× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για την εκκένωση των ΚΥΤ

«Η κυβέρνηση αγνοεί τις εκκλήσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ αλλά ακόμη και των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε» επισημαίνουν οι διοργανωτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2020

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για την εκκένωση των ΚΥΤ
' χρόνος ανάγνωσης

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω του διαδικτύου έχουν πάρει πολίτες προκειμένου να υπάρξει εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και στον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά το κείμενο της πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και τι θα συμβεί στα στρατόπεδα των προσφύγων.Τελικά συνέβη αυτό που θα συνέβαινε. Ο κορονοϊός μπήκε και «επίσημα» στο στρατόπεδο προσφύγων της Ριτσώνας, όταν εντοπίστηκε τυχαία σε γυναίκα που πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Ανεπίσημα μπορεί να είναι ήδη παντού, αφού τεστ ανίχνευσης του ιού δεν γίνονται.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ αλλά ακόμη και των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε. για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα «γκέτο» του θανάτου. Επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις χιλιάδων γιατρών από όλο τον κόσμο, τις παρεμβάσεις εκατοντάδων πανεπιστημιακών από όλη την Ευρώπη και εκατοντάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων, τις πανευρωπαϊκές καμπάνιες πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο: κλειστά στρατόπεδα που θα αποκλείονται περιμετρικά με την αστυνομία (ίσως και τον στρατό) και θα μπαίνουν συνολικά σε καραντίνα. Υγιείς και νοσούντες/σες , ευάλωτοι/ες και μη, θετικοί/ες ή όχι στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ριτσώνα έγινε τροφοδοσία για τους διαμένοντες για πολλές ημέρες. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε χτες το απόγευμα ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο σε όλες τις δομές έχει γίνει πρόβλεψη για κοντέινερ που θα έχουν τη θέση των «υγειονομικών δομών» και θα στελεχώνονται από υγειονομικούς που θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ισχυρό ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, τον πανικό και τον φόβο των έγκλειστων προσφύγων και προσφυγισσών, την αδυναμία να ανταποκριθούν επαρκώς στο λειτούργημά τους σε τέτοιες συνθήκες.

Ήδη στη δομή της Ριτσώνας υπήρξαν διαμαρτυρίες προσφύγων που αρνήθηκαν να ελεγχθούν θεωρώντας ότι στιγματίζονται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, πόσοι από τον συνολικό πληθυσμό των 3.000 θα νοσήσουν και πώς θα νοσηλευθούν αν αρχίσουν μαζικά να χρειάζονται νοσοκομείο.

Και αν για τη Ριτσώνα, όπου οι συνθήκες είναι σχετικά καλές γιατί οι άνθρωποι μένουν σε κοντέινερ με ζεστό νερό και ατομική τουαλέτα και τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας βρίσκονται σε μικρή απόσταση είναι ήδη δύσκολα τα πράγματα, ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί όταν ο ιός «χτυπήσει» τη Μόρια. Εκεί όπου 22.000 άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε ένα στρατόπεδο 2.500 θέσεων, σε σκηνές, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα, ανάμεσα σε βουνά σκουπιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας κόσμος ταλαιπωρημένος και εξασθενημένος από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το κακό φαγητό, την πλημμελή υγειονομική κάλυψη. Αντίστοιχα και στους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών στη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Ρόδο. Νησιά όπου οι δομές υγείας λειτουργούν εδώ και χρόνια υποστελεχωμένες, με έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, μέσων, μονάδων εντατικής θεραπείας, και οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια εκτός ελέγχου κατάσταση.

Μια πανδημία σε αυτές τις δομές θα έχει τρομακτικά αποτελέσματα σε τρία επίπεδα. Πρώτον απειλείται ευθέως η ζωή των προσφύγων. Ο αποκλεισμός τους μέσα στις δομές σε αυτές τις συνθήκες με αστυνομικά μέτρα, αφενός θα δημιουργήσει πιθανότατα συγκρούσεις και αφετέρου θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων με αμφίβολες δυνατότητες νοσηλείας.

Δεύτερον η προστασία των εργαζόμενων στις δομές αυτές. Στο σύνολό τους, πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας μέσω των ΜΚΟ, των διεθνών οργανισμών, των Δήμων, των Περιφερειών, των κρατικών δομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως δεν υπολογίζονται όταν μετράμε τους/τις εργαζόμενους/ες της πρώτης γραμμής, όπως αυτούς/ες των supermarkets, των εργοστασίων, των ταχυμεταφορών, των call centers κ.ά. Πρόκειται για εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο με το υγειονομικό προσωπικό, αφού τους παρέχονται ελάχιστα ή και καθόλου μέσα προστασίας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν φορείς διασποράς στις κοινότητές τους.

Όλα αυτά καταλήγουν στο επίσης τρομακτικό σκηνικό: σε μια περαιτέρω ενίσχυση του ρατσισμού, των ξενοφοβικών ενστίκτων και της σιωπηρής ή μη αποδοχής των περιοριστικών αστυνομικών μέτρων.

Μια κατάσταση ήδη εγκαθιδρυμένη από την προηγούμενη περίοδο, με τις εφόδους στις καταλήψεις στέγης προσφύγων (αλήθεια πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι άνθρωποι;), την καλλιέργεια κλίματος «εισβολής» και «ασύμμετρης απειλής» στον Έβρο και τα νησιά. Με την άνευ προηγουμένου καμπάνια τρόμου, μίσους, εθνικιστικής υστερίας και κατασκευασμένων ειδήσεων, μια τεράστια καμπάνια απόλυτης χειραγώγησης της ενημέρωσης από τα μεγάλα ΜΜΕ.

Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, ακόμη και για εκείνους και εκείνες που σε άλλες συνθήκες δεν θα έμεναν βουβοί και βουβές απέναντι στην αδικία και τη φρίκη και θα υποστήριζαν και θα διεκδικούσαν τα δικαιώματα των προσφύγων. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η κατάσταση είναι οριακή για όλους. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να ζητήσουμε:

1. Να διενεργηθεί τώρα έλεγχος για τον κορονοϊό στο σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού και του εργαζόμενου προσωπικού κάθε ειδικότητας σε δομές και καταυλισμούς.

2. Να παρασχεθούν τώρα απολυμαντικά και προστατευτικά μέσα και να γίνει ενημέρωση των προσφύγων για τους κανόνες προφύλαξης.

3. Να ξεκινήσει αμέσως η εκκένωση των κέντρων αρχίζοντας από τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα και επιδιώκοντας πλήρη εκκένωση το συντομότερο δυνατό. Η χώρα διαθέτει χιλιάδες άδεια καταλύματα και ξενοδοχεία, ας δοθούν τα κονδύλια που υπάρχουν και άλλα που θα διεκδικηθούν από την Ε.Ε. για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και τη διαβίωση των προσφύγων.

Στις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, συντονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή καμπάνια "Υγεία για Όλους", που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας. Γράφουμε όπου θέλουμε, σε ένα κομμάτι χαρτί, σε πανί, σε πίνακα: "Εκκενώστε τώρα τα ΚΥΤ: υγεία για όλες και όλους!" και στη συνέχεια το αναρτούμε στα κοινωνικά μέσα, με την ένδειξη #heallt4all».

Όσοι και όσες επιθυμούν να υπογράψουν μπορούν να πατήσουν το σχετικό link.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου