Ψήφισμα για συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
Από τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2024
Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου πήρε θέση μπροστά στην παρατεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή που πλήττει τον Παλαιστινιακό λαό, εγκρίνοντας ψήφισμα για τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με το ψήφισμα, έχει οδηγήσει σε πάνω από 41.000 νεκρούς, αμέτρητους τραυματίες και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Με το ψήφισμα, ο Σύλλογος καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ, που έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η αποτυχία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν την «δολοφονική μανία» του κράτους του Ισραήλ, όπως αναφέρεται στο κείμενο, έχει οδηγήσει στην ανάγκη για συλλογική δράση σε επίπεδο κοινωνιών και κινημάτων, καθώς δεν υπάρχουν πλέον προσδοκίες από τις κυβερνήσεις που μένουν απαθείς μπροστά σε αυτές τις θηριωδίες.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που προτείνεται μέσω του ψηφίσματος έχει ως στόχο τη συσπείρωση όλων των φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου—φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και συλλογικότητες—σε έναν ενωτικό αγώνα για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού. Οι δράσεις της πρωτοβουλίας θα επικεντρωθούν στην αντιπληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ασημάκης Πανσέληνος» και το φοιτητικό σχήμα «Φυσάει Κόντρα», όπου συζητήθηκε εκτενώς το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η εκδήλωση αυτή ανέδειξε την ανάγκη συλλογικής δράσης, τονίζοντας πως μόνο μέσω κοινών προσπαθειών και συνεργασιών μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα στην υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η διεθνής κοινότητα, αλλά και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να επιβάλλουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή. Αυτό αφήνει την πρωτοβουλία για άμεσες παρεμβάσεις στα χέρια των κοινωνιών και των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της αλληλεγγύης και στην άσκηση πίεσης προς κυβερνήσεις και οργανισμούς.
Η πρωτοβουλία αυτή καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου που θα στηρίξει τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, με βάση την ιστορική αλήθεια και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.