Λιμενικές και συγκοινωνιακές μελέτες για Πλωμάρι και Μήθυμνα
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεργάζεται με επιστήμονες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/7/2024

Τεχνικά ζητήματα της Λέσβου που αφορούν το Πλωμάρι και την Μήθυμνα ήταν το θέμα της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, με τον Συγκοινωνιολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Π. Παπαντωνίου και την Λιμενολόγο Δρα Πολιτικό Μηχανικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θ. Γιαντσή, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Κώστα Αρώνη και Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο Λιμάνι Πλωμαρίου και τις παρεμβάσεις που η Περιφέρεια δρομολογεί, στο θέμα του πάρκινγκ στην ίδια περιοχή αλλά και στο ζήτημα που απασχολεί τους οδηγούς ταξί στην Μήθυμνα με την πιάτσα και την αλλαγή χωροθέτησής της.
Όπως τόνισε ο κ. Μουτζούρης η κ Γιαντσή θα αναλάβει την μελέτη βελτιώσεων του λιμανιού Πλωμαρίου ενώ ο κ. Παπαντωνίου, Συγκοινωνιολόγος θα καταθέσει την επιστημονική του άποψη για το θέμα του παρκινγκ και του κυκλοφοριακού ζητήματος στο Πλωμάρι.
«Στην περιοχή της Μήθυμνας, σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα δούμε από κοντά το θέμα που απασχολεί τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί με την πιάτσα και να πάρουμε την άποψη του κ. Παπαντωνίου ως ειδικό. Τις επόμενες ημέρες θα σας καλέσουμε για την υπογραφή σύμβασης του δρόμου Μεγαλοχώρι – Αγιάσος που βρίσκεται στο ελεγκτικό συμβούλιο προς έγκριση και επόμενος στόχος είναι η παράκαμψη του Αγίου Ισιδώρου».
Αναφερόμενη στη μελέτη που αφορά το λιμάνι του Πλωμαρίου η Λιμενολόγος κ. Γιαντσή σημείωσε ότι το συγκεκριμένο λιμάνι αντιμετωπίζει προβλήματα με με τον κυματισμό τα οποία είναι καλό να επιλυθούν. Παράλληλα, πρόσθεσε θέλουμε ο χώρος να καταστεί προσβάσιμος σε σκάφη αναψυχής. Ένα άλλο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η βελτίωση του χώρου στάθμευσης στην λιμενική ζώνη».
Παίρνοντας το λόγο ο συγκοινωνιολόγος κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε και στην ειδική συνεργασία που έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος SMARE το οποίο υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά την βελτίωση των πολιτικών κοινοχρησίας οχημάτων και η μείωση χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων με ταυτόχρονη μετάβαση προς πιο βιώσιμες επιλογές, μέσω του ΕΣΠΑ».
Ο κ. Παναντωνίου σημείωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πολλές περιοχές της Ευρώπης από τις οποίες η Ελλάδα και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης σε μικρούς και μεγάλους δήμους.
«Με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι πλέον οι Δήμοι και η αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται τη σημασία της βελτίωσης της κινητικότητας μέσα στις πόλεις και στα χωριά με περισσότερη χρήση ποδηλάτων και εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. Το πρόγραμμα αυτό θα προτείνει λύσεις και αυτές θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».