ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνολική στήριξη της νησιωτικότητας με επανίδρυση του Υπουργειου Αιγαίου
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας μιλά στο «Ν» για την πολιτική κατάσταση της χώρας σημειώνοντας ότι απαιτείται άμεση αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόζεται
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2024

Στις προκλήσεις της νέας εποχής που αντιμετωπίζει ο πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς και στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη χώρα μας αναφέρθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Ο κ. Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λέσβο σχολίασε το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε παρά την μείωση των ποσοστών σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και μάλιστα πρόσθεσε έχασε περίπου 100.000 ψηφοφόρους.
«Το πρόβλημα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ να γίνει κυβέρνηση ή δεύτερο κόμμα. Το πρόβλημα είναι να αλλάξουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και το οικονομικό σύστημα που παράγει υπερκέρδη για πολύ λίγους και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες για όλους τους υπόλοιπους.
Το κόμμα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δεν μπορείς να στηρίζεις τα Funds, τα ιδιωτικά κολλέγια και τις τράπεζες με τα εξωφρενικά υπερκέρδη. Αυτά όλα πρέπει να τα αλλάξουμε. Η χώρα βαδίζει με μεγάλη ταχύτητα προς το αδιέξοδο και όλοι ψάχνουμε να βρούμε που πάνε τα δισεκατομμύρια που επενδύονται δήθεν στην υγεία και στην ενέργεια και καταλήγουν στις τσέπες πολύ λίγων».
Μιλώντας για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ που είναι στις 3 Σεπτεμβρίου και το σποτ που διακίνησε ο ίδιος και η ομάδα του σημείωσε ότι είναι σημαντικό η νέα γενιά να μάθει για την ιστορία του κόμματος το οποίο όπως είπε ξεκίνησε για να εκπροσωπήσει το μεσαίο χώρο και τους μη προνομιούχους. Σε αντίστοιχη κατάσταση «μη προνομιούχων» έχουν περιέλθει σήμερα εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που ο μισθός τους τελειώνει πολύ πριν τις 15 του μήνα και μετά δεν έχουν χρήματα για να περάσουν.
Το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξουμε τον Μητσοτάκη αλλά τα συμφέροντα που νέμονται το δημόσιο χρήμα».
Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν στην νησιωτικότητα και στις συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται άμεσα από την ασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες που ζουν σε αυτές τις περιοχές.
«Για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν στα νησιά και να κάνουν οικογένεια σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν παροχές υγείας, κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές, κίνητρα για την κατοικία και την φορολογία. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και το διαπιστώνουμε καθημερινά στις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία. Ευτυχώς στη Λέσβο η κατάσταση του νοσοκομείου είναι καλύτερη από άλλες νησιωτικές περιοχές.
Από την άλλη πλευρά έχουμε αφήσει την Τουρκία και τους πολιτικούς της να μιλούν ανενόχλητοι για γαλάζιες πατρίδες και να βάζουν θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρίς να απαντάμε. Έχουμε χρ΄ρεος να είμαστε ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν γκριζάρει το Αιγαίο θα γκριζάρει όλη η χώρα και η Ευρώπη.
Πιστεύω βαθιά ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό και δεν αναφέρομαι μόνο στη ρήτρα νησιωτικότητας. Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέουν ίδρυσε Υπουργείο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν μια πολιτική που δημιουργούσε αναχώματα. Θεωρώ απαραίτητη την επανασύσταση του Υπουργείου ως έναν φορέα που θα ελέγχει και να φροντίζει την εφαρμογή της νησιωτικότητας σε όλα τα επίπεδα.