× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι μαθητές της Λέσβου υφίστανται άδικη μεταχείριση»

ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για τις καταργήσεις τμημάτων σε Ίππειος και 3ο Λύκειο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2024

«Οι μαθητές της Λέσβου υφίστανται άδικη μεταχείριση»
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Λέσβου, κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κατέθεσε ερώτηση, προς τον Υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας την άδικη μεταχείριση και διάκριση σε βάρος των μαθητών, καυτηριάζοντας την προκλητική εξαίρεση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στη Λέσβο (3ο ΓΕΛ, Λύκειο Ιππείου, ΕΠΑΛ Μυτιλήνης), από τις τρεις (3) Υπουργικές αποφάσεις με την οποία ενέκριναν 2.228 ολιγομελή τμήματα σε όλη την Ελλάδα και ζητώντας Άμεση Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης, των τμημάτων της Γ’ Τάξης Ανθρωπιστικών Σπουδών, του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, του Λυκείου Ιππείου και της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ειδικότητας στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η υφυπουργός Παιδείας,  κ. Ζέτα Μακρή, με σχετικές αποφάσεις της, (μια αρχική και δύο συμπληρωματικές), ενέκρινε, κατά παρέκκλιση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού σε  2.228 τμήματα των Λυκείων και Γυμνασίων της χώρας! Από τις παραπάνω αποφάσεις, παρά τις θετικές εισηγήσεις της προϊσταμένης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ, αδικαιολόγητα και άδικα, κατά την γνώμη μου, δύο τμήματα Γ’ τάξης ανθρωπιστικών σπουδών  από το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης με εννιά (9) μαθητές και από το ΓΕΛ Ιππείου με τέσσερις (4) μαθητές της Δ.Ε. Λέσβου.

Η εξαίρεση αυτή, συνιστά ευθεία και άδικη διάκριση, μεταξύ μαθητών που δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκαλεί δε, εύλογα ερωτήματα, η σκοπιμότητα της αλλά και δίκαιες αντιδράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από τους μαθητές και τους γονείς των παραπάνω Λυκείων, αφού εάν μελετήσει κανείς τις τρεις (3) αποφάσεις της Υφυπουργού κας Ζέτας Μακρή, θα δει έγκριση σε δεκάδες τμήματα με 1-4 μαθητές, καθώς και δεκάδες τμήματα με 5-9 μαθητές, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητα της άδικης εξαίρεσης τους.

Παραθέτω, τις Αποφάσεις του Υπουργείου σας και τις αντίστοιχες ΑΔΑ για να διαπιστώσετε εσείς αλλά και ο κάθε πολίτης, το μέγεθος αυτής της ΑΔΙΚΙΑΣ:

1.ΑΔΑ Ε54746ΝΚΠΔ-Η4Υ-Απόφαση 101210/Δ2-6-9-2024 (Αρχική).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. ΑΔΑ 67ΓΨ46ΝΚΠΔ-Λ63 - Απόφαση 102803/Δ2/11-9-24 (1η συμπληρωματική της αρχικής).

3. ΑΔΑ ΨΩΞ146ΝΚΠΔ-ΖΕΥ - Απόφαση 104109/Δ2-12-9-24 (2η συμπληρωματική της Αρχικής).

Ενδεικτικά παραδείγματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α) Στα πρώτα 77 τμήματα της αρχικής απόφασης, επί συνόλου 2.058, τα 30 εγκρίθηκαν με 1-5 μαθητές!!!

Β) Στην 1η συμπληρωματική απόφαση εγκρίνονται άλλα 107 τμήματα, τα 89 εξ αυτών, έχουν από από 1-10 μαθητές και τα 55 εξ αυτών, αφορούν εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, με τα περισσότερα εξ αυτών, με μαθητές από 1-6!

Γ) Στην 2η συμπληρωματική απόφαση εγκρίνονται άλλα 49 ολιγομελή τμήματα με μαθητές από 1-8!

Τα αναφέρω για να συγκρίνετε, το μέγεθος της αδικίας και της αντιμετώπισης των ακριτών μαθητών, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, που με 12 μαθητές στο Τμήμα Πληροφορικής και με 10 μαθητές στο Τμήμα Τεχνικού Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιών, δεν ενεκρίθησαν τα τμήματα τους και τους εξανάγκασαν να αλλάξουν ειδικότητες και να μεταγγραφούν στο πλησιέστερο ΕΠΑΛ Καλλονής μετακινούμενοι, ημερησίως, σε απόσταση 40 χλμ!!!!!

Κύριε Υπουργέ,

είδα στα μάτια των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, που με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου, έντονα τα συναισθήματα της αδικίας και της δυσμενούς διάκρισης, της οργής και της αγανάκτησης, που η Πολιτεία στην τελευταία κρίσιμη, γι΄αυτούς  τάξη, του Λυκείου, τους εξαναγκάζει να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, καθηγητές και να προσαρμοστούν γρήγορα, στο νέο σχολικό περιβάλλον, για να μπορέσουν να πετύχουν στις Πανελλήνιες, αδιαφορώντας για τις ψυχολογικές επιπτώσεις και τις αρνητικές συνέπειες αυτής της αλλαγής, στην απόδοση τους, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκη παράλληλης στήριξης.

Δεν μπορούν να κατανοήσουν και οργίζονται γονείς και μαθητές που διαπιστώνουν, ότι το Υπουργείο επέλεξε τα σχολεία της ακριτικής Λέσβου για να μειώσει την συνολική διδακτική δαπάνη, για δυο - τρεις αναπληρωτές καθηγητές, ενώ την ίδια ώρα διαβάζουν στον Τύπο ότι η ανακαίνιση ενός Υπουργικού Γραφείου κόστισε 100.000 ευρώ.

Επειδή, το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει την ισότητα και εν προκειμένω τις ίσες ευκαιρίες των μαθητών.

Επειδή, επίσης προστατεύει την “νησιωτικότητα” με το άρθρο 101 παρ. 4, ως ιδιαίτερη γεωγραφική κοινωνική και οικονομική συνθήκη.

Επειδή, το Υπουργείο άδικα εξαίρεσε τα δυο τμήματα Γ’ τάξης Ανθρωπιστικών Σπουδών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και ΓΕΛ Ιππείου, από τις σχετικές αποφάσεις έγκρισης κατά παρέκκλιση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων μαθημάτων προσανατολισμού σχολικού έτους 2024-25, σε 2.228 τμήματα Λυκείων και Γυμνασίων της χώρας.

Επειδή, η αλλαγή καθηγητών και σχολικού περιβάλλοντος στην κρίσιμη τελευταία τάξη της Γ’ Λυκείου, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσαρμογή, την ψυχολογία και την εν γένει σχολική επίδοση τους στα μαθήματα, πολύ περισσότερο σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκη για παράλληλη στήριξη.

Επειδή, πρέπει να επέλθει ηρεμία στα σχολεία αυτά, το συντομότερο δυνατόν και οι μαθητές απερίσπαστοι να επιδοθούν στην προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την λήψη του Εθνικού Απολυτηρίου.

Επειδή, τα λάθη και οι αδικίες πρέπει να διορθώνονται άμεσα.

Ο κ. Υπουργός

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

  1. Θα αναλάβετε, άμεσα, πρωτοβουλία για την έκδοση Συμπληρωματικής Απόφασης, όπως έγινε με άλλα 156 σχολεία της χώρας, που θα εγκρίνει κατά παρέκκλιση λειτουργία 2 ολιγομελών τμημάτων της Γ’ Λυκείου Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και στο ΓΕΛ Ιππείου, αποκαθιστώντας την δικαιοσύνη και την ισότητα μεταξύ των μαθητών;
  2. Θα άρετε, με σχετική απόφαση, την αδικία σε βάρος των μαθητών στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με την έγκριση τμημάτων:

α) Τομέα Πληροφορικής με 12 μαθητές,

β) Τμήματος Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών με 10 μαθητές, σύμφωνα με τα αιτήματα των μαθητών;

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπαίνει «φρένο» στην αλιεία κοντά σε λουόμενους στις παραλίες της Λέσβου

Ποιες περιοχές αφορά η απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και ποιες αποστάσεις προβλέπονται
Μπαίνει «φρένο» στην αλιεία κοντά σε λουόμενους στις παραλίες της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την Υπουργό Παιδείας για ειδική ρύθμιση μετά τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στις τοπικές κοινωνίες
Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο