× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για την απώλεια και τα συναισθήματα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 28/9/2024

Βιβλία για την απώλεια και τα συναισθήματα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μιλάμε για την απώλεια, από την σειρά ‘’Τόσο Απλά’’, σε κείμενα Δρ. Κατρίν Ντολτό, Κολίν Φορ-Πουαρέ, εικόνες Rodin, για την Ελλάδα, από τις εκδόσεις Μίνωας, μετάφραση Εύη Γεροκώστα. Μια σειρά με εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως! Δύσκολο θέμα τούτο! Τα βιβλία σίγουρα βοηθάνε τους γονείς να το συζητήσουν με τα παιδιά! Αγαπημένη μου φράση από το βιβλίο, μάλλον δύο από τις πολλές αγαπημένες μου φράσεις του βιβλίου: «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ξέρουν την αλήθεια και νιώθουν πάντα καλύτερα όταν οι μεγάλοι μοιράζονται τη λύπη τους μαζί τους. […] Το σίγουρο είναι ότι η αγάπη δεν πεθαίνει.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η γνωστή παιδίατρος Δρ. Κατρίν Ντολτό μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά. Όπως συνηθίζει να λέει: «Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε».
Όταν πεθαίνει ένα πρόσωπο που αγαπάμε, όλα όσα ζήσαμε μαζί του μας γεμίζουν δύναμη και μας δείχνουν τον δρόμο για την αγάπη, βοηθώντας μας να προχωρήσουμε χαρούμενοι ξανά. Τόσο απλά!

Τα δάκρυα δεν είναι για πάντα, ( Μπέστ Σέλερ), κείμενο Ελίζαμπεθ Βέρντικ, εικονογράφηση Μαριέκα Χέινλεν, μετάφραση Μάρω Ταυρή. Από την σειρά ‘’Βιβλία Συμπεριφοράς’’ στην χώρα μας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ευτυχώς που υπάρχουν στις μέρες μας τέτοια βιβλία! ( Για παιδιά από 4 ετών). Περιλαμβάνει ιδέες και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους! Αγαπημένη μου φράση: «Γεννιόμαστε ξέροντας πως να κλάψουμε. Και δεν είμαστε ποτέ υπερβολικά μεγάλοι για να κλάψουμε.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Όλοι κλαίμε μερικές φορές. Το βιβλίο αυτό εξηγεί στα παιδιά ότι αυτό είναι φυσιολογικό, τα απενοχοποιεί και τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να κλαίνε, καθησυχάζοντάς τα ταυτόχρονα ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα δε θα κρατήσουν για πάντα. Επίσης τους μαθαίνει τρόπους για να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα, όπως η θλίψη και η απογοήτευση, με τρόπους απλούς όπως να ζητήσουν μια αγκαλιά, να αποτραβηχτούν για λίγο ώστε να μπορέσουν να ηρεμήσουν, να σκεφτούν πράγματα για τα οποία αισθάνονται ευγνωμοσύνη κ.λπ.
Με κείμενο απλό και σύντομο ώστε να διαβάζεται εύκολα και να είναι κατανοητό για τα παιδιά. Με ευχάριστη εικονογράφηση.
Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν πληροφορίες, συμβουλές, θέματα για συζήτηση και ιδέες για δραστηριότητες μαζί με το παιδί.

ΜΑΤΡΕΗ, μου πήρε κάτι δευτερόλεπτα να συνειδητοποιήσω τον αναγραμματισμό και την λέξη Μητέρα που υπάρχει εκεί! Ένα παραμύθι από αυτά που μπορούν να διαβαστούν από μεγάλη ηλικιακή γκάμα! Το δυνατό και παράλληλα ευαίσθητο και συγκινητικό κείμενο είναι του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου, ειδικού παιδαγωγού, που μας ταξιδεύει με τον δικό του τρόπο ‘’στον θαυμαστό κόσμο της ΔΕΠΥ’’.

Η εξαιρετική εικονογράφηση του ζωγράφου- εικονογράφου Σπύρου Ζαχαρόπουλου. Πρωταγωνιστής ο δεκάχρονος Δημήτρης, που βιώνει την απώλεια της μητέρας του και μια σειρά από άλλες δυσκολίες. Ευτυχώς μικρά θαύματα συμβαίνουν στις ζωές τον ανθρώπων για να ρίξουν φως στις παιδικές ψυχές που τόσο το έχουν ανάγκη! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση! Με συγκίνησε! Σας το προτείνω! Αγαπημένη μου φράση: «Αυτό που τελικά μας γεμίζει αυτοσεβασμό, Δημήτρη μου, είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε για κάτι και όχι απαραίτητα το αποτέλεσμα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ο δεκάχρονος Δημήτρης, κάτοικος ενός μικρού και γραφικού χωριού στο Ζαγόρι, ζει έντονα την απώλεια της μητέρας του. Ταυτόχρονα, βιώνει πολλές δυσκολίες στο σχολείο του, τόσο με τα μαθήματα, όσο και με τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του. Τα πράγματα ανατρέπονται όταν γνωρίζει τυχαία την πληγωμένη Ματρέη. Σαν πραγματική μητέρα και σωστή παιδαγωγός τον καθοδηγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνειδητοποιήσει τις δικές του αδυναμίες και να ανακαλύψει τους τρόπους να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του και τους ρυθμούς μάθησής του. Αρχίζει να χαίρεται το κάθε τι, ζει ευτυχισμένος με τη μικρή του φίλη, ώσπου μια μέρα…

Βιβλίο ενηλίκων: Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία
Η τραγωδία του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιάς Μοσχονησιώτικης οικογένειας, της Βασιλικής Ράλλη. Από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. Με συγκίνηση διάβασα τούτο το βιβλίο! Για πολλούς λόγους, μιας και πολυγραφότατη Βασιλική Ράλλη, καταγγόταν από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί, τόπο καταγωγής και δικών μου προγόνων, και κατέγραψε στην Λέσβο, στην πατρίδα της από αυτή τη μεριά του Αιγαίου, το πένθος της καταστροφής και την απώλεια. Δεν μένει μόνο σε αυτά μα και σε ότι θετικό μπορεί να εμπνεύσει μια τέτοια κατάσταση, όπως είναι η αγωνιστικότητα. Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό. Είναι γραμμένο σε πολυτονικό σύστημα.

Περιγραφή: Η Βασιλική Ράλλη αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της, που με βία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της».

Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η μνήμη μεταμορφώνεται σε τέχνη στο «Πανελλήνιον»

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαλάκα άνοιξε τις πύλες της στην Προκυμαία της Μυτιλήνης
Η μνήμη μεταμορφώνεται σε τέχνη στο «Πανελλήνιον»
ΓΕΥΣΗ

Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης

Οι γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προβάλλουν προϊόντα της Λέσβου και τον τόπο αλλά χρειάζονται αναγνώριση και ενδυνάμωση.
Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «Ευδαιμονία» έκλεισε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου

Τη συναυλία της 19ης Αυγούστου παρακολούθησε η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μίλησε στην κάμερα του «Ν»
Η «Ευδαιμονία» έκλεισε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δυναμικό ξεκίνημα για τη 46η Γιορτή του Ούζου

Με τη συμμετοχή διαφόρων και πολλών πολιτιστικών φορέων και ποτοποιίων του νησιού και με τον κόσμο να κατακλύζει το παρκάκι, για να περάσει καλά
Δυναμικό ξεκίνημα για τη 46η Γιορτή του Ούζου
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για θάλασσες και θαλασσοπόρους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία για θάλασσες και θαλασσοπόρους
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική παράδοση της Αγιάσου στο Μουσείο Βρανά

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών ολοκλήρωσε τις καλοκαιρινές δράσεις του με την προβολή ντοκιμαντέρ και ζωντανή μουσική
Η μουσική παράδοση της Αγιάσου στο Μουσείο Βρανά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης τον Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη

Από τους «γείτονες» συλλόγους «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίου» και «Ege Barış ve İletişim Derneği»
Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης τον Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας ταξιδεύει στο Σίγρι

Εγκαινιάζεται στις 28 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας ταξιδεύει στο Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Έλενα Παπαρίζου μάς ξεσήκωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης

Μικροί και μεγάλοι πέρασαν αξέχαστες μουσικές στιγμές μαζί της και με την ομάδα της
Η Έλενα Παπαρίζου μάς ξεσήκωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Παγκόσμια πρεμιέρα κάτω από τον ουρανό του Μολύβου

Το νέο έργο «Hommage» του Χρήστου Παπαγεωργίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην «Ανδρεία»
Παγκόσμια πρεμιέρα κάτω από τον ουρανό του Μολύβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στο έντεχνο αστικό τραγούδι στη Βατούσα

Ο Δημοσθένης Φιστουρής στο τραγούδι και ο Θανάσης Τρικούπης στο πιάνο, το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου
Αφιέρωμα στο έντεχνο αστικό τραγούδι στη Βατούσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ελάτε να γνωρίσουμε τη γεωλογική κληρονομιά Ελλάδας και Κύπρου»

Μια εκπαιδευτική εκδήλωση σχετικά με τη γεωλογία Ελλάδας και Κύπρου και είναι ανοιχτή σε όλους
«Ελάτε να γνωρίσουμε τη γεωλογική κληρονομιά Ελλάδας και Κύπρου»