Πρωτοπόρο σύστημα στον βιολογικό καθαρισμό της Αντισσας
Με αφορμή τα εγκαίνια του συστήματος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την αξιοποίηση και την επεξεργασία των λυμάτων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2024

Την 31η Μαΐου 2024, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEBIODAPH2O διοργάνωσε την εκδήλωση συνεύρεσης των τοπικών φορέων και εγκαινίων του συστήματος BIODAPH στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Άντισσας στη Λέσβο, Ελλάδα.Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε τη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το έργο LIFE BIODAPH2O, μια πρωτοποριακή επιδεικτική πρωτοβουλία, στοχεύει στην εφαρμογή μιας φιλικής βασισμένης στη φύση τεχνολογίας τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων — BIODAPH.
Αυτό το καινοτόμο έργο επιδιώκει να παράγει ανακτημένο νερό, ελαχιστοποιώντας την εξάρτηση από συμβατικές πηγές ενέργειας, ευθυγραμμιζόμενο με τις αρχές της κυκλικής και πράσινης οικονομίας.
Το σύστημα BIODAPH αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε δύο περιοχές με υδάτινη καταπόνηση, στην Ελλάδα και την Ισπανία, προσφέροντας πολυάριθμα πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών τριτογενών επεξεργασιών, όπως μηδενική χρήση χημικών, μειωμένη χρήση γής και υψηλή απόδοση απομάκρυνσης και μικροοργανικών ρύπων.Επιπλέον, το σύστημα διαθέτει χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης και μπορεί να λειτουργήσει με αμελητέα κατανάλωση ενέργειας.
Στην Ελλάδα, το σύστημα BIODAPH έχει ενσωματωθεί στην ΕΕΛ Άντισσας στη Λέσβο, ως μέρος μιας πιλοτικής μονάδας που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του έργου HYDROUSA. Διαφορετικές λειτουργικές συνθήκες του συστήματος θα δοκιμαστούν για την παραγωγή ανακτημένου νερού σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/741 της ΕΕ, που προορίζεται για άρδευση 7.000 m² γειτονικού γεωργικού αγρού όπου καλλιεργούνται δέντρα, λαχανικά και αρωματικά φυτά.
Η ομάδα του έργου LIFE BIODAPH2O περιλαμβάνει τρία πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο της Girona - συντονιστής έργου), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Τεχνολογικό Κέντρο BETA.ένα ερευνητικό κέντρο (IDAEA-CSIC), δύο ιδιωτικές εταιρείες (Sorigué και MINAVRA Techniki) και την Καταλανική Συνεργασία για το νερό (CWP).
Η συγκεκριμένη εκδήλωση φιλοξένησε άλλα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ZeroPM, LIFE-HIPPOCRATES) στοχεύοντας στην ανταλλαγή καινοτόμων ερευνητικών προτάσεων με τοπικούς φορείς, καθώς και στην ανάδειξη της επερχόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας 91/271 για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η εκδήλωση περιελάβανε παρουσιάσεις σχετικά με αυτές τις εξελίξεις αλλά και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Άντισσας.
Η πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης ξεκίνησε με την ομιλία του Σίμου Μαλαμή, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Υγειονομικής Μηχανικής (ΕΜΠ), ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις της αναθεώρησης της Οδηγίας 91/271. Ο κ. Μαλαμής τόνισε ότι «η εφαρμογή αυτής της πρότασης αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και να επηρεάσει τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση των λυμάτων όσον αφορά τα απαραίτητα έργα υποδομής και την καθημερινή λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς τα όρια απόρριψης, τα οποία γίνονται αυστηρότερα και υπάρχει στροφή προς συστήματα χαμηλής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, είναι υποχρεωτική η αφαίρεση των θρεπτικών και η εφαρμογή τριτοβάθμιας ή και τεταρτοταγούς επεξεργασίας όπως η τεχνολογία BIODAPH». Η Ελένη Νύκταρη, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υγειονομικής Μηχανικής του ΕΜΠ, παρουσίασε το έργο LIFE BIODAPH2O και ακολούθησαν παρουσιάσεις για το έργο ZEROPM και το έργο LIFE HIPPOCRATES από τους καθηγητές Στέργιο Βακάλη και Νάσο Στασινάκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην ΕΕΛ στην Άντισσα, όπου ερευνητές του ΕΜΠ πραγματοποίησαν ξενάγηση στον καινοτόμο πιλότο του συστήματος τριτοβάθμιας επεξεργασίας BIODAPH. Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση με περισσότερους από 30 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την περιφερειακή διοίκηση, την ΔΕΥΑΛ, τους δήμους, εταιρείες μηχανικών, ερευνητές και φοιτητές.Η περίσταση υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο και τις δυνατότητες των καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών επεξεργασίας λυμάτων για την αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων παγκόσμια.