× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακρως επικίνδυνη απέναντι στον κορονοϊό η κατάσταση στα hot‑spot

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2020

Ακρως επικίνδυνη απέναντι στον κορονοϊό η κατάσταση στα hot‑spot
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Η κατάσταση στα Hot Spot των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τονίζει την ανάγκη χωρίς άλλη καθυστέρηση να ληφθούν τώρα μέτρα πρόληψης και οργανωμένου απεκγλωβισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα hot spot των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, όπου οι ελλείψεις στις δομές της υγείας συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση επιμένει να παραβλέπει το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα ΚΥΤ των νησιών είναι πάρα πολύ μεγάλος, σε συνθήκες μάλιστα άθλιες και απάνθρωπες, ενώ τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς ανεπαρκή .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για το πως θα προστατευθούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα διπλά στο άλλο.

Το πως θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι, μέσα στα ΚΥΤ, επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Πχ στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ είναι κρατούμενοι 20 άτομα ανάμεσά τους και 13 παιδιά!

Ακόμα, οφείλει να εξηγήσει το πως θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής, που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό. Ας απαντήσει ο υπουργός στο τι να κάνουν με το μπουκάλι του 1,5 λίτρου που τους παρέχεται τη μέρα, να πιούν, να πλένουν τα χέρια τους, τα ρούχα τους ή τα υλικά που χρησιμοποιούν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση ελέγχεται ακόμα και σε ότι αφορά την υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων.

Σε ότι αφορά την απολύμανση των ΚΥΤ αυτή δεν έχει γίνει ακόμα σε κανένα.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία εξοπλισμένων ιατρείων στα ΚΥΤ, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μπρος σε αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική καθυστέρηση στα νησιά του Β. Αιγαίου, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, στήθηκαν οικίσκοι έξω από τα ΚΥΤ για να γίνουν τα ιατρεία και αυτά ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί, με εξαίρεση αυτό της Λέσβου όπου ουσιαστικά προσφέρθηκαν εθελοντικά δυο γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά την παροχή υλικών για την ατομική προστασία, αυτό έγινε μόνο μια φορά. Τα αντισηπτικά υγρά και οι μάσκες που δόθηκαν εξαντλήθηκαν από την πρώτη βδομάδα και από εκεί και πέρα η προμήθειά τους αφέθηκε και εδώ στην ατομική ευθύνη των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα και όσοι έχουν είναι αναγκασμένοι να τα αναζητούν σε φαρμακεία και σουπερ μάρκετ, που δεν έχουν πια εύκολη πρόσβαση. Είναι τόση μεγάλη η ανάγκη και τόσο μεγάλες οι ελλείψεις όπου στο ΚΥΤ της Μόριας αναγκάζονται ομάδες προσφύγων να φτιάχνουν αυτοσχέδιες μάσκες.

Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, όσο εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέλει τα νησιά να γίνουν φυλακές προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αν εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στα hot spot της αθλιότητας, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Τώρα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ριζικών μέτρων.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spot. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο

Το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμε τρόφιμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και ενίσχυσε τη δράση «Σιτίζω» στην Καλλονή
Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα

Με πολύ χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί
Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο δυναμικό του ιδρύματος εντάσσονται δύο νοσηλευτές, μία μαία και μία εργαζόμενη στον κλάδο των Ιατρικών Εργαστηρίων
Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι Αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο οικογενειάρχης βρέθηκε νεκρός στο αγρόκτημά του
Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Φυλλάδια στη Λέσβο, ομιλίες στη Χίο και ημερίδες σε Ικαρία και Φούρνους
Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου