Νέοι δεσμοί φιλίας στη Λέσβο και μνημόνιο συνεργασίας για τη γαλλική γλώσσα
Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, έγινε την Παρασκευή το πρωί παρουσία εκπροσώπων των δύο πλευρών
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2024

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου υπεγράφη την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, από την Γενική Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Καίτη Στρατάκη και εκπροσώπους του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στην υπογραφή παρέστη η ακόλουθος συνεργασίας της γαλλικής γλώσσας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Véronique Bruez.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, η Κατερίνα Στρατάκη, Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την εκπαίδευση στην περιοχή, ο Τίμος Θεοφανέλλης, Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που αναφέρθηκε στα οφέλη της γλωσσικής εκπαίδευσης και της πολιτιστικής ανταλλαγής, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μυτιλήνης Λευτέρης Κοτσώνης, ο οποίος υπογράμμισε τη στήριξη του δήμου σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.
Από πλευράς του Γαλλικού Ινστιτούτου, παρέστησαν η κα Σοφία Μπαρουτσάκη και η κα Véronique Bruez, οι οποίες εκπροσωπούν το γαλλικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το Μνημόνιο εντάσσεται στο πλαίσιο:
- της Συμφωνίας για τις πνευματικές και καλλιτεχνικές σχέσεις της 19ης Δεκεμβρίου 1938 μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία προάγει τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
- της Χάρτας γλωσσικής, εκπαιδευτικής και μορφωτικής συνεργασίας (4 Απριλίου 2022) μεταξύ της Υπηρεσίας Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών και γλωσσικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, προωθώντας:
- Ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών
- Δράσεις επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς της γαλλικής γλώσσας
- Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα διευκολύνουν την καλλιέργεια της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο.
Κατά την τελετή, οι συμμετέχοντες εξήραν τη σημασία της εν λόγω συνεργασίας για την προώθηση της γλωσσομάθειας και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η γαλλική γλώσσα στην εκπαίδευση των νέων.