ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Φθορές σε αγάλματα και ιστορικά κτίρια της Μυτιλήνης από λάθος συντήρηση
Η Δρ Ευαγγελία Κυριαζή, συντηρήτρια αρχαιοτήτων, αναφέρεται στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για διάσωση και συντήρηση των μνημείων στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα από τους επιστήμονες συντηρητές
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/10/2024

Η Δρ Ευαγγελία Κυριαζή, μια Μυτιληνιά με εξειδίκευση στη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, έχει διαγράψει μια σπουδαία πορεία στον τομέα της. Με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με σημαντική εμπειρία σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ταϊλάνδη, η Ευαγγελία είναι σήμερα μια από τις πλέον καταξιωμένες επαγγελματίες στον χώρο της. Εκτός από τη συντήρηση, είναι και αρχαιομέτρις, ενώ υπηρετεί ως Γενική Γραμματέας του ΣΣΑΕΤΤΕ και είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΕΣΑΕΤ. Η εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες με μεγάλα έργα συντήρησης, διδασκαλία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες.
Το προηγούμενο διάστημα, η Ευαγγελία Κυριαζή εργάστηκε στο έργο της συντήρησης της εμβληματικής εκκλησίας του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη. Όπως μας εξηγεί, στο έργο αυτό γίνεται αξιόλογη επιστημονική και οργανωμένη εργασία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με κύριο γνώμονα την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αυτού θρησκευτικού χώρου.
Η ίδια τονίζει επίσης τη σημασία της σωστής συντήρησης μνημείων στη Λέσβο, αναφέροντας ότι όσες συντηρήσεις γίνονται από επιστήμονες συντηρητές με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, εκτελούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, η κ. Κυριαζή επισημαίνει πως στα λεγόμενα "μνημεία συλλογικής μνήμης" – δηλαδή κτίρια, αγάλματα και άλλα έργα που δεν είναι χαρακτηρισμένα για προστασία από το Υπουργείο – δεν γίνεται σωστή συντήρηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε το άγαλμα της Σαπφούς στη Μυτιλήνη, το Άγαλμα της Ελευθερίας, καθώς και το παραδοσιακό καφενείο Πανελλήνιον, το οποίο έχει υποστεί φθορές.
Η Ευαγγελία Κυριαζή, παράλληλα με τα τρέχοντα έργα της, είναι μέλος ερευνητικής ομάδας για τη μελέτη και αποκατάσταση του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη, ενώ προετοιμάζει και κεφάλαια για επιστημονικό βιβλίο της Routledge σχετικά με τη συντήρηση αντικειμένων φυσικής ιστορίας. Το έργο της δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρία και την πράξη της συντήρησης, αλλά επεκτείνεται και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς έχει διδάξει σε ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των επόμενων γενεών συντηρητών.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Κυριαζή μιλά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των συντηρητών ανάλογα με την βαθμία εκπαίδευσης και τις σπουδές τους ενώ αναφέρεται και στις σπουδές που μπορεί να ακολουθήσει ένας νέος άνθρωπος για να γίνει συντηρητής. Μας εξηγεί ακόμη τη διαφορά μεταξύ Συντηρητή και Αρχαιομέτρη δύο όπως είπε σημαντικές επιστημονικές κατευθύνσεις για την φροντίδα και ανάδειξη των μνημείων και των έργων τέχνης.
Όταν η Ευαγγελία Κυριαζή αναφέρεται στη συντήρηση μνημείων και έργων τέχνης, μιλά με πάθος και γνώση. «Η συντήρηση είναι απαραίτητη για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», μας λέει. «Μνημεία, έργα τέχνης και διατηρητέα κτίρια χρειάζονται συντήρηση, γιατί οι φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες φθοράς είναι αναπόφευκτοι». Η συντήρηση εξασφαλίζει τη διατήρηση των αντικειμένων αυτών για τις επόμενες γενιές, ενώ η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες ζημιές.