Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Στύψης ‑ Πέτρας
Με διεθνή επιστημονική συνεργασία, το επόμενο βήμα για την πράσινη ενέργεια στη δυτική Λέσβο είναι γεγονός
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2024

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι πολυαναμενόμενες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό των ακριβών θέσεων γεωτρήσεων στο γεωθερμικό πεδίο Στύψης - Πέτρας στη Λέσβο. Όπως ανάφερε σε δημοσίευση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος οι έρευνες αυτές αποτελούν το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής, που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
Στο πλαίσιο των ερευνών, ένα ειδικό μηχάνημα από τη Δανία έχει ήδη φτάσει στη Λέσβο, ενώ η εγκατάσταση των γεωφώνων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Τα γεώφωνα είναι απαραίτητα για τη συλλογή δεδομένων από το υπέδαφος, επιτρέποντας την ακριβή χαρτογράφηση των γεωθερμικών αποθεμάτων. Σύντομα αναμένονται και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ουψάλας της Σουηδίας, οι οποίοι θα συνδράμουν στην ανάλυση των σεισμικών δεδομένων και τη δημιουργία ενός σχεδίου γεωτρήσεων.
Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής υποστήριξης για την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών πηγών. Η Λέσβος, με τα σημαντικά γεωθερμικά αποθέματα της, έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Στόχος της δημοτική αρχής της Δυτικής Λέσβου είναι η σωστή αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας καθώς μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να προσελκύσει επενδύσεις που θα ωφελήσουν τόσο την τοπική οικονομία όσο και το περιβάλλον.
Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν μια κρίσιμη φάση της προσπάθειας αυτής. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι γεωτρήσεις θα δώσουν τη δυνατότητα για εκμετάλλευση θερμικών πόρων που βρίσκονται σε βάθος και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ή και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόοδος της διαδικασίας θα παρακολουθείται στενά από επιστήμονες και ειδικούς, καθώς η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται μία από τις πιο σταθερές και βιώσιμες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.