× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»

«Ο δημοσιογράφος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης μιλώντας στο «Ν» με αφορμή την επίσκεψη της Ενωσης στη Λέσβο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/6/2024

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»
' χρόνος ανάγνωσης

«Στην Περιφέρεια οι δημοσιογράφοι διακρίνονται για πολλά πράγματα, από τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους και τον ρόλο τους στην τοπική κοινωνία» τόνισε ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, με αφορμή την επίσκεψή του μαζί με αντιπροσωπεία της Ενωσης στη Λέσβο, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με συναδέλφους και συναδέλφισσες, παράγοντες της αυτοδιοίκησης, αλλά και της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία της Ενωσης έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων ανά την Ελλάδα, όπου εργάζονται συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μέλη της και βρίσκεται σε καθημερινή επαγρύπνηση, τόσο για την καλή συνεργασία όλων των Ενώσεων, όσο και για την επανακατοχύρωση επαγγελματικών κατακτήσεων, όπως των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για κάθε δημοσιογράφο.

Στη Λέσβο τους συνόδευσε στις συναντήσεις και παρέστη η εργασιακή εκπρόσωπος στο Βόρειο Αιγαίο της ΕΣΗΕΠΗΝ, Μαρίνα Πολλάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιφέρεια, και σε όλη την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Κορτέσης, δημοσιογράφος σήμερα στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «έχουμε τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, αλλά έχουμε και τους δημοσιολογούντες, ανθρώπους οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με τη δημοσιογραφία, ωστόσο, εμφανίζονται ή «βαπτίζονται» δημοσιογράφοι».

Ο πρόεδρος της Ενωσης ξεκαθάρισε ότι τόσο η ΕΣΗΕΠΗΝ όσο και οι Ενωσεις Συντακτών εκπροσωπούν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, δηλαδή ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή τη δουλειά, και «αν θέλετε υπηρετούν και αυτό που αποκαλούμε λειτούργημα, μέσα σ’ ένα πλαίσιο που καθορίζουν οι κανόνες δεοντολογίας, που πρέπει να τηρούνται και είναι απαράβατοι». Αυτό, πρόσθεσε, είναι αυτό που «μας ξεχωρίζει από όσους καπηλεύονται το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Γιατί οι δημοσιογράφοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις που ορίζουν οι Ενώσεις Συντακτών. Αρα οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι υπόκεινται σε έλεγχο, όχι μόνο στον προσωπικό τους αυτοέλεγχο, αλλά και στον έλεγχο της τήρησης της δεοντολογίας και τον κανόνων της επαγγελματικής δημοσιογραφίας».

Σε άλλο σημείο και σε ό,τι αφορά την παρουσία των δημοσιογράφων της περιφέρειας, ο κ. Κορτέσης ανέφερε ότι «εμείς πρώτα πρέπει να καταστήσουμε σαφή την παρουσία μας, μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι». Παραδέχτηκε ότι τα «ονόματα» του κλάδου παρουσιάζουν μία εικόνα «που δεν αφορά το σύνολο του κλάδου». Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, υπογράμμισε: «Το έχουμε πετύχει σε ένα βαθμό. Όχι όμως στον επιθυμητό. Είναι ευθύνη μας καθημερινή η ενημέρωση, ώστε να μη βρίσκεται σε ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο δημοσιογράφος μεταφέρει αυτούσια τα γεγονότα, αναδεικνύει τα ζητήματα και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών, με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.

«Η δημοσιογραφία προϋποθέτει απώλειες από προσωπικό χρόνο και προσωπική ζωή. Ας μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η επιτυχία που απολαμβάνουν κάποιοι αστέρες είναι δεδομένη για όλους. Για τους περισσότερους είναι κόπος και ιδρώτες και δυστυχώς για κάποιους και αίμα» εξήγησε περιγράφοντας τις δύσκολες, αλλά πραγματικές συνθήκες εργασίας του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Από την άλλη, θύμισε τις βραβεύσεις που έλαβαν συνάδελφοι δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ για το έργο τους, από το Ιδρυμα Μπότση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αξίζει να μας εμπιστευτούν οι πολίτες»

«Αυτό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ ημών και των πολιτών είναι η εμπιστοσύνη» κατέληξε μεταξύ άλλων ο κ. Κορτέσης εξηγώντας ότι η κοινωνία πρέπει να είναι απαιτητική απέναντι στους δημοσιογράφους και ότι όταν υπάρξει εμπιστοσύνη αυτή θα πρέπει να καλλιεργηθεί, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη Δημοκρατία. Και στρεφόμενος ξανά στους δημοσιογράφους θύμισε ότι «και εμείς είμαστε κομμάτια της κοινωνίας, δεν είμαστε περιούσιος λαός, αλλά κανονικοί άνθρωποι. Αρα έχουμε τη δυνατότητα μέσω του λόγου, της πένας, και της εικόνας μας να παλεύουμε για τα δικαιώματα της κοινωνίας που μας έδωσε αυτό τον ρόλο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι Κοινότητες της Λέσβου σηκώνουν ανάστημα για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Πρόεδροι και τοπικά συμβούλια δηλώνουν αντίθετοι σε διατάξεις που, όπως υποστηρίζουν, αποδυναμώνουν τον θεσμό των Κοινοτήτων
Οι Κοινότητες της Λέσβου σηκώνουν ανάστημα για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης
ΒΙΒΛΙΟ

Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρουσιάζει έγχρωμες διαφάνειες από τον φακό του Γιάννη Αναγνώστου
Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα

Το Αναγνωστήριο συμμετείχε στο Καρδιολογικό Συνέδριο και στις Πολιτιστικές Διαδρομές
Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Λόγω εκτέλεσης προγραμματισμένων εργασιών
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ασφαλτος στην Αγίας Σοφίας και συνέχεια στη Χρυσομαλλούσα

Το πρώτο μεγάλο έργο αποκατάστασης δρόμου για φέτος στη Μυτιλήνη μπαίνει στην τελική ευθεία
Ασφαλτος στην Αγίας Σοφίας και συνέχεια στη Χρυσομαλλούσα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη έζησε ξανά τη γιορτή του στίβου στα «Κεντέρεια 2026»

Με Κώστα Κεντέρη, διεθνείς συμμετοχές, γεμάτες εξέδρες και δυνατές επιδόσεις επέστρεψε ένας σημαντικός θεσμός στο Δημοτικό Στάδιο
Η Μυτιλήνη έζησε ξανά τη γιορτή του στίβου στα «Κεντέρεια 2026»
ΧΩΡΙΑ

Πλατείες, φωτισμός και παραλιακά μέτωπα στο επίκεντρο νέων έργων του Δήμου Μυτιλήνης

Με επίκεντρο την καθημερινότητα και την αισθητική αναβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων προχωρούν οι νέες δημοτικές παρεμβάσεις
Πλατείες, φωτισμός και παραλιακά μέτωπα στο επίκεντρο νέων έργων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

«Η ΑΔΕΛ είναι βιώσιμη και τα μικρά κέρδη της επιστρέφουν στην κοινωνία»

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΕΛ Τέλης Βερρής μίλησε στο «Ν» για τα ακίνητα, τα σφαγεία, τις δικαστικές εκκρεμότητες με μισθωτές, τις κοινωνικές παροχές και τα σχέδια αξιοποίησης δημοτικών υποδομών
«Η ΑΔΕΛ είναι βιώσιμη και τα μικρά κέρδη της επιστρέφουν στην κοινωνία»