350.000 ευρώ έλλειμμα στη ΔΕΔΑΠΑΛ και διακοπή συμβάσεων
Οφείλεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Αλεξίου στη μείωση των απορριμμάτων απο το μεταναστευτικό. «θα ληφθούν μέτρα για να σωθεί η εταιρεία», σημειώνει σε δήλωσή του στο «Ν»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2024

Μεικτό έλλειμμα 350.000 ευρώ περίπου εμφανίζει το πρώτο οχτάμηνο του 2024 η Διαδημοτική ΔΕΔΑΠΑΛ που είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου και Λήμνου.
Για τα νέα ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με την οικονομική πορεία της εταιρείας, ενημερώθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τον λογιστή της εταιρείας κατά την τελευταία συνεδρίαση την Τετάρτη το απόγευμα.
Όπως είναι φυσικό το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη ανησυχία στα στελέχη της Ανώνυμης Εταιρείας και αποφασίστηκε ομόφωνα η λήψη μέτρων και η περιστολή δαπανών ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης έως το τέλος του χρόνου.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η μη ανανέωση συμβάσεων, ουσιαστικά απόλυση, 13 περίπου ατόμων εργαζομένων τα οποία αμείβονταν από την ίδια την ΔΕΔΑΠΑΛ και όχι μέσω προγραμματικών συμβάσεων από τους Δήμους.
Ανάλογη κατάσταση με έλλειμμα περίπου 400.000 ευρώ είχε αντιμετωπίσει πριν από αρκετά χρόνια η εταιρεία ωστόσο τότε με τις κατάλληλες ενέργειες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.
Τα τελευταία χρόνια μπορεί να πει κανείς ότι είχε επέλθει μια σχετική ισορροπία στην οικονομική κατάσταση της διαδημοτικής επιχείρησης. Για παράδειγμα το 2022 η ΔΕΔΑΠΑΛ έκλεισε με οριακά κέρδη 5.000 ευρώ ενώ το 2023 με οριακό έλλειμμα 16.000 ευρώ.
Ο λόγος αυτής της τεράστιας αύξησης του ελλείμματος όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Αλεξίου, οφείλεται στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες λόγω μείωσης των μεταναστευτικών ροών έχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των ογκωδών αντικειμένων που οδηγούνται από τους ΣΜΑ στον ΧΥΤΑ.
«Τα προηγούμενα χρόνια όταν είχαμε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών είχαμε τεράστιες ποσότητες ογκωδών αντικειμένων αλλά και πολύ περισσότερα απορρίμματα από τους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Πλέον με την μείωση των ροών και των ανθρώπων που ζουν στο ΚΥΤ έχει μειωθεί και η ποσότητα των ογκωδών αντικειμένων.
Το μεικτό έλλειμμα των 350.000 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την διαχείριση που γίνεται από την πλευρά μας με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση των εξόδων σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο κατά 100.000 ευρώ.
Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης. Το πρώτο μέτρο που πήραμε ήταν η διακοπή συμβάσεων σε 13 άτομα που ανήκουν στους συμβασιούχους της εταιρείας μας. Η κατάσταση αυτή μας θλίβει ωστόσο προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Θα ληφθούν και άλλα μέτρα κυρίως οργανωτικά ώστε να μειώσουμε τα έξοδά μας κι ελπίζουμε το επόμενο διάστημα η κατάσταση να ισορροπήσει και να μπορέσουμε να προσλάβουμε πάλι τους ανθρώπους που έφυγαν τώρα».
Την ίδια ώρα σε περικοπή εργαζομένων που προσλαμβάνονται μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ προχωρούν και οι δύο δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Ήδη ο Δήμος Μυτιλήνης ανακοίνωσε την μείωση των συμβάσεων που θα ανανεωθούν για τους επόμενους μήνες ενώ και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα θα μειώσει και αυτός των αριθμό των απασχολούμενων.
Οι δύο δήμοι προφανώς προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος αυτής της διαδικασίας των προγραμματικών συμβάσεων, βλέπουν τα κονδύλιά τους από τα ανταποδοτικά να εξαντλούνται και επιλέγουν να κάνουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος και να μην δημιουργηθούν χρέη απέναντι στη ΔΕΔΑΠΑΛ.