Πολιτική επικαιρότητα με εμπλοκές και... διαπλοκές
«Τα παιδία παίζει» της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/10/2024
Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στην εκπομπή "Τα παιδία παίζει" η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ συζήτησαν ποικίλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, επικεντρώνοντας κυρίως στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αλλά και γενικότερα στις επιδράσεις της πολιτικής στη ζωή των πολιτών.
Η συζήτηση ξεκίνησε με έναν απολογισμό του Σαββατοκύριακου και την αναφορά στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα. Η Μαρία Χατζηγεωργίου έθεσε το ερώτημα αν οι εκλογές για την ηγεσία κομμάτων επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η ερώτηση, αν και φιλοσοφική, όπως την χαρακτήρισε η ίδια, αναδεικνύει το ζήτημα του κατά πόσο τέτοιες πολιτικές διαδικασίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Ο Αβραάμ, απαντώντας, υπογράμμισε ότι, αν και σε πολλούς πολίτες μπορεί να φαίνεται ότι "όλοι είναι ίδιοι", η πολιτική σαφώς και επηρεάζει τις ζωές μας. Αναφέρθηκε στις τιμές των βασικών αγαθών και τους λογαριασμούς ρεύματος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων.
Ακολούθως, η κουβέντα προχώρησε στη διαδικασία εκλογής ηγετών κομμάτων από τη βάση. Ο Θράσος Αβραάμ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή ηγετών από τη βάση μπορεί να "ρευστοποιήσει" τη λειτουργία των κομμάτων, αφαιρώντας τη δομή και το συντονισμό που απαιτείται. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι, μετά την εκλογή, ο αρχηγός μπορεί να δρα χωρίς έλεγχο. Η Χατζηγεωργίου διαφώνησε με αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι είναι θετικό να έχει ο κόσμος τον λόγο στην εκλογή των ηγετών και όχι μόνο στις εθνικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Ο διάλογος έδειξε τη διαφορετική προσέγγιση των δύο ομιλητών, με τη Χατζηγεωργίου να υποστηρίζει τη συμμετοχική δημοκρατία και τον Αβραάμ να εκφράζει τον προβληματισμό του για τις πιθανές επιπτώσεις μιας πιο άμεσης διαδικασίας.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, με τον Αβραάμ να περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα σε κατάσταση "κατάρρευσης" και τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίζει εσωτερικές εντάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε ότι η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ήταν επιτυχής, αν και όχι εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική συγκυρία. Τόνισε ότι η προσέλευση 300.000 ατόμων στις κάλπες είναι ενδεικτική της διάθεσης των πολιτών να συμμετάσχουν, παρά την απογοήτευση που κυριαρχεί προς την πολιτική.
Σημαντική αναφορά έγινε και στο θέμα των συμφερόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σχέση των εφοπλιστών με το κράτος. Ο Αβραάμ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, για την επιδότηση των εφοπλιστών με 80 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέων πλοίων, επισημαίνοντας ότι η κρατική βοήθεια δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες δεσμεύσεις για μείωση των ναύλων ή εξυπηρέτηση αγόνων γραμμών. Το γεγονός αυτό χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για να καταδειχθεί πώς τα μεγάλα συμφέροντα επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.
Τέλος, η κουβέντα στράφηκε και σε τοπικά ζητήματα, με τη Μαρία Χατζηγεωργίου να αναφέρεται στα έργα ανάπλασης της προκυμαίας της Μυτιλήνης, τα οποία προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Σημείωσε ότι, παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πιέσει τον εργολάβο, το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Έγινε επίσης αναφορά σε πιθανή κήρυξη έκπτωτου του εργολάβου, αν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ωστόσο τονίστηκε ότι μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις. Παράλληλα στη συζήτηση μπήκε και το θέμα με την απευθείας ανάθεση 26.500 ευρώ από την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για την δημιουργία χαρτών της Λέσβου στην τουρκική και εβραϊκή γλώσσα όπου εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων, με την επισήμανση ότι οι πολίτες αναζητούν σαφείς θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, ειδικά σε κρίσιμα θέματα όπως η οικονομία και η ακρίβεια.