× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απλές συμβουλές για να περάσουμε την επιδημία ήρεμα και δημιουργικά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ, MD, PhDc, Ψυχίατρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2020

Απλές συμβουλές για να περάσουμε την επιδημία ήρεμα και δημιουργικά

Στην κορυφή του κάστρου του Αγίου Αγγέλου (Castel Sant'Angelo) βρίσκεται αυτό το άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος βάζει το ξίφος του στη θήκη, σηματοδοτώντας το τέλος της επιδημίας πανώλης του 590 μ.Χ. που θέρισε τη Ρώμη. Δυστυχώς, η σύγχρονη Ιταλία απέχει ακόμα από το να γιορτάσει το τέλος της επιδημίας COVID-19, αργά η γρήγορα όμως θα έρθει αυτή η μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τις επιδημίες δεν τις προκαλούν άγγελοι με σπαθιά, ούτε δαίμονες με κέρατα. Τις προκαλούν μικροσκοπικά βακτήρια και ιοί, για τα οποία η επιστήμη συνεχώς ανακαλύπτει νέες θεραπείες και εμβόλια. Εκτός από αυτό όμως, καθήκον της επιστήμης είναι να προστατεύει τον πληθυσμό από την εξάπλωση των επιδημιών.

Για το λόγο αυτό, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ειδικοί επιστήμονες έχουν συστήσει στις κυβερνήσεις να πάρουν μια σειρά περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων και το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων. Αυτό έγινε και στη χώρα μας, όπου υπήρξε γρήγορη κινητοποίηση της πολιτείας από την αρχή, κάτι που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας.

Αρχικά, κάποιοι πολίτες δεν πήραν στα σοβαρά τα μέτρα, επιμένοντας στις παλιές τους συνήθειες, σταδιακά όμως οι περισσότεροι συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμμορφώνονται. Είναι αλήθεια πως η καθημερινότητα όλων μας έχει μεταβληθεί εξαιτίας αυτών των μέτρων. Η εργασία μας, οι μετακινήσεις μας, ο τρόπος που ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε, επικοινωνούμε, όλα άλλαξαν μέσα σε ελάχιστες μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι λοιπόν αναμενόμενο να νιώθουμε έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα. Άγχος, φόβος για την υγεία μας ή την υγεία αγαπημένων μας προσώπων, θλίψη, αμηχανία, θυμός, ανησυχία για την οικονομική μας κατάσταση που επίσης θα επιδεινωθεί. Πιθανώς, κάποιοι από εμάς να φοβόμαστε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ποτέ, ακόμα και ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου...

Αν δούμε όμως προσεκτικά τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο (πορεία της επιδημίας σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ερευνητικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την παρασκευή φαρμάκου και εμβολίου, πιθανή εποχιακότητα του ιού, με ύφεση της επιδημίας το καλοκαίρι), έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Όπως όλα, θα περάσει κι αυτό. Αυτή η κουβέντα μπορεί να φαίνεται απλή, κρύβει όμως μέσα της μεγάλη σοφία. Θα βγούμε δυνατότεροι και πιο συνειδητοποιημένοι από αυτή την κρίση. Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι όχι στις ζωές μας. Μερικές απλές συμβουλές, για να περάσει η κρίση ομαλά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Παραμένουμε ψύχραιμοι. Η επιστήμη θα νικήσει τον κορωνοϊό, όπως νίκησε την πανώλη, τη φυματίωση και τόσες άλλες επιδημίες που ξεκλήριζαν την ανθρωπότητα.

• Τηρούμε σχολαστικά τις οδηγίες των επίσημων φορέων (ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας). Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

• Ενημερωνόμαστε μόνο από τους επίσημους φορείς. Κλείνουμε τα αυτιά μας στα fake news και τις ασυνείδητες αναρτήσεις στα social media, που σκορπίζουν τον πανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Επικοινωνούμε ουσιαστικά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν δεν μένουμε στο ίδιο σπίτι, χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο ή το Skype, ιδίως αν πρόκειται για ηλικιωμένους.

• Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη. Βοηθάμε όσους δεν μπορούν να βγουν έξω, κάνοντας τα ψώνια τους ή αγοράζοντας τα φάρμακά τους.

• Παραμένουμε δημιουργικοί. Οι ώρες που περνάμε στο σπίτι είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να τραγουδήσουμε, να μαγειρέψουμε, να γράψουμε, να ονειρευτούμε.

• Δεν χάνουμε το χιούμορ μας. Είναι το καλύτερο «αντισηπτικό», που σκοτώνει κάθε άσχημο συναίσθημα.

• Αν νιώθουμε ότι το βάρος του άγχους και της θλίψης είναι μεγάλο, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Δεν είναι ούτε στίγμα, ούτε δείγμα αδυναμίας. Πλέον είναι δυνατές οι συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης (π.χ. Skype), οπότε δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου