Τίμησαν τον Σόλωνα Λέκκα στη Μόρια της Λέσβου
Φίλοι και θαυμαστές του ανεπανάληπτου Λέσβιου ερμηνευτή συναντήθηκαν την Τετάρτη 24 Ιουλίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2024

Μια παρέα φίλων και θαυμαστών του Σόλωνα Λέκκα συναντήθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη του στην Μόρια της Λέσβου, την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τον θάνατο (24 Ιουλίου 2020) του μοναδικού αυτοδίδακτου ερμηνευτή της μουσικής παράδοσης της Λέσβου και των Μικρασιατικών Ακτών.
Στο ξεχωριστό αυτό μνημόσυνο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο πρώην Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, ο δικηγόρος Μιχάλης Ορφανός, o Κώστας Καλδέλης. Εκεί ήταν και ο Σόλων Λέκκας (εγγονός του εκλιπόντα) που όλοι λένε ότι ακολουθεί τα μουσικά βήματα του παππού του.
Ο Σόλωνας Λέκκας γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή της Λέσβου. Ήταν χτίστης και λιθοξόος, αλλά και καλλίφωνος τραγουδιστής. Ο πατέρας του, Ευστράτιος, ήταν χτίστης και είχε γεννηθεί στον Αφάλωνα, χωριό της Ανατολικής Λέσβου. Η καταγωγή του ήταν Αρβανίτικη από την περιοχή Λουτρακίου. Η μητέρα του Σόλωνα Δήμητρα εργαζόταν ως μοδίστρα στην Πηγή. Οι γονείς της προέρχονταν από την Πηγή και το Ίππειος, αλλά οι παππούδες της από τη Μικρασία.
Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου η αναφορά για τον Σόλων Λέκκα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τραγουδιστής, ερασιτέχνης οργανοπαίκτης και χορευτής. Η ενασχόλησή του με το τραγούδι είναι συνεχής, ερασιτεχνική, αλλά και επαγγελματική, ιδιαίτερα την περίοδο 1969 - 1971. Για το μεράκι του στο τραγούδι ο ίδιος αναφέρει: «Εγώ όλους τους σκοπούς τους παλιούς τους ξέρω απ' έξω, πώς αρχινάει, πώς λέν' τα λόγια, πώς λέν' τ' αυτά. Είναι λίγοι οι μουσικάντηδες που τα ξέρουν και μπορεί να κάνουν κι ένα λαθάκ(ι), θα το καταλάβω. Μπορεί να μην ξέρω να γράψω το σκοπό, αλλά μπορώ να στον πω, πως είναι. [...] Θέλω να τραγουδώ κιόλας, τα τραγούδια αυτά τα μικρασιάτικα τα παλιά, θέλω να τα παγαίνω σφυριχτά. Νομίζω ότι αυτό που κάνω γίνεται πιο όμορφο άμα σφυρίζω. Ενώ άμα κάθομαι έτσι ξερός (δηλαδή χωρίς τραγούδι), δεν μπορώ να σκεφτώ κιόλα».
Ο Σόλων τραγουδούσε όλα τα παλιά Μυτιληνιά τραγούδια και τους αμανέδες με ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα. Για τις φωνητικές του ικανότητες αλλά και για το ότι υπηρετούσε την μουσική παράδοση του τόπου του έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα.
Δείτε τί είπαν για τον Σόλων Λέκκα στο βίντεο που ακολουθεί: