× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για τον κορονοϊό

Zητά την εφαρμογή επιπλέον προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2020

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για τον κορονοϊό

«Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί τους συναδέλφους του νησιού σε ετοιμότητα για τις συνέπειες του κορωναϊού τόσο στην υγεία αυτών και των οικείων τους όσο και για την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, εν μέσω επιδημίας που μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, και με αποκορύφωμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι εργαζόμενοι αποκαλούνται συνυπεύθυνοι για τις επιπτώσεις της επιδημίας της οποίας η αντιμετώπιση βαφτίζεται «ατομική ευθύνη» του καθένα, θαρρείς οι εργαζόμενοι επιλέγουν τις γνωστές εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Απεναντίας υπερφορολογούνται για ιατρικά μηχανήματα και προσωπικό τα οποία δεν υπάρχουν και το αντάλλαγμα είναι τα πρωτοφανή μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

Οι επιχειρήσεις δεν υποχρεώνονται πλέον να καταχωρούν άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τις τροποποιήσεις στο ωράριο των εργαζομένων κι ο εργοδότης μπορεί να ορίσει ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Το σημαντικό εδώ είναι ότι ήδη σε περιοχές που βρίσκονται σε «καραντίνα» υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας δηλαδή έχει πέσει “σύρμα” και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ότι θέλουν χωρίς τον φόβο κυρώσεων!

Με «δόλωμα» την παροχή ορισμένων ημερών ειδικής άδειας από το κράτος στους γονείς, ανοίγει ο δρόμος για τις επιχειρήσεις να αναγκάσουν τους εργαζομένους να «φάνε» και τις κανονικές τους άδειες, αφού οι ημέρες της ειδικής άδειας είναι πολύ λίγες για να φυλάξει ένας γονιός το παιδί του όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, κι ενώ μια συνδικαλιστική ηγεσία όσο συμβιβασμένη κι αν ήταν θα διαμαρτύρονταν έστω για το «φαίνεσθε», η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ δια στόματος του προέδρου της είπε μεγαλόψυχα: «Το κόστος θα το αναλάβουμε όλοι» περνώντας το μήνυμα της υποταγής στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζομένους του νησιού για να διεκδικήσουμε συλλογικά:

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super markets, όπου οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονται για όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, κυριολεκτικά απουσιάζουν για τους εργαζόμενους των super markets.:

Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super markets. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των super markets, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα super markets.
Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Συνολικά σε όλο το κλάδο:

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας που παραμένουν ανοιχτοί.
Πλήρης εξοπλισμός όλων των χώρων εργασίας με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης. Να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες τα μέσα υγιεινής και προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) που έχουν γίνει είδη πολυτελείας και αισχροκέρδειας.
Καμία απόλυση, αλλαγή σύμβασης, άδειας άνευ αποδοχών. Καμία ανασφάλιστη εργασία για δουλειά στο σπίτι.
Διασφάλιση πρόσθετων αδειών με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
Στοπ στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όχι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που χρυσοπληρώνουν τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που πληρώνουν φόρους και χαράτσια με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους για οποιοδήποτε πρόβλημα, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων κλπ αντιμετωπίσουν στο χώρο δουλειάς τους να επικοινωνήσουν μαζί μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

27 πρόσφυγες και μετανάστες στη Θερμή

Η πρώτη βάρκα για το μήνα Ιούλιο έφθασε στο νησί σήμερα το πρωί
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κυριακάτικη άφιξη προσφύγων και μεταναστών στη Θερμή

Βρήκαν 17 και αναζητούν άλλους 15 περίπου στα γύρω βουνά όπου κρύφτηκαν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της Μόριας στο «Ν»

«Κινδυνεύει με κλείσιμο το ιατρείο που αποσυμπιέζει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης» εξηγεί ο Νίκος Μπαμπάκος- Τι λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τον Ιούνιο έφυγαν 2.144 πρόσφυγες και έπεται συνέχεια…

218 έφυγαν τις πρώτες τρεις μέρες του Ιουλίου. Στους 15.515 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θέλουν να αναχαιτίσουν την επερχόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια»

Συνέντευξη του μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Λέσβου Νίκου Χρυσάφη με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον έλεγχο των διαδηλώσεων
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κλειστό ‑ υποτίθεται ‑ το ΚΥΤ μέχρι 19 Ιουλίου

Παρατείνονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού στους χώρους διαμονής αιτούντων άσυλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Λάθη στην ελεύθερη αγορά δεν συγχωρούνται»

Ο Μυτιληνιός καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Νίκος Μαντζουράνης, δίνει συμβουλές για όσα ακολουθούν μετά τις σπουδές, αναλύει τη σπουδαιότητα της εργοφυσιολογίας και εξηγεί πώς η επιστήμη βοήθησε τον Ολυμπιακό στη διάρκεια της καραντίνας
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με ηρωίνη, «βαποράκι»… στο αεροδρόμιο

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η ποδηλασία στο νησί έχει τεράστια δυναμική»

Ο Μάριος Λουτραγώτης μίλησε Στο Νησί 99FM για τον 3ο Ποδηλατικό Μαραθώνιο Γέρας, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο, στη μνήμη του Παναγιώτη Κυμούρη και του Γιώργου Καμάτσου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχαριστίες για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Από την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο‑έκτρωμα»

Πικετοφορία από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επαναλειτουργούν κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό παντοπωλείο

Πράσινο φως για τις δομές στήριξης της Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ