Κλείνει το βιβλιοπωλείο Χαλκίδη, μετά από 70 χρόνια παρουσίας στη Μυτιλήνη
Συγκινητική ανάρτηση της Μαρίας Χαλκίδη για το τέλος μιας εποχής ρομαντικής, που οι άνθρωποι αγαπούσαν το βιβλίο, σεβόταν τις σελίδες του και διάβαζαν για να γίνουν καλύτεροι
Δημοσίευση 30/9/2024
Αυτή η είδηση μας ράγισε την καρδιά. Το γνωστό βιβλιοπωλείο του Θεόδωρου Χαλκίδη στο κέντρο της Μυτιλήνης λίγο πριν κλείσει τα 70 χρόνια ζωής και παρουσίας στην πόλη μας, έχοντας ιδρυθεί το 1955, δεν άντεξε και μας αποχαιρέτησε. Οι αιτίες πολλές. Η κρίση, το διαδίκτυο, οι αλλαγές στον τρόπο που η κοινωνία και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το βιβλίο και τόσα ακόμη οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη κατάληξη.
Την διαχείριση του βιβλιοπωλείου είχε τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Χαλκίδης, γιος του Θεόδωρου ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει το κατάστημα με αξιοπρέπεια, ήθος και κυρίως σεβασμό στην αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης.
Ήταν ένας ένας χώρος που υπήρξε το στήριγμα μιας οικογένειας και κέντρο πολιτισμού για την τοπική κοινωνία, αναφέρει σε ανάρτησή της η Μαρία Χαλκίδη, κόρη του Θεόδωρου και αδελφή του Γιώργου Χαλκίδη.
Η Μαρία που μεγάλωσε ανάμεσα στους πάγκους γεμάτους βιβλία, αναπολεί τις στιγμές που πέρασε στο βιβλιοπωλείο, σημειώνοντας ότι «εκεί μέσα μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε, διαμορφώσαμε χαρακτήρα». Ο πατέρας της, με τη φράση «διάβαζε», ενέπνευσε γενιές αναγνωστών και έφερε τη μαγεία της λογοτεχνίας κοντά τους.
«Ο Θεόδωρος Χαλκίδης ήταν ένας ιδιόρρυθμος βιβλιοπώλης, λέει η Μαρία, που με την αυστηρότητά του και τις παρατηρήσεις του έφτιαξε μια γερή βάση αναγνωστών. Ανάμεσα σε κανόνες και παρατηρήσεις, οι πελάτες μάθαιναν να σέβονται τα βιβλία και να κατανοούν την αξία τους. «Το βιβλίο δεν το ξεφυλλίζουμε σαν να είναι ρομάντζο, αλλά το εκτιμούμε ως έναν άνθρωπο», δήλωνε χαρακτηριστικά.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, οι πελάτες συνεχίζουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους, στήριξαν το βιβλιοπωλείο με κάθε τρόπο. Η αύξηση της τιμής των βιβλίων και η εισβολή του διαδικτύου δημιουργούν προκλήσεις που δυσκολεύουν τη βιωσιμότητα των μικρών βιβλιοπωλείων.
«Οι κύκλοι κάποτε κλείνουν», αναφέρει η Μαρία Χαλκίδη, ενώ ευχαριστεί από καρδιάς τους πελάτες που στήριξαν το βιβλιοπωλείο όλα αυτά τα χρόνια. «Αγαπάμε τα βιβλία και τα μικρά βιβλιοπωλεία που αγωνίζονται να σταθούν στη σημερινή εποχή και τα στηρίζουμε. ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ!»
Ολόκληρη η ανάρτηση της Μαρίας Χαλκίδη
«Ήρθε η ώρα, να κλείσει το βιβλιοπωλείο του πατέρα μου Θεόδωρου Χαλκίδη, με έτος ίδρυσης 1955, που τα τελευταία 30 χρόνια το δούλευε ο αδελφός μου Γιώργος. Τα συναισθήματα πολλά ίσως και αντικρουόμενα. Εκεί μέσα μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε, διαμορφώσαμε χαρακτήρα, ακόμα και πολιτική αντίληψη. Η κουβέντα του πατέρα μου ήταν «διάβαζε». Πόσο δίκιο είχε! Καθημερινά από μικρή στο βιβλιοπωλείο, αυτό άκουγα.
Όταν έφτασα στην εφηβεία, μου κόλλησε το «μικρόβιο» της συστηματικής ανάγνωσης (χαριτολογώ). Την εποχή εκείνη , έβλεπα να αγοράζουν πολλά βιβλία, άνθρωποι που δεν είχαν την οικονομική άνεση, τσάντες τα βιβλία. Έρχονταν για ένα κι έφευγαν με 10. Άκουγα συζητήσεις πελατών με τον πατέρα μου, έχοντας ορθάνοιχτα τα αυτιά μου, άλλα καταλάβαινα και άλλα όχι, ήταν σχολείο ζωής για μένα.
Ο πατέρας μας, δύσκολος άνθρωπος, έκανε παρατηρήσεις στους πελάτες, έθετε όρους και κανόνες, «Το βιβλίο δεν το ξεφυλλίζουμε σαν να είναι ρομάντζο(το περιοδικό της εποχής του εννοούσε). Δεν το ανοίγουμε διάπλατα γιατί σπάει η ράχη, κοιτάμε τον τίτλο, το συγγραφέα, διαβάζουμε την περίληψη στο οπισθόφυλλο και μετά τα περιεχόμενα. Να σκέφτεσαι ότι δεν είναι απλά ένα βιβλίο αυτό που κρατάς, να σκέφτεσαι ότι κρατάς στα χέρια σου έναν άνθρωπο.» Απαγορευόταν να τρως και να πιάνεις βιβλίο.
Ο ιδιόρρυθμος βιβλιοπώλης Χαλκίδης όμως, δημιούργησε αναγνώστες, συμπεριλαμβανομένης και εμού. Είδα ανθρώπους να ξοδεύουν για βιβλία το μήνα, όσα αναλογούσαν για να πληρώσουν ένα ενοίκιο . Οι εποχές άλλαξαν, το βιβλίο ακρίβυνε ήρθε το διαδίκτυο, με τις μεγάλες εκπτώσεις, πώς να αναμετρηθείς με τα θηρία; Οι κύκλοι κάποτε κλείνουν. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους πελάτες που στήριξαν το βιβλιοπωλείο όλα αυτά τα χρόνια! Αγαπάμε τα βιβλία και τα μικρά βιβλιοπωλεία που αγωνίζονται να σταθούν στη σημερινή εποχή και τα στηρίζουμε. ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ!»