ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Κλειστά τα χαρτιά» για την επιλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ της Λέσβου
Τι θα κάνουν τα στελέχη του κόμματος στο νησί; Ποιες νέες συμμαχίες αναπτύσσονται και τι θα προτάξουν οι ψηφοφόροι την ώρα της κάλπης;
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/7/2024

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, τις πολιτικές εξελίξεις στην ιστορική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία για άλλη μια φορά μπαίνει στη διαδικασία, όπως όλα δείχνουν εκλογής προέδρου, μετά την θύελλα που έφεραν οι ευρωεκλογές στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό της χώρας και την αποτυχία του κόμματος να πιάσει τον στόχο του, που ήταν να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη μετά την Νέα Δημοκρατία.
Μέχρι αυτή τη στιγμή πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης, έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιοι ενώ όπως όλα δείχνουν η λίστα των υποψηφιοτήτων θα παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, τουλάχιστον έως τις αρχές Σεπτέμβρη.
Η προσφυγή στις κάλπες αναμένεται σύμφωνα με όσα έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου ο πρώτος γύρος και στις 13 Οκτωβρίου ο δεύτερος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Στη Λέσβο τώρα τα στελέχη και οι ενεργοί πολιτικοί παράγοντες του κόμματος προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος και αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους όχι μόνο για να τοποθετηθούν υπέρ κάποιου υποψηφίου αλλά και για να εκφράσουν ξεκάθαρη άποψη για τα τεκταινόμενα στην πολιτική παράταξη. Ο μόνος που μέχρι σήμερα με δήλωσή του, εξέφρασε καθαρή θέση είναι ο πολιτευτής του κόμματος Γιώργος Πετρέλλης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
Με προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και το επιτελείο του, οι οποίοι δεν ανοίγουν μεν τα χαρτιά τους δίνουν ωστόσο στίγμα μέσα από τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις του βουλευτή.
Σε κάθε ευκαιρία ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης τονίζει ότι για να επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην νέα πολιτική πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες του και να κερδίσει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα όπως είχε εκφραστεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος ο κ. Παρασκευαΐδης πάντως δηλώνει ότι μελετά με ενδιαφέρον τις πέντε υποψηφιότητες οι οποίες όπως εκτιμά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Την ίδια ώρα κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν τα στελέχη της αυτοδιοίκησης τα οποία όχι μόνο δεν επιθυμούν να εκφραστούν δημόσια αλλά θεωρείται αμφίβολο αν θα λάβουν επίσημη θέση έως το τέλος της διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση κομματικοί κύκλοι της παράταξης αναφέρουν ότι το κλίμα είναι αρκετά ρευστό στη Λέσβο και ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που προβληματίζουν τα στελέχη και τους ψηφοφόρους.
Όπως αναφέρεται ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του οργανωτικού συστήματος του νησιού και ανθρώπων που επηρεάζουν τους ψηφοφόρους του κόμματος. Αυτό φυσικά από μόνο του δεν αρκεί για να έχει κανείς σαφές προβάδισμα στη διαδικασία ωστόσο θεωρείται ένα καλό πλεονέκτημα για την εκκίνηση. Βέβαια από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει και την ανάλογη φθορά του ηγέτη ο οποίος χρεώνεται την αποτυχία να πιάσει το στόχο του κόμματος, απέναντι μάλιστα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι σε κατάσταση εσωστρέφειας εδώ και πολλούς μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.
Την ίδια ώρα η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, φαντάζει αρκετά δελεαστική από τη μία πλευρά όμως από την άλλη προκαλεί έντονο σκεπτικισμό για τις συνθήκες που αυτή προέκυψε στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση το βασικό πλεονέκτημα του Χάρη Δούκα είναι το γεγονός πως είναι ο μόνος πολιτικός που στην πράξη έδωσε ένα γερό χτύπημα στο καθεστώς Μητσοτάκη σε εκλογική αναμέτρηση, αφού κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιό του Πρωθυπουργού στην κρίσιμη αυτοδιοικητική μάχη της Πρωτεύουσας.
Από την άλλη η βιασύνη του Δούκα να βγει μπροστά στη μάχη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και το γεγονός ότι ακούγεται το όνομά του ως λύση για την ηγεσία μιας διευρυμένης κεντροαριστερής παράταξης, προκαλεί αμηχανία και σκεπτικισμό, για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για σημάδια αριβισμού από έναν νέο μάλιστα πολιτικό που μετρά λίγους μήνες στο τιμόνι του Δήμου Αθηναίων.
Παράλληλα οι υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου ως γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη προσφορά στο χώρο αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη και της Μιλένας Αποστολάκη έχουν κερδίσει αρκετές συμπάθειες ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο.
Μάλιστα για τον Μιχάλη Κατρίνη εκφράζεται η πεποίθηση ότι είναι ένας νέος πολιτικός με λόγο και άποψη που μπορεί να εκφράσει ακόμη και πιο παραδοσιακούς παλιούς ψηφοφόρους και στελέχη του κόμματος.
Ένας ακόμη αρκετά σοβαρός προβληματισμός που μπαίνει στο τραπέζι από στελέχη της Λέσβου αφορά το ζήτημα της εκπροσώπησης του κόμματος στις μάχες της βουλής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από έμπειρο πολιτικό του νησιού, ότι αν εκλεγεί τελικά εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος θα υπάρξει μεγάλη αδυναμία στην άσκηση αντιπολίτευσης στη βουλή με δεδομένο ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εκτός βουλής. Αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλο αέρα στα πιο δεξιά κόμματα όπως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου το οποίο αναπτύσσει ρητορική με έντονο εθνικιστικό λόγο.
Σε κάθε περίπτωση πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις και τις στηρίξεις των στελεχών της Λέσβου θα έχουμε σε ένα με ενάμιση μήνα από σήμερα κοντά στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το καλοκαίρι στα πηγαδάκια, τις παρέες και τις μαζώξεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα αναπτυχθούν προβληματισμοί, συμμαχίες παλιές και καινούργιες, συζητήσεις και στηρίξεις τυπικές ή πραγματικές προς το στρατόπεδο των πέντε υποψηφίων ή των όποιων νέων εμφανισθούν έως τότε.
Ο τελικός κριτής και σε αυτή την περίπτωση είναι ο απλός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ όπως και σε όλες τις περιπτώσεις άλλωστε που τα κόμματα προσφεύγουν στην εκλογική τους βάση τους για την ανάδειξη αρχηγών.
Το ζήτημα πλέον είναι τι βλέπουν ή τι προσδοκούν οι ψηφοφόροι του κόμματος από τον νέο αρχηγό τους, όποιος και αν είναι αυτός. Ποιες προτεραιότητες βάζουν και ποιες πολιτικές παραμέτρους θεωρούν καθοριστικές στην απόφασή τους. Ο χρόνος που θα κυλήσει αλλά και οι εξελίξεις στα άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια των μελών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα προσέλθουν στην κάλπη.