ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου, ερευνούν το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Αποστολόπουλος και ο καθηγητής Alireza Malehmir από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, βρίσκονται στη Λέσβο στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας που γίνει τον Οκτώβριο
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/8/2024

Στη Λέσβο βρίσκονται από την Παρασκευή δύο κορυφαίοι καθηγητές της Γεωφυσικής από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο καθώς και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές και διερευνητικές εργασίες στο γεωθερμικό πεδίο Στύψης – Πέτρας, ώστε τον Οκτώβριο με τη βοήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού να χαρτογραφήσουν τις δυνατότητες της περιοχής για λογαριασμό της εταιρείας ΔΕΗ – Ανανεώσιμες.
Πρόκειται για τον καθηγητή του Μετσόβειου Γιώργο Αποστολόπουλο ο οποίος είναι διευθυντής του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και τον κορυφαίο γεωφυσικό του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Alireza Malehmir.
Μιλώντας στο «Ν» ο κ. Αποστολόπουλος εξήγησε το στόχο των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο οι οποίες όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικές αφού θα δώσουν μια πλήρη αποτύπωση των δυναμικών του Γεωθερμικού πεδίου της Στύψης τόσο στην υφιστάμενη περιοχή που έχουν γίνει ήδη γεωτρήσεις όσο και σε άλλες περιοχές γύρω από το πεδίο αυτό έως και την Πέτρα.
«Ήρθαμε για δύο ημέρες στη Δυτική Λέσβο και στην Στύψη, αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος, με τον συνάδελφο Alireza Malehmir, που κατάγεται από την Περσία και είναι από τους κορυφαίους γεωφυσικούς στον κόσμο προκειμένου να δούμε από κοντά την περιοχή και να συζητήσουμε με τις αρχές και τον Δήμο για πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη μεγάλη ερευνητική εργασία που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Θα ρυθμίσουμε κυρίως ζητήματα μεταφοράς και αποθήκευσης του εξοπλισμού καθώς και ζητήματα διαμονής μας το διάστημα που θα μείνουμε στο νησί.
Η ερευνητική εργασία που θα γίνει αφορά γεωφυσικές μετρήσεις και χαρτογράφηση του γεωθερμικού πεδίου από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και σεισμικές μετρήσεις από την ερευνητική ομάδα της Ουψάλας.
Οι μετρήσεις αυτές θα γίνουν σε βάθος 4 χιλιομέτρων και είναι εφάμιλλες με αυτές που γίνονται για πετρελαϊκή έρευνα η οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 15 χιλιόμετρα.
Τον Οκτώβριο στη Λέσβο και στην Στύψη θα έρθει ειδικός εξοπλισμός από την Δανία, στην ουσία θα είναι ένα μεγάλο όχημα (φορτηγό) το οποίο θα προκαλεί μικρούς τεχνητούς σεισμούς οι οποίοι θα μας βοηθήσουν ώστε να ερευνήσουμε καλύτερα το πεδίο της σε όλες του τις πτυχές. Μάλιστα την εργασία μας με το συγκεκριμένο υπερσύγχρονο μηχάνημα θα παρακολουθήσουν γεωλόγοι από ολόκληροι την Ελλάδα.
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε ενεργά ρήγματα, όχι σεισμικά, αλλά ρήγματα γεωθερμικής ροής. Η έρευνα αυτή, χρηματοδοτείται από την εταιρεία ΔΕΗ – Ανανεώσιμες και ως στόχο έχει να ερευνήσουμε όλη την περιοχή έως την Πέτρα και να αναδείξουμε όλα τα σημεία που έχουν γεωθερμικές δυνατότητες, να κάνουμε τις σχετικές μετρήσεις και να παραδώσουμε στην εταιρεία μια χαρτογράφηση αναλυτική η οποία θα χρησιμεύσει και στο έργο που υλοποιεί σήμερα αλλά και σε άλλες μελλοντικές γεωτρήσεις που πιθανόν να γίνουν. Με λίγα λόγια θα δούμε και θα καταγράψουμε τη δυνατότητα σε όλο το πεδίο με αναλυτικά στοιχεία.