× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τελεσίγραφο υπουργείου οικονομικών στα ταξί για τη σήμανση POS

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ταξί είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν τις ειδικές σημάνσεις για τα POS στις επόμενες 5 εβδομάδες

Δημοσίευση 28/9/2024

Τελεσίγραφο υπουργείου οικονομικών στα ταξί για τη σήμανση POS
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την αυστηροποίηση της διαδικασίας και των προθεσμιών για την τοποθέτηση των ειδικών ταμπελών στο εσωτερικό των ταξί, με τις οποίες οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν τους πολίτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ταξί είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν τις ειδικές σημάνσεις για τα POS στις επόμενες 5 εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «το νέο αυστηρότερο πλαίσιο κρίθηκε απαραίτητο καθότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) αρνήθηκε να παραλάβει τις ειδικές ταμπέλες προκειμένου να τις διανείμει στα μέλη της και στη συνέχεια εκείνα να τις επικολλήσουν στα οχήματα τους».

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι ταμπέλες αυτές παρήχθησαν από την ΑΑΔΕ, με μηδενικό κόστος για τους ιδιοκτήτες ταξί και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αντίστοιχων σημάνσεων που έχουν εγκατασταθεί σε ταξί πολλών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη κα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποχρέωση διανομής των σημάνσεων και από τα κατά τόπους σωματεία

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται, παράλληλα, η υποχρέωση διανομής των ειδικών ταμπελών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και σε περίπτωση εκ νέου άρνησης της τότε προβλέπεται η διανομή τους από τα κατά τόπους σωματεία.

«Για όσα σωματεία αρνηθούν και αυτά να διευκολύνουν τους εκμεταλλευτές ταξί, παραλαμβάνοντας και διανέμοντας σε αυτούς τις ταμπέλες που έχει παράξει η ΑΑΔΕ, τότε προβλέπεται η υποχρέωση παραγωγής ταμπελών από τους ίδιους τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ταξί, με δική τους χρέωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον οι ιδιοκτήτες ταξί αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νόμου, τότε προβλέπεται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ ανά παράβαση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Το χρονοδιάγραμμα

Αναλυτικά, η διαδικασία και το χρονικό πλαίσιο για την προμήθεια και εγκατάσταση των ειδικών σημάνσεων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επαγγελματίες ταξί οφείλουν να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα ταξί που εκμεταλλεύονται εντός 3 εβδομάδων από την παραλαβή της από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και τα σωματεία που είναι μέλη αυτής.
Η ΑΑΔΕ απευθύνει έγγραφη πρόσκληση στην ΠΟΕΙΑΤΑ για την παραλαβή των ταμπελών και η τελευταία οφείλει, εντός πέντε εργάσιμων ημερών, να γνωστοποιήσει τον υπεύθυνο παραλαβής και τον τρόπο παραλαβής των ταμπελών από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ή άπρακτης παρέλευσης της πενθήμερης προθεσμίας, τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν υποχρέωση, εντός προθεσμίας 10 ημερών από τη γνωστοποίηση της άπρακτης παρέλευσης ή άρνησης παραλαβής από την Ομοσπονδία, να ενημερώσουν ψηφιακά στην ΑΑΔΕ μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση aadesupplies@aade.gr, ότι θα παραλάβουν τις εν λόγω ταμπέλες για τους υπόχρεους της περιφέρειάς τους, δηλώνοντας τον υπεύθυνο παραλαβής και τον τρόπο παραλαβής που επιθυμούν. Οι τρόποι παραλαβής είναι είτε από εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ ή με αποστολή μέσω ταχυμεταφοράς με δική τους χρέωση. Στην περίπτωση αυτή, τίθεται προθεσμία επικόλλησης των ταμπελών στα οχήματα ταξί 3 εβδομάδων από την ημερομηνία παραλαβής των σημάνσεων.
Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής από σωματείο ή άπρακτης παρόδου της δεκαήμερης προθεσμίας, οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνήσουν για την παραγωγή ταμπελών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην επικόλλησή τους στα οχήματα ταξί, εντός 3 εβδομάδων από την εκπνοή της ως άνω δεκαήμερης προθεσμίας.
Εντός 5 ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας, τα πρωτοβάθμια σωματεία που παρέλαβαν ταμπέλες υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ κατάλογο των υπόχρεων που παρέλαβαν από αυτά τις ταμπέλες μαζί με τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και πρόσθεσε ότι «οι εκπρόσωποι των ταξί είχαν την υποχρέωση να παραλάβουν και στη συνέχεια να διανείμουν την ειδική σήμανση που ενημερώνει τους πελάτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS. Η άρνηση παραλαβής των σημάνσεων -που δωρεάν παρήγε για τους επαγγελματίες ταξί η ΑΑΔΕ- πρακτικά σημαίνει άρνηση εφαρμογής της νομοθεσίας».

«Δεν θα γίνω απλός παρατηρητής της παρανομίας ούτε είμαι πρόθυμος στο να κλείνω τα μάτια σε περιπτώσεις άρνησης εφαρμογής του νόμου. Για αυτό και προχωρούμε σε αυστηροποίηση των προθεσμιών και της συνολικής διαδικασίας προκειμένου το πολύ σε 5 εβδομάδες από σήμερα οι επαγγελματίες ταξί να έχουν υλοποιήσει την υποχρέωση τους. Μια υποχρέωση που ισχύει άλλωστε σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση