× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της διασύνδεσης των νησιών

Οκτώ προτάσεις για την ναυτεργασία και την ακτοπλοΐα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/3/2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της διασύνδεσης των νησιών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς και έχει κάνει πια επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης ολόκληρων κλάδων και περιοχών» σημειώνει σε ανακοίνωση του το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «ειδικά στους τομείς της Ακτοπλοΐας, της Ναυτεργασίας και της διασύνδεσης των νησιών πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών, η συνέχιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της χώρας την επόμενη μέρα της πανδημίας, ενώ υποχρεωτική είναι η προστασία των θέσεων εργασίας των ναυτικών».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στην απαγόρευση κυκλοφορίας και τον περιορισμό των κινήσεων προς τα νησιά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης του ακτοπλοϊκού συστήματος ιδιαίτερα στις γραμμές που δεν είναι επιδοτούμενες. Είναι προφανές ότι η περιορισμένη κίνηση επιβατών έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας τις ακτοπλοϊκές εταιρείες σε όλες τις γραμμές. Αν συμβεί αυτό, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλαπλά και με αρνητικές συνέπειες σε όλο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αποδρομολογήσεις πλοίων, μείωση της εξυπηρέτησης των νησιών και απώλεια θέσεων εργασίας για τους ναυτεργάτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προτάσεις

Για το σκοπό αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ προτείνονται τα παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.Για την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η κρίση να γίνει ανασχεδιασμός των δρομολογίων με γνώμονα τη διασφάλιση της ασφαλούς εξυπηρέτησης των νησιών και την επάρκεια αγαθών σε αυτά.

2.Για την ίδια περίοδο να ισχύσει μια Συμφωνία για ειδικές δρομολογήσεις μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ). Η συμφωνία αυτή να αποκτήσει τυπική ισχύ Νόμου, μέσω ΠΝΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η παράλληλη λειτουργία της με τον Ν.2932/2001 ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των γραμμών, όπου αυτό χρειαστεί.

3.Δεδομένου ότι η κατάσταση προσομοιάζει με την περίοδο μειωμένης κίνησης του χειμώνα, να προσαρμοστεί ο αριθμός των δρομολογίων και η συχνότητα τους σε αυτό το μοντέλο, με πιθανό ανασχεδιασμό δρομολογίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4.Στον παραπάνω σχεδιασμό πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των γραμμών Ελλάδας- Ιταλίας.

5.Προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ναυτεργατών να προβλεφθεί η έκτακτη χρηματοδότηση των δρομολογίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τον αντίστοιχο κωδικό άγονων γραμμών. Αυτό να μη γίνει εις βάρος των ήδη υφιστάμενων άγονων γραμμών.

6.Να απαγορευθούν οι απολύσεις ναυτικών που ήδη είναι ναυτολογημένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7.Να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των μισθών των ναυτικών που δεν πρόκειται να ναυτολογηθούν στα πλοία που θα ξεκινούσαν δρομολόγια την περίοδο του Πάσχα και του θέρους (ταχύπλοα και επιπλέον δρομολογήσεις θέρους). Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού να ληφθούν υπόψη τα αρχεία του ΓΕΝΕ της προηγούμενης δρομολογιακής περιόδου.

8.Να συνεχιστούν οι έκτακτοι έλεγχοι στα πλοία από τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου (ΛΣ- ΕΛΑΚΤ και εκπρόσωποι Ναυτεργασίας). Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί η υγεία τόσο των ναυτεργατών όσο και των επιβατών. Επιπλέον μέσα από τα ευρήματα αυτά θα διαμορφώνεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο για ενδεχόμενες παρεμβάσεις που πιθανόν να χρειαστούν.

Το ακτοπλοϊκό σύστημα της χώρας στηρίζεται στην καλή συνεργασία των φορέων της ναυτιλίας και των ναυτεργατών, αν σήμερα το αφήσουμε να καταρρεύσει, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το μέλλον των νησιών μας και της ακτοπλοΐας. Πρέπει η κυβέρνηση να δράσει άμεσα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Πόλεων «Διαδρομή του Αποστόλου Παύλου»

Συμμετοχή στη συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου 14 Δήμων με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου Παύλου και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού
Ο Δήμος Μυτιλήνης ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Πόλεων «Διαδρομή του Αποστόλου Παύλου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΕΤ και Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανέδειξαν την ανάγκη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο
Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Δημοπρατήθηκαν 3 παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο

Πλακόστρωτο στην Αγία Παρασκευή και ασφαλτοστρώσεις σε Πέτρα και Μετόχι Δαφίων περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 799.258 ευρώ
Δημοπρατήθηκαν 3 παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής

Ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ για τον ορισμό του ο βουλευτής Επικρατείας και Συνταγματολόγος
Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος 55-67 διεκδικούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης έως τη συνταξιοδότησή τους, επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες -Στο πλευρό τους ο Παναγιωτης Χριστόφας και συνδικαλιστικοί φορείς
Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή νερού σε χωριά της Μυτιλήνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου

Λόγω προγραμματισμένων εργασιών της ΔΕΥΑΛ. Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές δεν θα έχει νερό
Διακοπή νερού σε χωριά της Μυτιλήνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»

Παναγιώτης Κλαδίτης και Γιώργος Συκάς στο ρ/σ του «Ν» 99 fm
Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναζητείται η αλήθεια πίσω από το επεισόδιο στη χωματερή

Μηνύσεις και από τις δύο πλευρές, αίτημα για εξέταση μαρτύρων και αξιοποίηση των καμερών ασφαλείας για τα όσα έγιναν μεταξύ του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιώργου Κατζανού και εργαζομένου στην καθαριότητα
Αναζητείται η αλήθεια πίσω από το επεισόδιο στη χωματερή
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη αναστολή λειτουργίας στο Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας

Προσωρινό λουκέτο σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Έκτακτη αναστολή λειτουργίας στο Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»

Ανακοίνωση της επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν
«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι νέες προτεραιότητες του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου

Επιχειρηματικότητα, στεγαστική πολιτική, ψυχική υγεία και υδάτινοι πόροι στο επίκεντρο των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Χίο
Οι νέες προτεραιότητες του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB

80 αναβάτες από Ελλάδα και εξωτερικό στην Αγιάσο για το 10th Lesvos Enduro MTB
Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB