× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα βρήκε όλα υπέροχα!

Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 11/10/2024

Τα βρήκε όλα υπέροχα!
' χρόνος ανάγνωσης

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Μυτιλήνη συνοδεύτηκε από θριαμβολογίες για τη νέα Ψυχιατρική Κλινική, την αναβάθμιση του νοσοκομείου και το υποτιθέμενο άρτιο σύστημα υγείας του νησιού. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Λέσβου καθημερινά. Το επικοινωνιακό παιχνίδι του Υπουργού, γεμάτο αόριστες υποσχέσεις και φιλόδοξες εξαγγελίες, αποκρύπτει την πικρή αλήθεια: το δημόσιο σύστημα υγείας στο νησί υποφέρει μκαι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εμφανείς.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε την κατασκευή της Ψυχιατρικής Κλινικής ως "πρότυπο έργο" που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ενώ η ανέγερση νέων υποδομών είναι πράγματι αναγκαία, η πραγματική ανάγκη της Λέσβου δεν είναι οι υποσχέσεις για «υπερσύγχρονα κτίρια», αλλά η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτή η νέα κλινική όταν οι ειδικότητες ψυχιάτρων στο νησί είναι ελάχιστες και το υπάρχον προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν καθημερινά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η "ταχύτητα" του έργου που υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης προκαλεί σκεπτικισμό, δεδομένης της συστηματικής καθυστέρησης έργων ανάλογης κλίμακας σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι επίσης εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που υποσχέθηκε, ενώ οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων παραμένουν ανικανοποίητες.

Ακόμα μία πτυχή της συνέντευξης του Υπουργού ήταν η στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Μυτιλήνη. Παρά την προφανή ανάγκη για ένα τέτοιο έργο, που θα εξυπηρετούσε καρκινοπαθείς όχι μόνο από τη Λέσβο αλλά και από τα γύρω νησιά, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να αποθαρρύνει τις ελπίδες, χαρακτηρίζοντας το έργο "δαπανηρό και χρονοβόρο". Αντί να δείξει πραγματική πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος, ο Υπουργός έριξε την ευθύνη στην Περιφέρεια, αφήνοντας για άλλη μια φορά τους κατοίκους στην τύχη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ότι η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου δεν είναι "πολυτέλεια", αλλά αναγκαία προϋπόθεση για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ασθενών. Οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να περιμένουν αόριστες μελέτες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Η τοπική κοινωνία δεν ζητάει κάτι υπερβολικό, ζητάει την ελάχιστη ιατρική φροντίδα που αξίζει.

Ο κ. Γεωργιάδης καυχήθηκε για την παραλαβή νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, σαν να είναι αυτή η λύση στα χρόνια προβλήματα του συστήματος υγείας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, παρά τα νέα οχήματα, το ΕΚΑΒ εξακολουθεί να υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και ελλείψεων σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό. 

Ακόμα ο Υπουργός υποσχέθηκε νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιες υποσχέσεις. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι χρόνια και οι υποσχέσεις για προσλήψεις, όπως αποδεικνύεται ξανά και ξανά, δεν συνοδεύονται από ουσιαστική δράση. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να είναι εξαντλημένοι και οι κάτοικοι του νησιού να υφίστανται τις συνέπειες, με τη δημόσια υγεία να κινδυνεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή φούσκα γεμάτη υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ο Υπουργός και η κυβέρνηση του αγνοούν προκλητικά την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Λέσβου, επαναλαμβάνοντας γνωστά μοτίβα υποσχέσεων που δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση. Αντί για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας, αυτό που προσφέρει η κυβέρνηση είναι επικοινωνιακές φιέστες και μεγάλα λόγια, αφήνοντας τους πολίτες στη Λέσβο να αντιμετωπίζουν μόνοι τους μια υγειονομική κρίση και κυρίως στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που απλώς διαιωνίζεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό του εργαζόμενου που ξυλοκοπήθηκε το Σωματείο Οδηγών Λέσβου

Καταδικάζει το περιστατικό βίας από πρώην εργοδότες και ζητά επίλυση διαφορών μόνο από τις αρμόδιες αρχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βράβευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την European Chess Union

Το βραβείο παρέλαβε η Καθηγήτρια Κατερίνα Θ. Φραντζή, η οποία είναι η Ακαδημαϊκά και Επιστημονικά Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος
ΥΓΕΙΑ

Απεργούν οι γιατροί του Βοστανείου

«Δεν θα συμφιλιωθούμε με τη μιζέρια» λένε στην ανακοίνωσή τους για 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Στράτος Πέτρου

Δύο οι υποψήφιοι και την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και 11 υποψήφιοι για το συμβούλιο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες στις ορθοπεταλιές ορεινής ποδηλασίας

Η Ακαδημία Ποδηλασίας του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου στο Άλσος Τσαμάκια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις για επικίνδυνη οδήγηση στη Μυτιλήνη

Σε δύο διαφορετικά περιστατικά εντοπίστηκαν οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στον Πολιχνίτο

Παρίσταναν τον γιατρό και ζήτησαν χρήματα για δήθεν επείγουσα επέμβαση συγγενικού προσώπου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δύο για προεδρία και 11 για σύμβουλοι στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Η κάλπη θα στηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Visit Agiasos ανέδειξε την ιστορία πίσω από τα «Καστανοπταρέλια»

Στον Καστανιώνα με δράσεις που συνδύασαν τη γεύση, τη μνήμη και τη συλλογική δημιουργικότητα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη γιορτάζει την παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Ο Δήμος Μυτιλήνης μεταδίδει το μήνυμα της σημασίας του θηλασμού για τη μητέρα, το παιδί και το περιβάλλον
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Art Is έφερε τις κούπες του στο Alley Dog στη Μυτιλήνη

Ένα απόγευμα με καφέ, κρασί και κεραμικά έγινε γιορτή τέχνης και παρέας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ερεσός στο δρόμο για να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διατήρηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών την Κυριακή 2 Νοεμβρίου