× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το στολίδι της Αγιάσου ζωντάνεψε ξανά!

Λαμπρά εγκαίνια του «Κήπου της Παναγίας»

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 24/8/2024

Το στολίδι της Αγιάσου ζωντάνεψε ξανά!
' χρόνος ανάγνωσης

Με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κήπου της Παναγίας στην Αγιάσο, ενός χώρος με βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία για την τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση, που έγινε παρουσία πολλών κατοίκων και επισκεπτών αλλά και των Μητροπολιτών Μυτιλήνης Ιακώβου, Αρκαλοχωρίου Ανδρέα και Αμορίου Νικηφόρου σηματοδοτεί την αναβίωση ενός σημείου που υπήρξε κέντρο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για δεκαετίες.

Ο Κήπος της Παναγίας, όπως είναι γνωστός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της εκκλησίας της Παναγίας και του πνευματικού κέντρου της Αγιάσου. Ο χώρος αυτός φιλοξενούσε από το παρελθόν δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πριν περιέλθει σε αδράνεια για περίπου δύο δεκαετίες. Αναβιώνοντας τον, οι κάτοικοι της Αγιάσου και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος επιδιώκουν να επαναφέρουν την παλιά αίγλη του, μετατρέποντάς τον σε ένα σημείο αναφοράς για την κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, οι ομιλητές τόνισαν τη σπουδαιότητα του Κήπου όχι μόνο ως θρησκευτικού χώρου, αλλά και ως χώρου πολιτισμού και συνάθροισης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προπολεμικές εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα εδώ, όταν ο χώρος αυτός ήταν γνωστός ως «Τερψιθέα» και φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από το Αναγνωστήριο Αγιάσου. Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, ο Κήπος της Παναγίας εξελίχθηκε σε κέντρο διασκέδασης, με ορχήστρες να παίζουν ευρωπαϊκή και μικρασιάτικη μουσική κατά τις θερινές βραδιές.

Η αναβίωση του Κήπου αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή του χωριού, όπως τόνισαν οι παρευρισκόμενοι σε δηλώσεις τους στο «Ν». Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιάκωβος, καθώς και οι τοπικές αρχές, ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του χώρου και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν στενά με όλους τους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας, της κουλτούρας και της θρησκευτικής κληρονομιάς της Αγιάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την υποστήριξη των κατοίκων της Αγιάσου και του προέδρου της Τ.K.C. AE Θεόδωρου Κούσκου, ο Κήπος της Παναγίας φιλοδοξεί να γίνει και πάλι κέντρο πολιτισμού και παράδοσης, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες και την ιστορία του τόπου. Το μέλλον του διαφαίνεται λαμπρό, καθώς ήδη σχεδιάζονται νέες εκδηλώσεις και συνεργασίες που θα αναβαθμίσουν την πολιτιστική ταυτότητα της Αγιάσου.

Αλγεινή δε εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία από τα εγκαίνια εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του Δήμου Μυτιλήνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης