Ερώτηση στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων
Η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μαζί με άλλους βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό Παιδείας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2024

Eρώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σε σχέση με τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων κατέθεσε η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Την ερώτηση συνυπουγράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης.
Σύμφωνα με την ερώτηση, η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων σε σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους μαθητές. Όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα των ειδικοτήτων που επιθυμούν στα σχολεία τους, αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον ή ειδικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μαθητές καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά, προκειμένου να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία, γεγονός που επιβαρύνει τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά τις οικογένειές τους.
Ενδεικτικά, στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, δεν εγκρίθηκε το τμήμα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών για την Γ’ τάξη. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές πρέπει να μεταφερθούν στο 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, παρόλο που τα δύο σχολεία συστεγάζονται. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ειδικά κατά τη χρονιά προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, δημιουργεί επιπλέον άγχος και δυσκολίες για τους μαθητές.
Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και στο ΓΕΛ Ιππείου, όπου καταργούνται τα τμήματα ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών της Γ’ τάξης, αναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινηθούν σε άλλα χωριά, όπως το ΓΕΛ Γέρας και το ΓΕΛ Αγιάσου, που απέχουν 15 και 11 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Οι συνέπειες των αλλαγών αγγίζουν και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, όπου δεν εγκρίθηκαν τμήματα κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως η Πληροφορική και τα Ηλεκτρονικά Συστήματα, παρά το ενδιαφέρον από δεκάδες μαθητές. Οι μαθητές είτε πρέπει να αλλάξουν ειδικότητα είτε να μετακινηθούν στην Καλλονή, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.
Με βάση τα παραπάνω προβλήματα, οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα για την έγκριση όλων των τμημάτων στα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης, επιτρέποντας στους μαθητές να φοιτήσουν στις ειδικότητες που επιθυμούν. Επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται σε μία γενικότερη "αντιεκπαιδευτική πολιτική", η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, αντιμετωπίζει τους μαθητές ως αριθμούς, θέτοντας τα μορφωτικά τους δικαιώματα σε δεύτερη μοίρα.