× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, δεν είμαστε κολαούζοι κανενός»

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός μιλάει για όλα on-camera στο «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/1/2019

«Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, δεν είμαστε κολαούζοι κανενός»
  •  «Το έργο μας ήταν το αυτονόητο. Κάναμε την επανάσταση του αυτονόητου»!

  •  «Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Η καρδιά μου χτυπά ακόμα πιο δυνατά για την επόμενη θητεία

  •  «Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μου χώρος. Η ομαδούλα που τη διαφεντεύει τώρα εδώ ουδεμία σχέση έχει με τη ΝΔ»

  •  «Καλώ τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να μας στηρίξουν για να συνεχίσουμε το έργο μας»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στις 20 Ιανουαρίου, μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Παραχωρώντας μας την πρώτη του προεκλογική συνέντευξη on-camera, για την πρώτη μέρα έναρξης της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Μάλιστα… δεν το περίμενε: «Έχω ξεχάσει ως δήμαρχος να δίνω συνεντεύξεις γιατί ελάχιστοι έχουν την ευαισθησία να ενημερωθούν από τον δήμαρχο για κάποια ζητήματα που τον αφορούν. Μέχρι τώρα αυτό το οποίο υφίσταμαι είναι μία συκοφάντηση από πολλά μέσα, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να απαντήσω». Ο κ. Γαληνός υπενθύμισε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη εναντίον των επιθέσεων και της κατασυκοφάντησης που έχει δεχτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Δήμαρχος Λέσβου μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που είχε: «Πέρασα μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία μου το καλοκαίρι. Όλοι αυτοί που ανησυχούν σήμερα, και δείχνουν αυτό τους το “ενδιαφέρον” συνέβαλαν ώστε να επιδεινωθεί και να προκληθεί αυτό το πρόβλημα και σήμερα το ξεπέρασα. Μπορώ να τους πω μετά βεβαιότητας ότι δεν κινδυνεύω με τίποτα, ξεπέρασα τα πάντα, και σήμερα είμαι πιο δυνατός. Σε μένα ισχύει αυτό που λένε, “Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”. Δεν κατάφεραν να με σκοτώσουν τώρα είμαι πιο δυνατός και πιο αποφασισμένος. Θα συνεχίσουμε λοιπόν γιατί έχουμε ακόμα έργο να υλοποιήσουμε».

Μας ευχαρίστησε δε, συγκινημένος -και με νόημα- για τη συνέντευξη που έδωσε στο «Ν»: «Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω στους πολίτες. Και μάλιστα είναι μια καρδιά επισκευασμένη, ανανεωμένη και με χτυπά με πολύ πιο σκληρό και υγιή τρόπο»!

«Δεν λιποτάκτησα ποτέ, είμαι υπερήφανος»
Μιλώντας για την πολιτική του πορεία και ξεκαθαρίζοντας ότι είναι η τελευταία φορά που κατέρχεται υποψήφιος Δήμαρχος, ο κ. Γαληνός τόνισε ότι οι ίδιοι οι πολίτες και η συγκυρία τον οδήγησαν να εκλεγεί στο αξίωμα του βουλευτή και μετέπειτα του δημάρχου: «Δεν αρνήθηκα ποτέ να προσφέρω και να υπηρετήσω τον τόπο μου. Δεν μετανιώνω. Δέχτηκα μεγάλο πολιτικό χτύπημα, αλλά ανέλαβα την ευθύνη γνωρίζοντας ότι θα μπορούσα να το πληρώσω πολιτικά και προσωπικά ακριβά. Πόλεμο δίναμε το 2015 και σήμερα δίνουμε. Εγώ όμως δεν λιποτάκτησα ποτέ»
«Διεγράφην από βουλευτής γιατί ήθελα να ακολουθήσω τη συνείδησή μου και το συμφέρον των πολιτών. Οι ίδιοι οι πολίτες με εξελέγησαν στη συνέχεια για δήμαρχο», προσέθεσε.

Τον ρωτήσαμε όμως, πώς νιώθει που βάλλεται από τη ΝΔ αυτή τη στιγμή, τον χώρο τον οποίο στήριξε ιδεολογικά και μας απάντησε: «Στενοχωριέμαι όχι μόνο για το τι λέει η ΝΔ, αλλά για το τι λέει κάθε πολίτης στη Λέσβο. Δεν θεώρησα ποτέ ότι εκπροσωπώ τους πολίτες ενός κόμματος και μόνο. Πάντοτε σε όλη μου τη σταδιοδρομία ήθελα και εκπροσωπούσα όλους τους πολίτες, είτε ως βουλευτής είτε ως δήμαρχος».

Ο ίδιος στενοχωριέται για πράγματα που λένε εναντίον του, οι μέχρι πρότινος φίλοι του. Για τη ΝΔ συγκεκριμένα ξεκαθάρισε: «η ΝΔ ως ιδεολογία είναι ο χώρος μου, ουδέποτε έφυγα από αυτόν τον χώρο. Δεν εκφράζεται η ΝΔ από κάποιους ακραίους με τους ιδιοτελείς τους στόχους και εν γνώσει τους συκοφαντούν. Δεν είναι νεοδημοκράτες αυτοί». Άλλωστε όπως είπε, δεν λοιδορούν μόνο τον ίδιο που είναι ανεξάρτητος. «Με την Περιφερειάρχη της ΝΔ τι γίνεται; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Περιφερειάρχη υποψήφια. Γιατί την πολεμάνε; Άρα δεν είναι θέμα κομματικό. Εξάλλου έχω οικογενειακούς δεσμούς και προσωπική φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι θέμα λοιπόν, μιας ομαδούλας που έβγαλε στο περιθώριο τα στελέχη που πάλεψαν για τη ΝΔ και τώρα τη διαφεντεύουν αυτοί. Πιστεύω όμως ότι η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει και θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» σχολίασε με νόημα.

«Έχω καλή ομάδα»
«Στην αυτοδιοίκηση για ένα λόγο παραπάνω πρέπει να είναι άτομα με ευρύτητα σκέψης και να είναι ανεξάρτητοι από κόμματα στα οποία ανήκουν. Δεν χρειάζεται ιδεολογία για να φράξεις ένα λάκκο! Γι’ αυτό η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη» Και πρόσθεσε: «Θα είναι πολύ ανόητος όποιος πιστεύει ότι μπορώ να μπω σε καλούπια. Ποτέ δεν έσκυβα το κεφάλι, πάντα έκανα το σωστό για την πατρίδα και τον τόπο. Έχω καλή ομάδα, ανθρώπους που έμειναν δίπλα μου και είναι φίλοι μου, αλλά θέλουμε κι άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί στο νησί που δεν τους έχει δοθεί ευκαιρία. Και πρέπει να πληθύνουν και οι γυναίκες που συμμετέχουν στα κοινά»

Για το χρίσμα Γαληνού από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου απάντησε: «Όταν ένας άνθρωπος έχει πετάξει τα βουλευτιλίκια για να κάνει το χρέος του,, δεν θα υποδουλωθεί στα γεράματά του, στο τέλος της καριέρας του». Επίσης πρόσθεσε ότι έχει κάνει πρόσκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου και κυρίως τη ΝΔ, και αυτό είναι που ανησυχεί τον κ. Αθανασίου. Γιατί εκεί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους πορεύτηκα πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι ο κ. Αθανασίου».

Έργα με… τον «Δήμο- Τέρας» και τον «Κακοκράτη»
Ανέλαβε τον Δήμο, τον «δήμο Τέρας» που έφερε ο «Κακοκράτης» όπως έλεγε και ο τ. δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος: «Ή θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ή να μην κατέβουμε στις εκλογές. Δεν ήταν ποτέ για μας δικαιολογία το προσφυγικό για να μην είναι καθαρό το νησί! Ούτε να καθόμαστε να κλαψουρίζουμε και να μην αναλάβουμε δράση όταν μετά το προσφυγικό μας βρήκαν ο σεισμός, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Με τις Αρχές, την αστυνομία, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική και τις εθελοντικές ομάδες αντιμετωπίσαμε έκτακτες καταστάσεις. Γιατί βραβεία δεν πήραμε μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για την αντιμετώπιση του σεισμού από ειδικούς επιστήμονες»

Η «επανάσταση του… αυτονόητου!»
«Υποσχεθήκαμε την επανάσταση του αυτονόητου και την κάναμε. Στην καθαριότητα καταρχήν και βεβαίως το έργο πολλών εκατομμυρίων σε όλο το νησί» συνέχισε. Και δεδομένου του περιορισμένου χρόνου ανέφερε σειρά έργων, επισημαίνοντας τις προσπάθειες αξιοποίησης όχι μόνο των πόρων του Δήμου, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων: το έργο 53 εκατ.. ευρώ της ΔΕΥΑΛ, τον βιολογικό της Νότιας πόλης, το έργο αγροτικής οδοποιίας, το «πρωτόγνωρο έργο στα σχολικά συγκροτήματα όλου του νησιού», η διεκδίκηση και η απόκτηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου που ξεμπλόκαρε το master plan του λιμανιού, τις παρεμβάσεις στις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους «που απολαμβάνουν τα παιδιά» που ήταν σε άθλια κατάσταση, όπως το Πάρκο Καραπαναγιώτη ή αυτό της Αγίας Ειρήνης που σε λίγες μέρες ξεκινά η επισκευή του, και στα χωριά. Αναφέρθηκε ακόμα στα έργα αθλητισμού, στα γήπεδα που έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν, στο κλειστό γυμναστήριο Καλλονής, και το δεύτερο κλειστό που θα γίνει στη Μυτιλήνη, καθώς και στον κ. Ψαρρόπουλο. Στόχος του είναι η περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και έργα ανάπλασης παραδοσιακών κτιρίων, αλλά και παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους.

Επίσης εξήρε το έργο του τομέα Αλληλεγγύης της Αναστασίας Αντωνέλλη: «Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αδύναμων πολιτών εξυπηρετείται, χάρη στο έργο που έχει γίνει από την αντιδήμαρχο, τους συμβούλους, αλλά και όλους τους εργαζομένους». Συνέχισε με τις εκδηλώσεις πολιτισμού, με αναφορά στον αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη την ανακαίνιση του δημοτικού θεάτρου Καλλονής και άλλων πολιτιστικών κέντρων και δεν δίστασε να αναφερθεί στο έργο του Λαζαρέτου, όπου όπως υποστήριξε, προτίμησε να προχωρήσει τώρα με το όποιο πολιτικό κόστος, παρά να το κάνει μετά τις εκλογές, και ενδεχομένως αφού χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, για να υπάρξει η δυνατότερη μικρότερη όχληση για να περιοριστεί το πρόβλημα των ανθρώπων με την εργασία τους».

Και βέβαια στάθηκε τόσο στην αγορά του αρχοντικού Κατσάνη από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στο Κολυμβητήριο: «Πήραμε όλες τις εγκρίσεις από όλη την Ελλάδα, παρά τις αυστηρές προδιαγραφές, πλην της τοπικής έγκρισης της αρχιτεκτονικής επιτροπής. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το ο,τιδήποτε. Και θα το κάνουμε για να γίνει κυψέλη ανάπτυξης και ναυταθλητικό κέντρο, όπως το είχε οραματιστεί ο παλιός δήμαρχος, ο Στρατής ο Πάλλης». Δεν έκρυψε, μάλιστα, ότι άλλος ένας λόγος για τον οποίο κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος είναι ότι θέλει να παραδώσει έτοιμο το Κολυμβητήριο!

«Από πότε τα βραβεία των πολιτών είναι μομφή;»
«Δεν ξέρω πόσο ελεύθεροι και πόσο… πατριώτες είναι» σχολίασε αναφερόμενος στην υποψήφια παράταξη «Ελεύθεροι πολίτες» ο κ. Γαληνός, αφού συνέδεσε τις ανακοινώσεις της εν λόγω παράταξης με τη μερίδα των «ανησυχούντων» κατά την προσφυγική κρίση του 2015 που καλλιεργούσαν τον πανικό στην τοπική κοινωνία. Ανέφερε όμως ότι επί της ουσίας, οι συκοφάντες του, δεν έχουν τίποτα να του προσάψουν για το έργο της Δημοτικής Αρχής, και γι’ αυτό το λόγο περιορίζονται στο θέμα του προσφυγικού, μένοντας στις εντυπώσεις και χωρίς ίχνος επιχειρημάτων. «Εξάλλου όλοι οι πολίτες βλέπουν τη Δημοτική αρχή από τα άγρια χαράματα έως τα μεσάνυχτα να δουλεύουν» σημείωσε.

Χαρακτήρισε «υπογράφοντα πρόεδρο» τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, Στρατή Καραγεωργίου, ο κ. Γαληνός, «γιατί δεν εκφράζει τις θέσεις της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη». Αυτό που τον ανάγκασε να μιλήσει και να απαντήσει στις κατηγορίες του κ. Καραγεωργίου και του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χ. Αθανασίου ήταν, όπως μας είπε, οι πρακτικές υπονόμευσης του δημάρχου, αλλά και του τόπου μας. «Είναι πέρα για πέρα απολίτικο να λέγεται από κάποιον πολιτικό και μάλιστα από τον κ. Αθανασίου ότι εμείς οι Δήμαρχοι προκαλέσαμε τους πολέμους, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, δημιουργήσαμε τον δρόμο για να πνιγούν τόσοι άνθρωποι στη θάλασσα από την Τουρκία» τόνισε. «Είναι δυνατόν να θεωρείται μειονέκτημα για έναν δήμαρχο οι έπαινοι και τα βραβεία που απονεμήθηκαν στους ίδιους τους πολίτες; Και μάλιστα να κατηγορούνται από αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν καμία συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ήταν δικό τους θέμα κυρίως να αντιδράσουν».

«Είναι πολύ εύκολο και βολικό κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης απλώς να προεδρεύει και να μη συμμετέχει. Κι όταν όμως δέχεται βάρος η δική σου τοπική κοινωνία και δεν αντιδράς και αντιμετωπίζει την κατάσταση ο δήμαρχος, ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα; Και από την άλλη τι έπρεπε να γίνει; Ο δήμαρχος απλώς να κλαψουρίζει και να καταγγέλλει, λέγοντας ότι είναι αναρμόδιος;» τόνισε ο κ. Γαληνός «δείχνοντας» τον Χ. Αθανασίου.

«Να έρθει μάρτυρας στο δικαστήριο ο κ. Αθανασίου»
«Σταθήκαμε όρθιοι γιατί έπρεπε να σταθεί όρθια η κοινωνία. Αν αυτό το θεωρούν μειονέκτημα, κι αν ο κ. Αθανασίου έχει να καταγγείλει κάτι εις βάρος μου, σαν αυτά που λένε μέσα στα καφενεία, τον προκαλώ, όπως και οποιονδήποτε άλλο να έρθει δημόσια να τα καταγγείλει είτε σε βάρος μου είτε σε βάρος της οικογένειάς μου. Τον καλώ να είναι μάρτυρας στο δικαστήριο των κυρίων που έχω μηνύσει. Ας έρθουν ως μάρτυρες να αποδείξουν ότι αυτά που λένε είναι πράγματι έτσι». ‘

Η ιστορική απόφαση για τον Καρά- Τεπέ
Στην ιστορική του απόφαση να μετατρέψει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας, και μάλιστα κέντρο- υπόδειγμα σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, αναφέρθηκε ο κ. Γαληνός. Ενθυμούμενος τη συγκυρία αυτή περιέγραψε στο «Ν» τον τηλεφώνημα που έλαβε από τον τότε λιμενάρχη, ώστε να βρεθεί χώρος για τους πρόσφυγες. Θυμίζουμε ότι ήδη σε πολλά σημεία της Μυτιλήνης και ειδικά στο λιμάνι, πρόσφυγες που είχαν μόλις φτάσει από τις απέναντι ακτές περιφέρονταν χωρίς να υπάρχει κάποιος χώρος να φιλοξενηθούν. «Αναστατωμένος μου είπε ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση στο λιμάνι που κατά πάσα πιθανότητα θα χειροτερέψει. Ότι δεν μπορεί να γίνει καταγραφή και άλλα», είπε περιγράφοντας το τηλεφώνημα με τον Λιμενάρχη.

«Δεν είχαμε στο νου μας ούτε χώρο ούτε την αρμοδιότητα να αναμιχθούμε» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη συνέχεια υπενθύμισε την κρίσιμη κατάσταση της χώρας το 2015 με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Δεν ξέραμε ούτε αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τον επόμενο μήνα. Εδώ ήταν η αστυνομία και το λιμενικό που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν κάτι που δεν ήταν κατορθωτό!», σχολίασε και κατέληξε στον Καρά- Τεπέ: «Μπορέσαμε μέσα σε μία μέρα, χάρη στους εθελοντές, του προσκόπους, του έφεδρους αξιωματικούς, ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εστιάζονταν στη Μυτιλήνη και διογκώνονταν». Ο χώρος φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, επαινείται από όλο τον κόσμο, επεσήμανε. «Και σε αντιδιαστολή με τον χώρο της Μόριας, όπου δεν ξέρω αν ήταν ο κ. Αθανασίου όταν εγκαινιάστηκε και έγινε η Λέσβος πύλη εισόδου της Ευρώπης».

Καρά- Τεπές: «Να κλείσει ο χώρος που διαφημίζει το νησί;»
Όσο για τους αντιπάλους του που λένε ότι ο χώρος του Καρά- Τεπέ πρέπει να κλείσει, απαντά: «Να κλείσουμε τον χώρο που διαφημίζει το νησί; Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινωνίας θα είναι καταιγιστικές, αν κλείσει ο χώρος που είναι αξιοπρεπής και να βγει ο κόσμος, να γεμίσουν τα πάρκα και οι πλατείες μας και από την άλλη να μείνει το ΚΥΤ Μόριας που μας δυσφημίζει. Αν αυτό έχει λογική, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Και απέναντι σε όσους έφερναν την καταστροφολογία, σημείωσε «εγώ έβγαινα και έλεγα ότι η Λέσβος είναι ο κατάλληλος τόπος για να κάνουν όλοι τις διακοπές τους, απέναντι σε όσους έβγαιναν με ένα μικρόφωνο και έλεγαν ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι. Προσπαθούσα να στηρίξω το νησί από την αρχή, ενώ οι συκοφάντες μου έκαναν λόγο για Σπιναλόγκα! Αλλά δεν ήξεραν τι τραβούσαμε όταν τσακωνόμασταν με ευρωπαϊους αξιωματούχους, να βγάλουμε έξω από το γραφείο υπουργούς. Γιατί εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, δεν είμαστε κολαούζοι κανενός». Κι από την άλλοι σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, υπογράμμισε τις ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή για το «σκουπιδομάνι», τους τόνους σωσιβίων και πλαστικών στις ακτές, και σε πάρα πολλές απόκρημνες από την πρώτη στιγμή, ώστε να μαζευτούν: «Έρχονταν άνθρωποι από την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και αναρωτιόντουσαν πού είναι το πρόβλημα! Οι ίδιοι οι επισκέπτες μας το έλεγαν, δίνοντάς μας τα εύσημα! Ήταν ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ