Η Κολοβή ελιά Λέσβου γίνεται ΠΟΠ
Ολοκληρώνεται σύντομα ο φάκελος που θα κατατεθεί στις κοινοτικές αρχές για πιστοποίηση της βρώσιμης ελιάς της ποικιλίας Κολοβή Λέσβου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/6/2024

Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου για την πιστοποίηση του Ασπρομύτικου Φασολιού Ατσικής Λήμνου ως προϊόν ΠΟΠ έρχεται η σειρά της βρώσιμης Κολοβής ελιάς Λέσβου. Η σύνταξη και αυτού του φακέλου έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση του όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην διοικητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Η σύνταξη ενός φακέλου είναι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για να πιστοποιηθεί ένα προϊόν ως ΠΟΠ – ΠΓΕ (Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης – Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη). Στην συνέχεια ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες του υπουργείου καταθέτουν το φάκελο, μετά τον δικό τους έλεγχο, στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες που θα τον αξιολογήσουν.
Ο χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως ΠΟΠ – ΠΓΕ είναι μια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο δεν οδηγεί πάντα σε εμπορική επιτυχία. Φυσικά υπάρχουν τόσο αρνητικά όσο και θετικά παραδείγματα. Ο χαρακτηρισμός της φέτας που παράγεται στην Λέσβο ως ΠΟΠ άνοιξε το δρόμο για την μεγάλη ανάπτυξη της κτηνοτροφία του νησιού. Όμως το ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος είναι περιθωριοποιημένο και εμπορικά αποτυχημένο.