Κεφαλογιάννης: Σταματήσαμε την μείωση των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών κατά 50%
Αυξάνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου και πρόσθετες αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2024
Στη «διαγραφή των τροπολογιών που θα επέφεραν μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών κατά 50%, παρά τις έντονες πιέσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας», και στην «αποδοχή των προτάσεών του για αύξηση του προϋπολογισμού για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου», καθώς και «για επιπλέον αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων», αναφέρεται στη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.
Η δήλωση έγινε μετά την «πολύ κρίσιμη συνεδρίαση» της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του έτους 2025 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027.
«Με παρέμβαση της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2025, πετύχαμε τη διαγραφή των καταστροφικών τροπολογιών για την εξίσωση των αγροτικών ενισχύσεων μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ ή αλλιώς εξωτερική σύγκλιση», υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και αμέσως προσθέτει: «Οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν με την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αν γινόταν δεκτές οι τροπολογίες αυτές, θα οδηγούσαν σε μείωση κατά 50% περίπου των ελληνικών αγροτικών επιδοτήσεων».
Όπως εξηγεί, «σε περίπτωση εφαρμογής πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, οι όποιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων θα καθιστούσαν μη βιώσιμο μεγάλο αριθμό μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και η γεωργική δραστηριότητα θα εγκαταλειφθεί με σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».
«Επιπλέον», συνεχίζει στη δήλωσή του, «πετύχαμε την ενσωμάτωση τροπολογίας για την ενίσχυση του προγράμματος ανάπτυξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα τους και της γεωστρατηγικής σημασίας τους για την ΕΕ», ενώ «υπερψηφίσθηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες τροπολογίες για την αύξηση του προϋπολογισμού για τις ζωονόσους, όπως «η πανώλη των αιγοπροβάτων», προκειμένου να περιοριστούν και να εκριζωθούν το συντομότερο δυνατό».