× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ναμίμπια: Το Μαργαριτάρι της Αφρικανικής Ηπείρου

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2024

Ναμίμπια: Το Μαργαριτάρι της Αφρικανικής Ηπείρου

Η Ναμίμπια, με τα αχανή τοπία της και την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά, είναι ένας προορισμός που υπόσχεται μαγευτικές εμπειρίες και αξέχαστες περιπέτειες. Από τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους της ερήμου Ναμίμπ μέχρι τα πυκνά δάση του Εθνικού Πάρκου Ετόσα, η χώρα αυτή προσφέρει μια μοναδική συνύπαρξη άγριας ζωής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια ιστορία που συνδυάζει παραδόσεις ιθαγενών και επιρροές από την αποικιοκρατία, η Ναμίμπια είναι ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψετε με την ανεπιτήδευτη γοητεία και την ποικιλομορφία της. Το όνομα Ναμίμπια προέρχεται από τη γλώσσα Νάμα και σημαίνει «τεράστιο μέρος». Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι στη γλώσσα των Βουσμάνων, Ναμίμπια σημαίνει «Η χώρα όπου δεν υπάρχει τίποτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολίγη από ιστορία

Η Ναμίμπια σήμερα είναι μια δημοκρατική χώρα με σταθερή πολιτική κατάσταση, πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και φυσικά τοπία που την καθιστούν έναν από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς στην Αφρική. Οι πρώτοι κάτοικοι της Ναμίμπια ήταν οι Βουσμάνοι, ένας λαός κυνηγών-συλλεκτών που ζούσε και ζει στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Αργότερα εγκαταστάθηκαν οι Χερέρο και οι Ντάμαρα. Σπήλαια και βραχογραφίες, όπως αυτές στη Νταμάραλαντ, παρέχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη αρχαίων πολιτισμών. Οι πρώτες ευρωπαϊκές επαφές έγιναν το 1486 από τον Πορτογάλο ναυτικό Ντιόγκο Κάο, αλλά η ουσιαστική αποίκηση ξεκίνησε αργότερα. Το 1884, η Ναμίμπια έγινε γερμανική αποικία γνωστή ως Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική.

Από το 1904 έως το 1908, οι Γερμανοί αποικιοκράτες διέπραξαν γενοκτονία εναντίον των Χερέρο και Νάμα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα, με κύριο εκπρόσωπο τον SWAPO (Οργανισμός Λαϊκής Απελευθέρωσης της Δυτικής Αφρικής- ο πιο εμβληματικός ηγέτης της SWAPO ήταν ο Σαμ Νούτζομα). Μετά από πολυετή αγώνα, η Ναμίμπια πέτυχε την ανεξαρτησία της στις 21 Μαρτίου 1990. Ο Σαμ Νούτζομα έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ναμίμπιας και παραμένει μια σημαντική πολιτική μορφή της χώρας. Τα αγγλικά ορίστηκαν ως επίσημη γλώσσα, αντικαθιστώντας τα γερμανικά και τα αφρικάανς λόγω της αποικιοκρατικής τους συνάφειας. Σήμερα, η χώρα αναγνωρίζει 27 τοπικές γλώσσες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν άπταιστα αγγλικά. Η λευκή μειονότητα, περίπου 100.000 άτομα, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Ναμίμπια, που είναι περίπου 2,7 εκατομμύρια, κατέχει τον έλεγχο των περισσότερων επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτεύουσα, Βίντχοκ

Η πρωτεύουσα της Ναμίμπια, το Βίντχοκ, είναι μια πόλη που συνδυάζει την παραδοσιακή αφρικανική γοητεία με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και την μοντέρνα ζωή. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και αποτελεί το οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της Ναμίμπια. Οι επισκέπτες του Βίντχοκ μπορούν να απολαύσουν μια ποικιλία από εμπειρίες, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημεία ενδιαφέροντας η Christuskirche, μια Γερμανική Λουθηρανική Εκκλησία, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης, χτισμένη το 1910, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα νεο-γοτθικής αρχιτεκτονικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παλιό φρούριο, Alte Feste, που χτίστηκε το 1890, σήμερα φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο της Ναμίμπια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Η πλατεία Δικαστηρίου είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης, εκει εκτίθενται δώδεκα τμήματα μετεωρίτη όπου προσελκύει καθημερινά δεκάδες επισκέπτες για να φωτογραφηθούν μαζί με τους εξωγήινους βράχους.

Τέλος στη πόλη σε πολλά σημεία θα βρείτε υπαίθριες αγορές όπου άνθρωποι από διάφορες εθνοτικές ομάδες της Ναμίμπια, κάθε μια με τη δική της πολιτιστική κληρονομιά και παραδοσιακά ρούχα όπως οι Χίμπα, Χέρερο, Νταμάρα, Βουσμανοι, Νάμα, πουλάνε χειροποίητα αγαλματίδια, ξύλινες αφρικανικές μάσκες, υφάσματα μέχρι κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες και δέρμα, ενθύμια που δε θα βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο. Μη ξεχνάτε ότι σε αυτές τις αγορές χρειάζεται προσοχή και πολύ παζάρι, γιατί συνήθως η τιμή εκκίνησης είναι αστρονομική

Big Daddy Dune - Big Mama Dune

Το Sossusvlei, στην καρδιά της ερήμου Ναμίμπ, το πιο επιβλητικό κομμάτι της χώρας, είναι μια περιοχή με ψηλούς αμμόλοφους και αλατωδείς λεκάνες στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Namib-Naukluft. Περιβάλλεται από τους ψηλότερους αμμόλοφους στον κόσμο, τον Big Daddy, 325 μέτρα ύψος, και την Big Mama, 200 μέτρα ύψος. Η ανάβαση στους αμμόλοφους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η άμμος θα κάνει τα πόδια σας να βυθίζονται σε κάθε σας βήμα. Φτάνοντας στην κορυφή όμως θα ανταμειφτείτε με την εκπληκτική πανοραμική θέα της ερήμου. Η κατάβαση λιγάκι πιο εύκολη, πάντα με τα παπούτσια στο χέρι, και σχεδόν κουτρουβαλώντας εξαιτίας της απότομης κλίσης του εδάφους.

Πάρκο Ετόσα 

Το Πάρκο Ετόσα, κοντά στα σύνορα με την Αγκόλα, είναι ένας από τους πιο διάσημους φυσικούς προορισμούς στη Ναμίμπια και ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα στην Αφρική. Αποτελεί προστατευόμενο καταφύγιο άγριων ζώων και συγκεντρώνει σήμερα έναν από τους σημαντικότερους πληθυσμούς άγριας ζωής παγκοσμίως. Καλύπτει μια έκταση πάνω από 22.270 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν 114 διαφορετικά είδη θηλαστικών, 340 είδη πουλιών, 110 είδη ερπετών, 16 είδη αμφιβίων και 1 είδος ψαριού.

Το όνομά Ετόσα, προέρχεται από την ονομασία της αλατωδούς λεκάνης που υπάρχει στο κέντρο του πάρκου, το οποίο στην τοπική γλώσσα των Χερέρο και των Νταμάρα σημαίνει «το μεγάλο λευκό μέρος», ή «τόπος ξηρού νερού». Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη εποχική αλμυρή λίμνη της Αφρικής (6.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 130 χλμ. Πλάτος, 70 χλμ. μήκος). Η καλύτερη ώρα για σαφάρι είναι είτε την αυγή, καθώς είναι οι ώρες που τα ζώα βγαίνουν για νερό και τροφή, είτε αργά το απόγευμα, πριν από τη δύση του ηλίου. Οι υπόλοιπες ώρες δεν προσφέρονται, καθώς λόγω της ζέστης τα ζώα δεν κινούνται ιδιαίτερα.

Η καλύτερη εποχή για την παρατήρηση άγριων ζώων είναι την ξηρή περίοδο (Μάιος - Νοέμβριος), καθώς η γη είναι στεγνή και τα ζώα αναγκάζονται να συγκεντρώνονται στους δεκάδες νερόλακκους του Ετόσα για να επιβιώσουν. Εκεί θα δείτε εκατοντάδες ζέβρες, κοπάδια ελεφάντων που πίνουν τεράστιες ποσότητες νερού και μετά κυλιούνται στους νερόλακκους για να δροσιστούν, ενώ την ίδια ώρα τα άλλα διψασμένα ζώα περιμένουν υπομονετικά μέχρι να τελειώσουν το παιχνίδι τους.

Αρπακτικά, όπως το λιοντάρια και η λεοπαρδάλεις, παραμονεύουν εκεί γνωρίζοντας καλά ότι σε λίγο κάποια αντιλόπη θα πλησιάσει εκεί για να δροσιστεί.Εκεί συχνάζουν επίσης δεκάδες γκνού, στριμπόκ, ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, κούντου, γκέμσμποκ, έλαντ και όρυξ. Στους νερόλακκους του Ετόσα ευδοκιμεί ένα ξεχωριστό γαλαζοπράσινο φύκι αγαπημένη λιχουδιά των φλαμίνγκο που μαζεύονται εκεί κατά χιλιάδες.

Η διαμονή γίνεται σε lodge έξω από τα πάρκο όπου και εκεί κυκλοφορούν πολλά ζώα και δεν είναι λίγες η φορές που μπορεί να γνωριστείτε με κάποια όμορφη και γλυκιά καμηλοπάρδαλη που θα έρθει να φάει από κάποιο δεντράκι της αυλής σας.

Χίμπα

Σήμερα, περίπου 50.000 αυτόχθονες Χίμπα ζουν στα όρια του ποταμού Κουνένε και ασχολούνται αποκλειστικά με τα κοπάδια τους, μετακινούμενοι από νερόλακκο σε νερόλακκο για να ποτίζουν τα ζώα τους. Ζουν σε μικρά χωριά ή οικογενειακές ομάδες, φτιάχνοντας κάθε φορά τα χωριά τους γύρω από το μαντρί με τα ζώα τους. Στο κέντρο βρίσκεται η στάνη με τα ζώα, ενώ γύρω από αυτήν είναι οι καλύβες τους φτιαγμένες από κλαδιά, άχυρο και καλυμμένες με λάσπη και κόπρανα ζώων. Ζουν ακόμη σύμφωνα με τις πατροπαράδοτες συνήθειές τους, ανέγγιχτοι από το πέρασμα του χρόνου, και ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η κοινωνία των Χίμπα είναι πατριαρχική, και οι άνδρες έχουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της φυλής. Οι γυναίκες και οι άνδρες, λυγερόκορμοι και εξίσου εντυπωσιακοί, κυκλοφορούν ημίγυμνοι, φορώντας δέρματα κατσίκας γύρω από τη μέση τους και έχοντας περίτεχνες κομμώσεις

Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι υπεύθυνες για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας των παιδιών και της προετοιμασίας της τροφής. Είναι γνωστές για τη φιλαρέσκεια τους αλλά και για την χαρακτηριστική τους εμφάνιση. Είναι γυμνόστηθες, φορούν παραδοσιακά ενδύματα φτιαγμένα από δέρμα ζώων και κοσμήματα από κοχύλια, σιδερένιες και χάλκινες χάντρες. Οι γυναίκες Χίμπα δεν πλένονται. Έτσι Χρησιμοποιούν ένα μείγμα από κόκκινο πηλό και βούτυρο, γνωστό ως «otjize», το οποίο εφαρμόζουν στο δέρμα και τα μαλλιά τους, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Αυτός ο πηλός στο σώμα χρησιμεύει ως αποσμητικό, αφού προσθέτουν μέσα πολλά αρώματα, αντηλιακό και εντομοαπωθητικό. Η πάστα την οποία αλείφουν στα μαλλιά έχει αντοχή για περίπου 3 μήνες.

Το «erembe» είναι ένα σημαντικό παραδοσιακό αξεσουάρ που φορούν οι παντρεμένες γυναίκες ή όσες έχουν παιδί. Μοιάζει με ένα στέμμα και κατασκευάζεται από δέρμα κατσίκας ή προβάτου. Το σχήμα του πλάθεται από την πάστα που οι γυναίκες χρησιμοποιούν για να διακοσμήσουν το σώμα και τα μαλλιά τους, δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη εμφάνιση για να συμβολίζουν την οικογενειακή τους κατάστασή 

Νταμάραλαντ

Δεν είναι τυχαίο που η περιοχή αποτελεί μνημείο της UNESCO. Η Νταμάραλαντ είναι ένας απίστευτος κόσμος από ατέλειωτα τοπία λάβας. Εδώ, ανοίγεται μπροστά μας ένας γεωλογικός χρόνος 280 εκατομμυρίων ετών, σε ένα απομονωμένο τοπίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στη Γη. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην περιοχή είναι το Twyfelfontein, το οποίο είναι γνωστό για τις σκαλιστές απεικονίσεις ζώων που χρονολογούνται από προϊστορικές εποχές (πιθανότατα από περίοδο πριν από 2000 έως 6000 χρόνια πριν). Το Twyfelfontein αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στη Ναμίμπια και είναι διάσημο για τις πετρογλυφικές απεικονίσεις που περιλαμβάνουν σκηνές κυνηγίου, άγρια ζώα και σύμβολα που είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση της προϊστορικής και πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής.Εδώ, ευδοκιμεί και το εθνικό υπερ- αιωνόβιο φυτό Βελβίτσια, το όποια απεικονίζετε και στο εθνόσημο της χώρας.

Deadvlei 

Οι αμμόλοφοι στο Deadvlei έχουν έντονο πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα λόγω της οξείδωσης των σιδηρούχων ορυκτών στην άμμο. Τα νεκρά δέντρα της κοιλάδας είναι κυρίως ακακίες (Acacia erioloba). Αυτά πιστεύεται ότι είναι περίπου 900 ετών, αν και πέθαναν πριν από 600-700 χρόνια όταν το κλίμα άλλαξε και η περιοχή έγινε πολύ ξηρή δεν έχουν αποσυντεθεί λόγω της ξηρότητας και της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας που τα διατηρεί δημιουργώντας ένα δραματικό, «νεκρό» τοπίο, μια φύση απόκοσμη. Τα μαύρα, απολιθωμένα δέντρα στέκονται σε έντονη αντίθεση με το λευκό πηλώδες έδαφος της λεκάνης και τους ζωηρούς αμμόλοφους γύρω τους, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για φωτογραφία.

Σήμερα, το Deadvlei αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τοπία της Ναμίμπια και ένα δημοφιλές τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν από κοντά αυτό το θαύμα τη φύσης.

Αποικία φώκιας στο Cape Cross

Οι φώκιες που βρίσκονται στο Cape Cross, που πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο εξερευνητή Ντιόγκο Κάο, ο οποίος το 1486 τοποθέτησε έναν σταυρό στο σημείο ως σημάδι της πορτογαλικής παρουσίας, είναι κυρίως Cape fur seals (Arctocephalus pusillus pusillus).  Εδώ θα συναντήσεις μία από τις μεγαλύτερες αποικίες φώκιας στον κόσμο, με πληθυσμό που μπορεί να φτάσει έως και τις 200.000 φώκιες, ανάλογα με την εποχή. Μπορείς να τις δεις από κοντά και, αν είσαι τυχερός, να τις αγγίξεις. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία να βλέπεις χιλιάδες φώκιες σε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση τόσο κοντά σου!

Τροπικός Καρκίνου

Ο Τροπικός του Καρκίνου είναι ένας από τους πέντε νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους στη χαρτογράφηση της Γης. Στη Ναμίμπια, ο Τροπικός του Καρκίνου, διασχίζει τη χώρα από την έρημο Καλαχάρι και την έρημο Ναμίμπ, δύο από τις πιο διάσημες ερήμους της χώρας, και αποτελεί ένα ενδιαφέρον γεωγραφικό χαρακτηριστικό της. Υπάρχουν αρκετές οδικές πινακίδες που σηματοδοτούν τον Τροπικό του Καρκίνου στη χώρα, καθιστώντας το δημοφιλές σημείο για φωτογραφίες από ταξιδιώτες. Η περιοχή γύρω από τον Τροπικό του Καρκίνου στη Ναμίμπια έχει ένα ξηρό και ζεστό κλίμα, χαρακτηριστικό των ερήμων. Παρά την ξηρότητα όμως φιλοξενούν μια ποικιλία άγριας ζωής, όπως ανθεκτικά φυτά και ζώα προσαρμοσμένα στις συνθήκες της ερήμου.

Η Ναμίμπια είναι πολύ περισσότερα από ένας ταξιδιωτικός προορισμός. Είναι η χώρα που σας μεταφέρει σε έναν άγριο, περίεργο και μαγευτικό κόσμο που εντυπωσιάζει με τη φυσική της ομορφιά, την πολιτιστική της κληρονομιά και τις πλούσιες αντίθεσης της.

Αν είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι ζωής, απλώστε το χάρτη σας, ετοιμαστείτε για περιπέτεια και εξερευνήστε μια χώρα που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας. Είναι η Ναμίμπια, ένας κόσμος που περιμένει να τον ανακαλύψετε.

Trivia:

  • Η Ναμίμπια είναι μια εξαιρετικά ασφαλής χώρα. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες περιοχές και δεν απαιτούνται εμβόλια.
  • Το 40% της Ναμίμπια έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ενώ η ακτογραμμή του Ατλαντικού περιλαμβάνει το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Αφρικής και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο.
  • Τη Ναμίμπια σκεπάζει μια αλλιώτικη ομίχλη πάνω από τις θίνες της άμμου. Το επόμενο μέρος όπου μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια ομίχλη πάνω από μία έρημο είναι στον Άρης!
  • Η ξηρή, μεγάλη έρημος Ναμίμπ καθιστά τη Ναμίμπια μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο. Με έκταση 824.292 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί τη δεύτερη πλέον αραιοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, μετά τη Μογγολία.
  • Η Ναμίμπια έχει περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους. Δεν είναι λοιπόν ασυνήθιστο να οδηγείς για ώρες χωρίς να συναντήσεις ούτε ένα αυτοκίνητο, έναν άνθρωπο ή κάποιο σημάδι ανθρώπινης παρουσίας.
  • Το Siloh Wildlife Sanctuary είναι ένα υπέροχο καταφύγιο για την περίθαλψη και προστασία τραυματισμένων ρινόκερων και ελεφάντων, το οποίο ίδρυσε η Αντζελίνα Τζολί το 2017 προς τιμήν της κόρης της Σιλό (Siloh), η οποία γεννήθηκε στη Ναμίμπια.
  • Δοκιμάστε οπωσδήποτε Biltong, ένα παραδοσιακό σνακ με, αποξηραμένο κρέας ντόπιων ζώων που θα το βρείτε σε ατομικά σακουλάκια παντού.
  • Η Ναμίμπια είναι γνωστή για την πλούσια ποικιλία κρέατος άγριων ζώων που μπορεί να βρει κανείς, και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν εξωτικά κρέατα. Δοκιμάστε: γκνου, έλαντ, ζέβρα και κούντου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΓΕΥΣΗ

Γοργόνα: Η Ταβέρνα που συνδυάζει παράδοση και γεύση στη Σκάλα Ερεσού

Ιδανική επιλογή για την καλοκαιρινή έξοδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή τραχανά στην πλατεία της Ανεμώτιας

Γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς Λεσβιακούς σκοπούς
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στην Ανεμώτια το Κέντρο Καινοτομίας Βορείου Αιγαίου

Ιδρύθηκε και τυπικά με τις υπογραφές Βέρρου και Πιερρακάκη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

200 δρομείς στον 2ο νυχτερινό αγώνα Μυτιλήνης

Από τον Σύλλογο Δρομέων Λέσβου-Lesvos Runners, τον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού Μυτιλήνης, τον Δήμο Μυτιλήνης και την τεχνική υποστήριξη του Lesvos Ride
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μικροί Παλαιοντολόγοι στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Θερινό πρόγραμμα για παιδιά την Παρασκευή 19 Ιουλίου- Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
ΤΑΞΙΔΙΑ

Βόλτα στη Φίλια και μπάνιο στην Τσιχράντα και το Καλό Λιμάνι

Με αφορμή την παράσταση «Δεν πληρώνω», γνωρίσαμε καλύτερα τις ομορφιές του οικισμού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στις κορυφαίες σκακιστικές ομάδες η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Δυναμική παρουσία στους αγώνες του 51ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α Εθνικής Κατηγορίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μετά τις χάχλες, έρχονται τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα Σιγρίου

Στις εκδηλώσεις λεσβιακής γευσιγνωσίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Ευχαριστήθηκε η Φίλια την παράσταση «Δεν πληρώνω»

Απολαυστική η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Ανάπτυξη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

HOLA... κερασμένα στα Βατερά!

Από το 2010 ένα beach bar που έλειπε, ανανεώθηκε και άλλαξε σελίδα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας