× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για την Αλκυόνη:Ένα από τα ωραιότερα πουλιά που παρατηρούμε στη Λέσβο

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2020

Για την Αλκυόνη:Ένα από τα ωραιότερα πουλιά που παρατηρούμε στη Λέσβο

Στο σημερινό μας κείμενο θα μιλήσουμε για ένα από τα ωραιότερα πουλιά που έχουμε την ευκαιρία να παρατηρούμε στο νησί μας, την περίφημη αλκυόνη.
Πολλά έχουμε ακούσει για αυτή, αλλά δυστυχώς λίγοι τη γνωρίζουν, οπότε οι ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα που ζήσαμε τον Γενάρη μας δίνουν την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα.
Η αλκυόνη είναι ένα μικροσκοπικό ψαροπούλι που μπορεί να φτάσει τα 18 εκατοστά σε μήκος. Το σώμα της είναι πολύ μικρό, έχει κοντά και λεπτά πόδια που συνήθως δύσκολα διακρίνονται. Έχει δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι και μακρύ, οξύ ράμφος, που την κάνει ιδανική στο ψάρεμα. Τα χρώματα της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά με έντονο μεταλλικό γαλάζιο στο πάνω μέρος φτέρωμά της, μια πορτοκαλί λωρίδα στο στήθος και μια λευκή κηλίδα στον λαιμό. Το όνομα της (αλκυών) πιθανότατα το πήρε από τις παραθαλάσσιες περιοχές που φτιάχνει τις φωλιές της και κυοφορεί (αλς=θάλασσα και κύω=κυοφορώ).
Ένας μεσαιωνικός μύθος της Βόρειας Ευρώπης λέει ότι το χρώμα της Αλκυόνης ήταν στην αρχή γκρίζο. Όταν όμως έγινε ο κατακλυσμός, πέταξε πολύ ψηλά στον ουρανό, και πετώντας τόσο κοντά στις ακτίνες του ήλιου το στήθος της τσουρουφλίστηκε και έγινε πορτοκαλοκόκκινο, ενώ η πλάτη της έγινε γαλάζια από το χρώμα του ουρανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αλκυόνη θα τη δούμε σε περιοχές με ρυάκια με γλυκό νερό και βλάστηση (όπως τα περιφερειακά κανάλια των Αλυκών), σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών (όπως οι εκβολές του Βούβαρη στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο), σε λιμάνια (όπως της Σκάλας Λουτρών ή της Σκάλας Πολυχνίτου) αλλά και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών. Όπως είπαμε νωρίτερα είναι δεινός ψαράς, μπορεί να κάθεται ακίνητη ώρες στις άκρες λιμνών ή ποταμών πάνω σε ένα κλαδί ή βραχάκι και μόλις δει κάποιο ψάρι κοντά στην επιφάνεια του νερού, ορμά, πετάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σαν σαΐτα παράλληλα προς το νερό και εφορμά κάθετα για να πιάσει το ψάρι.

Ο μύθος…
Όλοι ξέρουμε τις «Αλκυονίδες ημέρες», που εμφανίζονται κάθε χρόνο στη μέση του χειμώνα. Είναι μερικές ηλιόλουστες μέρες στο μέσο του χειμώνα που από την αρχαιότητα παραξένεψαν τους ανθρώπους και κατά το συνήθειο τους τις συνέδεσαν με έναν μύθο.

Η Αλκυόνη λοιπόν, κόρη του Αίολου (θεού των ανέμων) και της Αιγιάλης (αιγιαλός=παραλία), παντρεύτηκε τον Κήυκα. Η αγάπη που ένιωθε ο ένας για τον άλλον, καθώς και η μεγάλη ομορφιά που είχαν, τους πήρε τα μυαλά και άρχισαν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους βασιλιάδες των Θεών, τον Δία και την Ήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ήταν φυσικό, οι θεοί που πολύ καλά ξέρουμε ότι δεν ανέχονταν τέτοιες καταστάσεις, τους τιμώρησαν και μεταμόρφωσαν την Αλκυόνη στο ομώνυμο θαλασσοπούλι και τον Κήυκα σε ένα άλλο πουλί που ορμά στη θάλασσα για να αρπάξει τη λεία του, ίσως τον γλάρο. Επειδή όμως η Αλκυόνη έφτιαχνε τη φωλιά της κοντά στην ακτή και τα κύματα την κατέστρεφαν, ο Δίας, που όπως επίσης ξέρουμε ήταν μεγάλη ψυχούλα, τη λυπήθηκε και κανόνισε να απολαμβάνουμε δεκατέσσερις μέρες μέσα στον χειμώνα, χωρίς ανέμους και καταιγίδες, έτσι ώστε αυτές τις ημέρες η Αλκυόνη να επωάζει τα αυγά της.

Και η αλήθεια
Όλα αυτά βέβαια στη μυθολογία, γιατί, όσο σκληρό και εάν είναι, η επιστήμη μας επιβάλει να πούμε την αλήθεια. Η Αλκυόνη όπως και τα περισσότερα πουλιά γεννά κανονικά τα αυγά της την άνοιξη, άρα ο μύθος μπορεί πράγματι να είναι πολύ ωραίος αλλά επί της ουσίας η μεγαλύτερη συνεισφορά του είναι να δούμε την ανάγκη που υπάρχει να επαναφέρουμε στην καθημερινότητα μας την επαφή με τη φύση.

Οι αλκυονίδες ημέρες φέρνουν την ελπίδα, από την κακοκαιρία οδηγούμαστε στην άνοιξη, όπως και στην πραγματική ζωή όπου ζώντας άσχημες καταστάσεις και τη βαρυχειμωνιά πρέπει να μην χάνουμε το κουράγιο μας, αλλά να προσβλέπουμε στις αλκυονίδες ημέρες που θα μας δώσουν ανάσα ελπίδας για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ελπίδα να έρθει και η άνοιξη, που όπως γράφει ο μεγάλος μας συγγραφέας Στράτης Μυριβήλης:

«Στ’ ακρογιάλια του Αιγαίου η άνοιξη βγαίνει από τη θάλασσα. Ένα πρωί ο αγέρας φέγγει πιο γαλάζιος, τα κύματα ξεδιπλώνουν στον άμμο το νέο ρυθμό με κοντές αναπνοές. Το πέλαγο μυρίζει φρεσκάδα, παντού το κεντάνε σύντομες απανωτές αστραψιές. Τότες ανοίγουν πάνω στα τρεμουλιάρικα νερά κύκλοι ασημένιοι, μ’ ένα χρώμα σαν το στήθος του παγονιού. Είναι αμέτρητοι, ο ένας μέσα στον άλλον, ο ένας κυνηγά τον άλλον. Έτσι ως τον ορίζοντα. Από τη μέση, από την καρδιά του ανθού της θάλασσας, βγαίνει η άνοιξη του Αιγαίου. Η Αναδυόμενη. Παντού πεταρίζουν άσπρες, γαλανές φτερούγες. Γιορτάζει ο αγέρας, η στεριά, τα λαφριά σύννεφα κι ο μεταξωτός ουρανός.»

*Ευχαριστώ τον φίλο, φωτογράφο φύσης, Παντελή Θωμαϊδη για την παραχώρηση των υπέροχων φωτογραφιών του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου