× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για την εκκένωση των ΚΥΤ

«Η κυβέρνηση αγνοεί τις εκκλήσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ αλλά ακόμη και των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε» επισημαίνουν οι διοργανωτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2020

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για την εκκένωση των ΚΥΤ

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω του διαδικτύου έχουν πάρει πολίτες προκειμένου να υπάρξει εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και στον Πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά το κείμενο της πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

«Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και τι θα συμβεί στα στρατόπεδα των προσφύγων.Τελικά συνέβη αυτό που θα συνέβαινε. Ο κορονοϊός μπήκε και «επίσημα» στο στρατόπεδο προσφύγων της Ριτσώνας, όταν εντοπίστηκε τυχαία σε γυναίκα που πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Ανεπίσημα μπορεί να είναι ήδη παντού, αφού τεστ ανίχνευσης του ιού δεν γίνονται.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ αλλά ακόμη και των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε. για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα «γκέτο» του θανάτου. Επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις χιλιάδων γιατρών από όλο τον κόσμο, τις παρεμβάσεις εκατοντάδων πανεπιστημιακών από όλη την Ευρώπη και εκατοντάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων, τις πανευρωπαϊκές καμπάνιες πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο: κλειστά στρατόπεδα που θα αποκλείονται περιμετρικά με την αστυνομία (ίσως και τον στρατό) και θα μπαίνουν συνολικά σε καραντίνα. Υγιείς και νοσούντες/σες , ευάλωτοι/ες και μη, θετικοί/ες ή όχι στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ριτσώνα έγινε τροφοδοσία για τους διαμένοντες για πολλές ημέρες. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε χτες το απόγευμα ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο σε όλες τις δομές έχει γίνει πρόβλεψη για κοντέινερ που θα έχουν τη θέση των «υγειονομικών δομών» και θα στελεχώνονται από υγειονομικούς που θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ισχυρό ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, τον πανικό και τον φόβο των έγκλειστων προσφύγων και προσφυγισσών, την αδυναμία να ανταποκριθούν επαρκώς στο λειτούργημά τους σε τέτοιες συνθήκες.

Ήδη στη δομή της Ριτσώνας υπήρξαν διαμαρτυρίες προσφύγων που αρνήθηκαν να ελεγχθούν θεωρώντας ότι στιγματίζονται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, πόσοι από τον συνολικό πληθυσμό των 3.000 θα νοσήσουν και πώς θα νοσηλευθούν αν αρχίσουν μαζικά να χρειάζονται νοσοκομείο.

Και αν για τη Ριτσώνα, όπου οι συνθήκες είναι σχετικά καλές γιατί οι άνθρωποι μένουν σε κοντέινερ με ζεστό νερό και ατομική τουαλέτα και τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας βρίσκονται σε μικρή απόσταση είναι ήδη δύσκολα τα πράγματα, ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί όταν ο ιός «χτυπήσει» τη Μόρια. Εκεί όπου 22.000 άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε ένα στρατόπεδο 2.500 θέσεων, σε σκηνές, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα, ανάμεσα σε βουνά σκουπιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας κόσμος ταλαιπωρημένος και εξασθενημένος από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το κακό φαγητό, την πλημμελή υγειονομική κάλυψη. Αντίστοιχα και στους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών στη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Ρόδο. Νησιά όπου οι δομές υγείας λειτουργούν εδώ και χρόνια υποστελεχωμένες, με έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, μέσων, μονάδων εντατικής θεραπείας, και οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια εκτός ελέγχου κατάσταση.

Μια πανδημία σε αυτές τις δομές θα έχει τρομακτικά αποτελέσματα σε τρία επίπεδα. Πρώτον απειλείται ευθέως η ζωή των προσφύγων. Ο αποκλεισμός τους μέσα στις δομές σε αυτές τις συνθήκες με αστυνομικά μέτρα, αφενός θα δημιουργήσει πιθανότατα συγκρούσεις και αφετέρου θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων με αμφίβολες δυνατότητες νοσηλείας.

Δεύτερον η προστασία των εργαζόμενων στις δομές αυτές. Στο σύνολό τους, πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας μέσω των ΜΚΟ, των διεθνών οργανισμών, των Δήμων, των Περιφερειών, των κρατικών δομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως δεν υπολογίζονται όταν μετράμε τους/τις εργαζόμενους/ες της πρώτης γραμμής, όπως αυτούς/ες των supermarkets, των εργοστασίων, των ταχυμεταφορών, των call centers κ.ά. Πρόκειται για εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο με το υγειονομικό προσωπικό, αφού τους παρέχονται ελάχιστα ή και καθόλου μέσα προστασίας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν φορείς διασποράς στις κοινότητές τους.

Όλα αυτά καταλήγουν στο επίσης τρομακτικό σκηνικό: σε μια περαιτέρω ενίσχυση του ρατσισμού, των ξενοφοβικών ενστίκτων και της σιωπηρής ή μη αποδοχής των περιοριστικών αστυνομικών μέτρων.

Μια κατάσταση ήδη εγκαθιδρυμένη από την προηγούμενη περίοδο, με τις εφόδους στις καταλήψεις στέγης προσφύγων (αλήθεια πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι άνθρωποι;), την καλλιέργεια κλίματος «εισβολής» και «ασύμμετρης απειλής» στον Έβρο και τα νησιά. Με την άνευ προηγουμένου καμπάνια τρόμου, μίσους, εθνικιστικής υστερίας και κατασκευασμένων ειδήσεων, μια τεράστια καμπάνια απόλυτης χειραγώγησης της ενημέρωσης από τα μεγάλα ΜΜΕ.

Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, ακόμη και για εκείνους και εκείνες που σε άλλες συνθήκες δεν θα έμεναν βουβοί και βουβές απέναντι στην αδικία και τη φρίκη και θα υποστήριζαν και θα διεκδικούσαν τα δικαιώματα των προσφύγων. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η κατάσταση είναι οριακή για όλους. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να ζητήσουμε:

1. Να διενεργηθεί τώρα έλεγχος για τον κορονοϊό στο σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού και του εργαζόμενου προσωπικού κάθε ειδικότητας σε δομές και καταυλισμούς.

2. Να παρασχεθούν τώρα απολυμαντικά και προστατευτικά μέσα και να γίνει ενημέρωση των προσφύγων για τους κανόνες προφύλαξης.

3. Να ξεκινήσει αμέσως η εκκένωση των κέντρων αρχίζοντας από τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα και επιδιώκοντας πλήρη εκκένωση το συντομότερο δυνατό. Η χώρα διαθέτει χιλιάδες άδεια καταλύματα και ξενοδοχεία, ας δοθούν τα κονδύλια που υπάρχουν και άλλα που θα διεκδικηθούν από την Ε.Ε. για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και τη διαβίωση των προσφύγων.

Στις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, συντονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή καμπάνια "Υγεία για Όλους", που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας. Γράφουμε όπου θέλουμε, σε ένα κομμάτι χαρτί, σε πανί, σε πίνακα: "Εκκενώστε τώρα τα ΚΥΤ: υγεία για όλες και όλους!" και στη συνέχεια το αναρτούμε στα κοινωνικά μέσα, με την ένδειξη #heallt4all».

Όσοι και όσες επιθυμούν να υπογράψουν μπορούν να πατήσουν το σχετικό link.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου