Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης υπέρ της επιστροφής των εργαζομένων covid
Αν και η νομική υπηρεσία γνωμοδότησε για το αντίθετο, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να στηρίξουν τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο στον δικαστικό αγώνα που δίνουν
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/8/2024
Ομόφωνα υπέρ της στήριξης των εργαζομένων covid του Δήμου Μυτιλήνης ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, όταν το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης.
Αν και όπως εξήγησε ο Νίκος Καρασάββας ο οποίος είναι και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής υπάρχει αρνητική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για τους ανθρώπους αυτούς, εντούτοις σημείωσε το Δημοτικό Συμβούλιο βάσει συγκεκριμένου άρθρου μπορεί να λάβει απόφαση στήριξης τους αρκεί να είναι με ισχυρή πλειοψηφία.
Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι Covid του Δήμου Μυτιλήνης έχουν καταθέσει για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα για να παραμείνουν στην εργασία τους. Στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης το αίτημα τους απορρίφθηκε ενώ κατά την κατάθεση του δεύτερου αιτήματος το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε να επιστρέψουν στην εργασία τους έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση, όπως συνηθίζεται. Αντίθετα για τους εργαζόμενους covid της ΔΕΥΑΛ το δικαστήριο κατά την δεύτερη αίτησή τους πριν την εκδίκαση των Ασφαλιστικών έκρινε ότι μπορούν να μείνουν στην εργασία τους προσωρινά.
Στην πραγματικότητα τόνισε ο κ. Καρασάββας αρμόδια για την απόφαση αυτή είναι η Δημοτική Επιτροπή ωστόσο πρόσθεσε είναι πολύ πιο ισχυρή η θέση μιας απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου. «Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και η Δημοτική Επιτροπή είναι πολιτικά όργανα, ναι μεν υπάρχει το γράμμα του νόμου, όμως εμείς ως εκλεγμένοι από τους πολίτες οφείλουμε να βλέπουμε και άλλα ζητήματα πέρα από την νομοθεσία».
«Δεν έχουμε ανθρώπους να δουλέψουν»
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας ο οποίος σημείωσε ότι η δουλειά στην καθαριότητα έχει πολλαπλασιασθεί και ο αριθμός των εργαζομένων αντί να αυξάνεται μειώνεται. Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει την επιστροφή των ανθρώπων αυτών και άλλωστε τόνισε στάθηκε στο πλευρό τους στους δικαστικούς αγώνες με κάθε τρόπο. «Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου έχουν αυξηθεί και αυτοί οι έμπειροι εργαζόμενοι λείπουν από τις υπηρεσίες μας».
«Μπορεί να πάμε για παράβαση καθήκοντος...αλλά τους στηρίζουμε»
Υπέρ της στήριξης των εργαζομένων τάχθηκε και ο Πανάγος Κουφέλος ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα λάβουν την απόφαση υπέρ των εργαζομένων κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος.
«Αυτό δεν μας προβληματίζει, σημείωσε, είμαστε υπέρ της επιστροφής των ανθρώπων αυτών, άλλωστε με ανάλογο τρόπο έπραξα χωρίς να με ενοχλούν οι όποιες συνέπειες και στην περίπτωση των εργαζόμενων covid της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όταν ήμουν αντιπεριφερειάρχης Λέσβου.
«Είμαι στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή και πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ»
Αναλυτικά στο ιστορικό των εργαζομένων covid και στους αγώνες που έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ όταν ήταν ο ίδιος στο τιμόνι του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση στην καθαριότητα είναι πολύ δύσκολη και η παρουσία των ανθρώπων αυτών που γνώριζαν τη δουλειά και προσπαθούσαν καθημερινά ήταν πολύτιμη.
Όπως τόνισε ο Σύλλογος και ο ίδιος προσωπικά στήριξε τους δικαστικούς τους αγώνες και πάλι θα είναι στο πλευρό τους για να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται.
«Πολιτική απόφαση υπέρ των εργαζομένων»
Μιλώντας για το θέμα ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Αυγουστίδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η όποια απόφαση ληφθεί έχει πολιτική χροιά και διάσταση όπως είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια να υποστηρίζει τις ελαστικές μορφές εργασίες και όχι την μόνιμη δουλειά στους δήμους. «Εμείς είμαστε ως παράταξη, απέναντι σε όποια μορφή ελαστικής εργασίας και σύμβασης και φυσικά στηρίζουμε την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις δουλειές τους.
«Σταθερά υπέρ της μόνιμης εργασίας»
Τη θέση των εργαζομένων υποστήριξε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Γιάννης Ζαφειρίου ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ώστε οι δήμοι να μην παίρνουν μόνιμο προσωπικό. «Πάγια θέση του εργατικού κέντρου είναι η μόνιμη δουλειά. Ούτε τρίμηνα, ούτε οχτάμηνα, ούτε φυσικά μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών».