× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Βαριές κατηγορίες κατά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος εξαπολύει έρευνα του BBC για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο

Δημοσίευση 17/6/2024

«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Βαριές κατηγορίες κατά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος εξαπολύει έρευνα του BBC για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βρετανικό μέσο αποδίδει 43 θανάτους μεταναστών στο ελληνικό λιμενικό δια της μεθόδου των παράνομων επαναπροωθήσεων, «pushbacks» και αποκαλύπτει πως τουλάχιστον το 2020 -2023 αποτελούν πάγια τακτική των ελληνικών αρχών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το BBC έρευνά του βασίζεται μεταξύ άλλων σε εννέα μάρτυρες και συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το ελληνικό λιμενικό ρίχνει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν». «Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, λένε αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό».

«Οι εννέα είναι μεταξύ των περισσότερων από 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής απομάκρυνσης  από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέσο ανέφερε πάντως πως επικοινώνησε με το ελληνικό λιμενικό το οποίο «απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες».

Το BBC για πρώτη φορά κατέγραψε τον αριθμό τέτοιων περιστατικών κατά τα οποία προκλήθηκαν θάνατοι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε το BBC συνέβησαν από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές του μέσου ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Η επαλήθευση των γεγονότων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, επισημαίνει το BBC, εξηγώντας πως οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ να μιλήσουν. «Αλλά σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τα γεγονότα, μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες», τονίζει το ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα του BBC αποτελεί μέρος του ντοκιμαντέρ «Dead Calm: Killing in the Med» και διαπίστωσε ένα σαφές μοτίβο: Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πως είχαν ήδη αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά έπειτα κυνηγήθηκαν από τις αρχές. Άλλοι μετανάστες κατήγγειλαν πως τους ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωναν καθώς φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Δείξαμε πλάνα από τη φόρτωση 12 ατόμων σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν «προφανώς παράνομο» και «διεθνές έγκλημα».

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για επανοπροωθήσεις ανθρώπων πίσω προς την Τουρκία, από όπου και πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές μαρτυρίες ήταν ενός άνδρα από το Καμερούν, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές αφού είχε φτάσει στο νησί της Σάμου, τον Σεπτέμβριο του 2021. «Όπως όλα τα άτομα που έδωσαν συνέντευξη, είπε ότι σχεδίαζε να εγγραφεί σε ελληνικό έδαφος ζητώντας άσυλο», γράφει το BBC και παραθέτει τη μαρτυρία του.

«Μόλις είχαμε αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω μας». «Ήταν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν μασκοφόροι, έβλεπες μόνο τα μάτια τους». Αυτός και άλλοι δύο - ένας άλλος από το Καμερούν και ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού - μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, όπου τα γεγονότα πήραν τρομακτική τροπή.

«Ξεκίνησαν με τον άλλο άντρα από το Καμερούν. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: «Σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω… και τελικά μόνο το χέρι του έμεινε πάνω από το νερό και το σώμα του ήταν κάτω. «Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε και χάθηκε στο νερό». Ο συνεντευξιαζόμενος λέει ότι οι απαγωγείς του, τον χτύπησαν. «Οι γροθιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να γρονθοκοπούσαν ένα ζώο». Και μετά λέει ότι τον έσπρωξαν κι αυτόν στο νερό - χωρίς σωσίβιο. Ο ίδιος κατόρθωσε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, αλλά τα πτώματα των άλλων δύο – τα ονόματα των οποίων ήταν Sidy Keita και Didier Martial Kouamou Nana - ανασύρθηκαν στην τουρκική ακτογραμμή. Οι δικηγόροι του επιζώντος ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν υπόθεση διπλής δολοφονίας.

«Μου έδεσαν τα χέρια και με πέταξαν στη θάλασσα»

Ένας άλλος άνδρας, από τη Σομαλία, είπε στο BBC πώς τον Μάρτιο του 2021 συνελήφθη από τον ελληνικό στρατό κατά την άφιξή του στο νησί της Χίου, ο οποίος στη συνέχεια τον παρέδωσε στο λιμενικό. Ο ίδιος είπε ότι το λιμενικό τού έδεσε τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον πέταξε στη θάλασσα: «Με πέταξαν δεμένο στη μέση της θάλασσας. Ήθελαν να πεθάνω», είπε.

Εξήγησε ότι κατάφερε να επιβιώσει επιπλέοντας με την πλάτη του, πριν μπορέσει να ελευθερώσει τα χέρια του. Η θάλασσα όμως ήταν ταραγμένη και τρεις από όσους είχαν πεταχτεί μαζί του στο νερό, πέθαναν. Ο Σομαλός έφτασε στην ακτή, όπου τελικά εντοπίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Μας άκουγαν να ουρλιάζουμε, και παρόλα αυτά μας άφησαν»

«Στο περιστατικό με τις μεγαλύτερες απώλειες ζωών -τον Σεπτέμβριο του 2022- ένα σκάφος που μετέφερε 85 μετανάστες αντιμετώπισε προβλήματα κοντά στο ελληνικό νησί της Ρόδου όταν κόπηκε η μηχανή του» αναφέρει το BBC και παραθέτει τη μαρτυρία του Μοχάμεντ, από τη Συρία.

Οι μετανάστες κάλεσαν το λιμενικό για βοήθεια – όμως εκείνοι τους φόρτωσαν σε μια βάρκα, τους επέστρεψαν στα τουρκικά ύδατα και τους έβαλαν σε σωσίβιες λέμβους. Ο Μοχάμεντ λέει ότι στη σχεδία που δόθηκε στον ίδιο και την οικογένειά του δεν είχε κλείσει σωστά η βαλβίδα: «Αρχίσαμε αμέσως να βυθιζόμαστε, το είδαν… Μας άκουγαν να ουρλιάζουμε, και παρόλα αυτά μας άφησαν», είπε στο BBC.

«Το πρώτο παιδί που πέθανε ήταν ο γιος του ξαδέρφου μου… Μετά το ένα μετά το άλλο. Ένα άλλο παιδί, ένα άλλο παιδί, μετά ο ίδιος ο ξάδερφός μου εξαφανίστηκε. Μέχρι το πρωί επτά ή οκτώ παιδιά είχαν πεθάνει». «Τα παιδιά μου είχαν πεθάνει μέχρι το πρωί… ακριβώς πριν φτάσει η τουρκική ακτοφυλακή», συνεχίζει τη συγκλονιστική του διήγηση.

«Ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη αναγκάστηκαν παράνομα να επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία και τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο. Ο Αυστριακός ακτιβιστής Fayad Mulla είπε ότι ανακάλυψε μόνος του πόσο μυστικές φαίνονται να είναι τέτοιες επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, στο ελληνικό νησί της Λέσβου».

Ο Αυστριακός καταγγέλλει στο ρεπορτάζ πως καθώς πήγαινε προς ένα σημείο του νησιού για να ερευνήσει μια τέτοια πληροφορία, τον σταμάτησε ένας άνδρας με κουκούλα - ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν στην αστυνομία. Είπε ότι η αστυνομία προσπάθησε στη συνέχεια να διαγράψει το βίντεο που τον σταμάτησαν από την κάμερά του και να του απαγγελθούν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής. Τελικά, δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Δύο μήνες αργότερα, σε ένα παρόμοιο μέρος, ο ίδιος κατάφερε να κινηματογραφήσει μια αναγκαστική επιστροφή, που δημοσιεύτηκε και στους New York Times. Μια ομάδα που περιελάμβανε γυναίκες και μωρά ξεφορτώθηκε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού και οδηγήθηκε σε μια προβλήτα σε μια μικρή βάρκα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πιο μακριά από την ακτογραμμή, στη θάλασσα και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε μια λέμβο, όπου τους άφησαν να παρασυρθούν.

Δείξαμε αυτό το υλικό - το οποίο έχει επαληθεύσει το BBC - στον πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τι έδειχναν τα πλάνα - έχοντας αρνηθεί, νωρίτερα στη συνομιλία μας, ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα κληθεί ποτέ να κάνει οτιδήποτε παράνομο. Αλλά σε ένα διάλειμμα, καταγράφηκε να λέει σε κάποιον εκτός πλάνου στα ελληνικά: «Δεν τους είπα πολλά, σωστά; Είναι πολύ ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν με το φως της ημέρας... Είναι... προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα».

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας είπε στο BBC ότι το βίντεο διερευνάται επί του παρόντος από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας της χώρας.

Μια ερευνήτρια δημοσιογράφος με την οποία μίλησαν οι δημοσιογράφοι από το νησί της Σάμου εξήγησε ότι άρχισε να συνομιλεί με ένα μέλος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder. Όταν της τηλεφώνησε από αυτό που περιέγραψε ως «πολεμικό πλοίο», η Ρόμι βαν Μπάαρσεν τον ρώτησε περισσότερα για τη δουλειά του - και τι συμβαίνει όταν οι δυνάμεις του εντοπίζουν μια βάρκα με πρόσφυγες. Απάντησε ότι «τους διώχνουμε πίσω» και είπε ότι τέτοιες εντολές είχαν «από τον υπουργό», προσθέτοντας ότι θα τιμωρούνταν αν δεν σταματούσαν με αυτόν τον τρόπο ένα σκάφος με μετανάστες.

«Η Ελλάδα πάντα αρνιόταν ότι γίνονται τα λεγόμενα «push back», λέει το BBC και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι η είσοδος στην Ευρώπη για πολλούς μετανάστες. Πέρυσι, καταγράφηκαν 263.048 θαλάσσιες αφίξεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να δέχεται 41.561 (16%) από αυτές. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ το 2016 για να σταματήσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά είπε το 2020 ότι δεν μπορούσε πλέον να την επιβάλει.

Καταθέσαμε τα ευρήματα της έρευνάς μας στην ελληνική ακτοφυλακή. Απάντησαν ότι το προσωπικό τους εργάστηκε «με μέγιστο επαγγελματισμό και έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας ότι είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Το βρετανικό μέσο πάντως υπενθυμίζει ότι το ελληνικό λιμενικό «από το 2015 έως το 2024, έχει διασώσει 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες σε 6.161 περιστατικά στη θάλασσα. Η άψογη εκτέλεση αυτής της αποστολής έχει αναγνωριστεί θετικά από τη διεθνή κοινότητα».

«Το ελληνικό λιμενικό έχει στο παρελθόν επικριθεί για τον ρόλο της στο μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο εδώ και μια δεκαετία» σημειώνει το BBC για το ναυάγιο της Πύλου και συνεχίζει γράφοντας ότι «περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του Adriana σε περιοχή διάσωσης της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι το σκάφος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν καθ' οδόν προς την Ιταλία με ασφάλεια και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε διάσωση» καταλήγει το BBC.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν για λειτουργία μουσικών οργάνων στην Καλλονή

Η αστυνομία συνέλαβε 60χρονο και 31χρονο, υπεύθυνους δύο καταστημάτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου

Απάντηση της παράταξης στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου και η Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στις ώρα 11 π.μ. στη θέση Μπαλή Αλώνια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»!

Απάντηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λέσβού στα όσα υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος, Γ.Γ.του ΣΕΠΕ Λέσβου, εκλεγμένο με το ΔΙΚΤΥΟ, σχετικά με την καταψήφιση συγκεκριμένου πλαισιου στην 93η συνέλευση της ΔΟΕ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα ζητά το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

«Δεν χαρίζουμε την υγεία και τη ζωή μας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή τραχανά στην πλατεία της Ανεμώτιας

Γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς Λεσβιακούς σκοπούς
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στην Ανεμώτια το Κέντρο Καινοτομίας Βορείου Αιγαίου

Ιδρύθηκε και τυπικά με τις υπογραφές Βέρρου και Πιερρακάκη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ιδιοκτήτης για λειτουργία μουσικών οργάνων στη Μυτιλήνη

56χρονος κατηγορείται για παραβάσεις και για διατάραξη ησυχίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 16χρονος με χασίς στη Μυτιλήνη

Και ο γονέας του ανήλικου για παραμέληση εποπτείας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απειλούν τους εκπαιδευτικούς μες στο κατακαλόκαιρο!»

Ο Κ. Καρατόλιος, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου μιλά για τη νέα κινητοποίηση της Τετάρτης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

200 δρομείς στον 2ο νυχτερινό αγώνα Μυτιλήνης

Από τον Σύλλογο Δρομέων Λέσβου-Lesvos Runners, τον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού Μυτιλήνης, τον Δήμο Μυτιλήνης και την τεχνική υποστήριξη του Lesvos Ride
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζει μέσα κι έξω ο παιδικός σταθμός Παμφίλων

Υπεγράφη η σύμβαση του Δήμου Μυτιλήνης με την εταιρεία «Τέχνημα Αιγαίου Α.Ε»