× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/3/2020

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων
' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Λέσβου του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων στον Έβρο και στη Λέσβο.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: « ετά τη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, κυρίως στο Τελωνείο Καστανιών, δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έγραψαν για την ανάπτυξη δράσης κάθε είδους ρατσιστικών, εθνικιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων και ομάδων, για την αντιμετώπιση άοπλων, απροστάτευτων, πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιοχή του Έβρου έκαναν την εμφάνισή τους παρακρατικές ομάδες, οπλισμένοι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες. Κάνουν περιπολίες, συλλαμβάνουν και ξυλοκοπούν πρόσφυγες και μετανάστες. Ξυλοκοπήθηκε δημοσιογράφος, μαζί με τους μετανάστες και του κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του, για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους.

Επίσης διάφορα άλλα παρακρατικά και φασιστικά υποκείμενα, έκαναν την εμφάνισή τους, καλυμμένοι πίσω από συλλόγους εφέδρων. Με περίσσιο θράσος εμφανίστηκε στην περιοχή του Βόλου, ο επονομαζόμενος «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών» και αναζητούσε μέλη για τον Έβρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περιοχή του Έβρου, αλλά και τη Λέσβο επισκέφθηκαν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής και φασίστες από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Ανησυχία προκαλεί ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, σε εγκαταστάσεις στη Σκάλα Συκαμιάς, οι επιθέσεις σε εργαζόμενους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι φθορές και ο έλεγχος αυτοκινήτων από ακροδεξιές ομάδες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει μεγάλες ευθύνες διότι άφησε σκόπιμα ελεύθερο το πεδίο για την ανάπτυξη της δράσης τέτοιων άθλιων και επικίνδυνων παρακρατικών ομάδων που δυσκολεύουν ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
• Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στην απαράδεκτη δράση αυτών των κάθε λογής επικίνδυνων ομάδων.
• Επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει η παρουσία και η αποδοχή φασιστών και ναζιστών μέσα στην Εθνοφυλακή.
• Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό.
• Επίσης η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το σταμάτημα της κατάπτυστης και απαράδεκτης δράσης όλων των φασιστικών και παρακρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή του Έβρου και των νησιών;

Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Δελής Γιάννης
Κομνηνάκα Μαρία
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών