× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο αόρατος και μικροσκοπικός εχθρός που αλλάζει την Ευρώπη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2020

Ο αόρατος και μικροσκοπικός εχθρός που αλλάζει την Ευρώπη

Πολλοί μιλούν για την αποκάλυψη της πραγματικής «Ευρώπης-Φρούριο» κι άλλοι για μία «Ευρώπη σε Καραντίνα». Περιορισμοί, απαγορεύσεις, κοινωνικοί αποκλεισμοί, οικονομικές αρρυθμίες και πολιτικοί παλικαρισμοί κάνουν σχεδόν όλους να αναρωτιούνται αν πρόκειται για μια ακόμη φάρσα της Ιστορίας ή ένα ορόσημο που θα κρίνει το μέλλον της γηραιάς ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες, οι αρχηγοί των 27 πλέον κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν νέο κύμα δραστικών μέτρων με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid-19 που έχει πάνω από 180.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και πάνω από 7.000 νεκρούς και δεν περιορίζεται γεωγραφικά, αλλά απειλεί, πλήττει και δοκιμάζει ανεξαιρέτως όλα τα συστήματα υγείας, αποκαλύπτοντας την σκανδαλώδη ανεπάρκειά τους, στις πλουσιότερες και πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, που έσπευσαν να ιδιωτικοποιήσουν προϊόντα και υπηρεσίες υγείας.

«Είμαστε σε πόλεμο» είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοινώνοντας το «κλείδωμα» της χώρας του για 15 ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα το μεσημέρι.

Οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει, λοιπόν, να μένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό και να βγαίνουν έξω μονάχα για τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Μακρόν, όποιος αψηφά τους περιορισμούς, θα τιμωρείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν πολεμάμε ενάντια σε έναν στρατό ή απέναντι σε άλλο έθνος. Ο εχθρός είναι εδώ, είναι αόρατος, αόριστος και προχωράει» και αυτό απαιτεί για τον Γάλλο πρόεδρο μία γενική επιστράτευση.

Δεν ήταν όμως η μοναδική αξιοσημείωτη δημόσια έκκληση για την καταπολέμηση του μικροσκοπικού «εχθρού». Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι περισσότεροι ηγέτες των λεγόμενων ισχυρών κρατών ανακοινώνοντας πρωτοφανή έως εξωφρενικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Γερμανία θα λάβει «ριζοσπαστικά» μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης όλων των ταξιδιών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μοναδική εξαίρεση τα επείγοντα ταξίδια εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακοίνωσε, επίσης, πως όλα τα μπαρ, τα θέατρα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα μη απαραίτητα για την επιβίωση καταστήματα θα κλείσουν.

«Είναι πρωτόγνωρα μέτρα στη χώρα μας» είπε προσθέτοντας πως δεν έχουν υπάρξει παρόμοια στα 70 χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Από τις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσαν ότι όλοι οι ηγέτες των 27 θα επιβάλλουν απαγόρευση 30 ημερών σε ξένους τρίτων χωρών – μια κίνηση που αποσκοπεί στη σφράγιση των συνόρων όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- περιλαμβάνοντας στους αλλότριους τρίτους και τα μέλη του χώρου της Συνθήκης Σένγκεν, όπως είναι για παράδειγμα η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, ακόμα και η Ελβετία, που κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης με διάρκεια 33 ημερών (έως τις 19 Απριλίου), απαγορεύοντας όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις, με εξαίρεση τις κηδείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης της ΕΕ, τώρα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, εμπίπτουν η διακίνηση βασικών ειδών, εμπορευμάτων και αγαθών, οι μετακινήσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών κι επαγγελματιών υγείας ή εργαζομένων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

Στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους, ο πρωθυπουργός της Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής διάσωσης, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα περιλαμβάνει επείγουσα βοήθεια και στήριξη σε εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο για την κατασκευή νοσοκομείου περίθαλψης 500 ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Στόχος είναι η κατασκευή του στην περιοχή των εκθεσιακών χώρων του Μιλάνου να έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 10 ημέρες.

Στην Ισπανία, τη δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ανθρώπινες απώλειες στην ΕΕ, αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι τοπικές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία. Η Ισπανία και η γειτονική Πορτογαλία ανακοίνωσαν επίσης μερικό κλείσιμο των μεταξύ τους συνόρων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε μάλιστα από τον προεδρεύοντα της ομάδας των G20 πρίγκιπα-διάδοχο Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για την πανδημία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί, επίσης, η Ρουμανία και η Φιλανδία.

Στην Ιρλανδία, έχουν, ήδη, κλείσει όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νυχτερινά κέντρα, οι παμπ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις, στην προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του Covid-19. Επίσης, οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Στο άρτι απολεσθέν από την ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και σε μία ακόμη αιφνίδια μεταστροφή της στρατηγικής του, ο πρωθυπουργός του Μπόρις Τζόνσον έδωσε χθες οδηγίες για περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές επαφές και απομόνωση της ηλικιακής ομάδας των 70 ετών και άνω.

Ακολουθώντας τις διδαχές της Ιστορίας, μελέτη της ομάδας ερευνητών του κορυφαίου επιδημιολόγου Νιλ Φέργκιουσον, στο «Imperial College» κατέδειξε ακόμη και στον Βρετανό πρωθυπουργό τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιδημία του Covid-19 στη χώρα του και τον ανάγκασε, έστω και στο και πέντε, να λάβει μέτρα για την προστασία του πληθυσμού της.

Συγκρίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 με την επιδημία της γρίπης το 1918 και με τη χρήση των διαθέσιμων στοιχείων από την εξάπλωση της πανδημίας στην Ιταλία, η ομάδα του Φέργκιουσον προέβλεψε ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα, η έκρηξή της θα προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους στην Βρετανία και τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους