κελσίου ενώ οι άνεμοι ανοιχτά στα πελάγη ως την Πέμπτη το μεσημέρι θα είναι ισχυροί
Έρχεται βροχερή εβδομάδα με ζέστη και νοτιάδες στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη για το θάνατο της Αφροδίτης Δεληγιάννη

Ήταν 57 ετών και υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στο ΚΕΦΙΑΠ στα Δάφια
Θλίψη για το θάνατο της Αφροδίτης Δεληγιάννη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημογραφικό, Επιμελητήριο και έργα στο μικροσκόπιο

Όλα όσα συζητήθηκαν στην εκπομπή «Τα παιδιά παίζει» στους 99 FM, με την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ
Δημογραφικό, Επιμελητήριο και έργα στο μικροσκόπιο