Φόρος τιμής σε μια γνωστή άγνωστη ιστορία της Ερεσού
Η συζήτηση για την ταινία της Τζέλης Χατζηδημητρίου με τη Βενετία Καντσά, τη λέκτορα Michela Baldo και την ερευνήτρια Ελισάβετ Πάκη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2024
Στη μαγευτική ατμόσφαιρα του θερινού κινηματογράφου στη Σκάλα Ερεσού, πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου μια ιδιαίτερη εκδήλωση που συνδύασε την τέχνη με την ιστορία και τη θεωρία. Η εκδήλωση περιλάμβανε την προβολή της ταινίας «Λεsvia» της Τζέλης Χατζηδημητρίου, η οποία έχει αποσπάσει 8 διεθνή βραβεία, και μια συναρπαστική συζήτηση με διακεκριμένες ακαδημαϊκούς για την ιστορία της λεσβιακής κοινότητας της Ερεσού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια θερμή υποδοχή των παρευρισκομένων. Η Τζέλη Χατζηδημητρίου μίλησε με πάθος για τη δημιουργία της ταινίας της, επισημαίνοντας την επιθυμία της να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία της λεσβιακής κοινότητας της Ερεσού.
Η ταινία «Λεσβία» είναι μια αυτοβιογραφική δημιουργία που εξετάζει τη ζωή και τις προκλήσεις αυτής της κοινότητας, με την κινηματογραφίστρια να ενσωματώνει στοιχεία από την ιστορία της, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, για να δημιουργήσει μια ποιητική και συναισθηματική αναπαράσταση της λεσβιακής ταυτότητας.
Μετά την προβολή της ταινίας, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου αιγαίου, προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Βενετία Κάντσα, τη λέκτορα Michela Baldo και την ερευνήτρια Ελισάβετ Πάκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ιστορία της λεσβιακής κοινότητας της Ερεσού και στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τόπο με την πάροδο των χρόνων.
Η καθηγήτρια Κάντσα παρουσίασε την ανθρωπολογική διάσταση της λεσβιακής κοινότητας, εστιάζοντας στις επιρροές που είχαν οι λεσβιακές γυναίκες της Ερεσού από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Εξήγησε πώς η κοινότητα αναπτύχθηκε σε ένα καταφύγιο ελευθερίας και έκφρασης, προσελκύοντας γυναίκες από όλο τον κόσμο που αναζητούσαν έναν χώρο αποδοχής και υποστήριξης. «Οι δύο διαφορετικές σημασίες της λέξης «λεσβία» στο ελληνικό πλαίσιο είναι συνεχώς παρούσες στην αφήγηση της Τζέλης, τονίζοντας την προσωπική της ιστορία, τις ιδιαιτερότητες της διαμόρφωσης μιας λεσβιακής κοινότητας στην Ερεσό, τη σχέση με τους ντόπιους και τη σημασία αυτής της κοινότητας για τις γυναίκες με ομοφυλοφιλικές επιθυμίες σε ένα πλαίσιο φυριορισμένης ορατότητας για τις λεσβίες».
Η λέκτορας Michela Baldo ανέλυσε την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη της κοινότητας, αναδεικνύοντας τη σημασία της Ερεσού ως κέντρου πολιτιστικής και κοινωνικής επανάστασης για τις λεσβιακές γυναίκες. Επισήμανε τη σύνδεση της τοπικής κοινότητας με τη λυρική ποιήτρια, Σαπφώ και πώς η σύγχρονη Ερεσός συνεχίζει να διατηρεί αυτή την παραδοσιακή κληρονομιά.
Η ερευνήτρια Ελισάβετ Πάκη εστίασε στη σύγχρονη διάσταση της κοινότητας, εξετάζοντας τη σύνθεση των επισκεπτών και τη σημασία του τουρισμού για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη της κοινότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διεθνείς λεσβιακές κινήσεις και τις επιρροές των φεμινιστικών κινημάτων.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της σπουδαιότητας της ταινίας «Λεσβία» ως μέσου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερεσού και ως εργαλείου ευαισθητοποίησης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λεσβιακές κοινότητες παγκοσμίως.
Η εκδήλωση, που συνδύασε την τέχνη με την ακαδημαϊκή συζήτηση, αποτέλεσε ένα ζωντανό φόρο τιμής στην ιστορία και τις προκλήσεις της λεσβιακής κοινότητας της Ερεσού.